Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Pirms desmit gadiem, atklājot pirmo sociālās antropoloģijas maģistra studiju programmu Latvijā, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) aizsāka šīs nozares akadēmisko attīstību. Šajā laikā programmā mācījušies vairāk nekā 140 sociālie antropologi, no kuriem daļa turpina aktīvi darboties nacionāla un starptautiska mēroga pētījumos. Atzīmējot desmit gadu jubileju, RSU ir izveidojusi izstādi Antropologu stāsti, apkopojot aktuālākos absolventu un docētāju zinātniskos projektus. 

RSU sociālo antropologu veikto pētījumu ģeogrāfija aptver vairāk nekā 20 valstis visā pasaulē. Izstādē apkopotajos pētījumos zinātnieki devušies ekspedīcijās gan tepat Latvijā, pētot Ziemeļvidzemes iedzīvotāju dzīvotspēju vai ticējumus par veselību un slimību, gan ārpus valsts, pētot, piemēram, ienaidnieka tēla konstruēšanu iesaldētajā konfliktzonā Kalnu Karabahā, savstarpējo attiecību tīklu Guansji provincē Ķīnas dienvidos, ārvalstu pētnieku dzīvi Japānas pilsētā Osakā, miera vērtības Taizemē un ķermeniskās prakses Mongolijas galvaspilsētā Ulanbatorā. 

Vērienīgākais no pašlaik realizētajiem projektiem ir ietvarprogrammas Apvārsnis 2020 finansētais INFORM: formālo un neformālo institūciju plaisas mazināšana Balkānu valstīs. Tā ietvaros studiju programmas Sociālā antropoloģija vadītājs Klāvs Sedlenieks Ņegušos, kalnu ciematā Melnkalnē, pētīja, kā iedzīvotāji organizē ikdienas politisko un ekonomisko sadarbību vidē, kur nav izteiktas valsts institūciju klātbūtnes. Savukārt doktorante Diāna Dubrovska Melnkalnē pētīja reproduktīvo lēmumu pieņemšanas praksi, sekojot līdzi sociālajiem procesiem, tostarp kampaņai Nevēlamā, kas vērsās pret grūtniecības pārtraukšanu.

"Ar mūsu programmu būtībā sākās antropoloģijas kā nozares attīstība Latvijā. Tāpēc mums ir liela atbildība pierādīt, ka šī ir izcila, ne tikai interesanta izglītība. Šībrīža stratēģiskais mērķis ir tieši pētnieciskā izcilība," norāda K. Sedlenieks, uzsverot, ka sociālie antropologi pēc absolvēšanas ir gatavi iesaistīties praktisku problēmu izpētē un risināšanā, strādājot gan akadēmiskajā, praktiskās pētniecības un konsultāciju jomā, gan nevalstiskajās un biznesa organizācijās. 

Par maģistra studiju programmu Sociālā antropoloģija

2008. gadā RSU bija pirmā augstskola Latvijā, kas izveidoja maģistra studiju programmu Sociālā antropoloģija. Desmit gadu laikā programmā mācījušies vairāk nekā 140 studenti un kursus docējuši ap 40 ārvalstu viespasniedzēji. Docētāji, kas piedalās programmas īstenošanā, izglītību ieguvuši izcilās pasaules universitātēs, padarot programmu par nozīmīgu antropoloģiskās pētniecības centru Latvijā. Lai iepazīstinātu ar savu pētījumu plašumu gan ģeogrāfiski, gan izzināto jautājumu ziņā, visi interesenti laipni aicināti apskatīt fotostāstu izstādi Antropologu stāsti RSU centrālajā ēkā Dzirciema ielā 16, G korpusa 1. stāvā. Digitāli izstāde skatāma šeit.

Elektroniskā pieteikšanās studijām maģistra studiju programmā Sociālā antropoloģija sākusies jau 1. jūnijā, savukārt dokumentu iesniegšana notiks no 2. jūlija līdz 14. augustam.