Pārlekt uz galveno saturu

Otrdien, 29. oktobrī, plkst. 18.00 notiks sociālantropoloģes, Rīgas Stradiņa universitātes vieslektores Jūlijas Forhēlteres (Julia Vorhölter) vieslekcija Traki laiki: jauna kārtība, jaunas kaites un psihoterapijas uzplaukums Ugandā (Crazy Times: New [Dis]Orders and the Emergence of Psychotherapy in Uganda).

Pasākums notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītavā AsiaRes lasījumu cikla Stāsti par cilvēku ietvaros. To organizē Latvijas Antropologu biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Rīgas Stradiņa universitāti.

Par stāstījumu

Balstoties etnogrāfiskā lauka darbā, savā stāstījumā izsekoju psihoterapijas iestāžu, aktoru un diskursu attīstībai Ugandā kopš 21. gadsimta sākuma. Darbā tiek meklētas atbildes uz tādiem jautājumiem, kā, kādēļ un kādos kontekstos psihoterapijas popularitāte pēdējā laikā ir tik strauji pieaugusi, kas ir tie cilvēki, kas spēj un vēlas to izmantot, un kā šī parādība iekļaujas plašākā Ugandas sabiedrības transformāciju kontekstā. Es izvirzu hipotēzi, ka psihoterapija ne tikai tika radīta mainīgas sociālekonomiskās un morālās kārtības laikā, bet gan bija arī svarīga tās veidošanā un ir neatraujami saistīta ar neoliberālā kapitālisma izplatīšanos Ugandā pēc 1986. gada.

Dažādie veidi, kādos psihoterapija Ugandā kļūst par daļu no garīgās veselības aprūpes jomas, iezīmē arvien krasākas sabiedrības grupu atšķirības, mainīgās kopienu attiecības un atbildības sadalījumu, kā arī jaunus (paš)pārvaldes režīmus un ideoloģijas. Vienlaikus šie procesi norāda uz jaunas izpratnes rašanos par to, kā mazināt psihosociālās ciešanas, kas cieši saistītas ar piederību kādai no sabiedrības grupām.

Mans pētījums pievienojas to pētījumu lokam, kas parāda, kā psihoterapijas izplatības augšupejošā dinamika visā pasaulē atspoguļo un veido noteiktas sociālekonomiskās kārtības, ko, savukārt, raksturo jaunas afektīvās prakses un mainīga izpratne par piederību.

Par pētnieci

J. Forhēltere ir lektore un pēcdoktorantūras pētniece Gētingenes Universitātes Sociālās un kultūras antropoloģijas institūtā. Viņas pētniecības jomas iekļauj tādas tēmas kā psiholoģiskā un medicīnas antropoloģija, sociālo un kultūras pārmaiņu dinamika un izpratne Subsahāras Āfrikā, neoliberālisma un pārvaldības (governmentality) studijas, kā arī attīstības antropoloģija. Pēdējā laikā viņa pievērsusies mentālās veselības mainīgajiem diskursiem un jaunām psihoterapijas formām Ugandā. 2019. gada rudens semestrī viņa pasniedz Āfrikas etnogrāfijas kursu RSU maģistra studiju programmas Sociālā antropoloģija studentiem.

Pasākums notiks angļu valodā. Ieeja bez maksas.

Norises vieta

Telpa
lasītava "AsiaRes", M stāvs
Datums:

Kontaktinformācija