Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par studiju kursu

Kredītpunkti / ECTS:4 / 6
Kursa vadītājs:Ludmila Aleksejeva
Studiju tips:Pilna laika
Līmenis:2. cikla (Maģistra)
Mērķauditorija:Tiesību zinātne; Vadībzinātne; Uzņēmējdarbības vadība
Valoda:Latviešu
Zinātnes nozare:Tiesību zinātnes

Mērķis

Kursa mērķis ir sniegt strukturētas zināšanas par finanšu sistēmu un instrumentiem, ka arī valdības lomu ekonomikā. Kursā tiks aplūkota valdības izdevumu un nodokļu politika, kā arī šīs politikas ietekme uz resursu un ienākumu sadali. Kurss ietver finanšu sistēmas elementu (pensiju fondu un uzkrājošas apdrošināšanas) analīzi, kā arī dziļinātu nodokļu (gan tiešās, gan netiešās) analīzi un tās ietekmi uz ekonomiku, ēnu ekonomikas analīzi, konkurences īpatnību izvērtējumu, Latvijā un ārvalstīs. Kursa ietvaros tiek sniegtas zināšanas par LR nodokļu sistēmu, nodokļu aprēķināšanas metodēm un maksāšanas kārtību, nodokļu deklarāciju sastādīšanas un iesniegšanas kārtību un ēnu ekonomiku un finanšu riskiem. Apgūstot kursu studējošajiem ir izpratne par Latvijas nodokļu administrāciju un aplikšanas ar nodokļiem likumsakarībām, dažādu nodokļu uzskaites, aprēķina pamatprincipiem un analīzi, finanšu instrumentiem un riskiem, kā arī pilnveidotas prasmes sastādīt un interpretēt nodokļu deklarācijas, kā arī novērtēt nodokļu ietekmi uz maksātāju. Šis kurss sniedz plašu un aktuālu sabiedriskās politikas problēmu izvērtējumu un valsts ekonomikas politikas ierobežojumu ekonomiskajai analīzei.

Priekšzināšanas

Nav nepieciešamas

Rezultāti

Zināšanas

• Izprot finanšu procesu likumsakarības un publiskā sektora ekonomikas būtību, tās regulēšanas īpatnības, to procesu realizācijas instrumentārija daudzveidību.
• Zina par ekonomiskās politikas veidošanu, tās realizācijas iespējām un efektivitāti ietekmējošiem faktoriem.
• Nostiprina un padziļina priekšstatu par nodokļiem, nodokļu politiku un administrēšanas būtību.
• Izprot publisko finanšu sistēmu, nodokļu politiku, tās mijiedarbību ar citām jomām.
• Demonstrē zināšanas un izpratni par finanšu risku saturu un veidiem, finanšu risku pārvaldīšanas organizēšanu, finanšu risku pārvaldīšanas metodēm

Prasmes

• Demonstrē prasmi domāt ekonomiskajās kategorijās, patstāvīgi studēt un pielietot avotus, t.sk. reglamentējošo normatīvo aktus, lietišķo pētījumu veikšanā un profesionālo uzdevumu risināšanā.
Pārzina nodokļu administrācijas institūciju uzdevumus un nodokļu maksātāju atbildību.
• Izprot nodokļu veidu piemērošanas noteikumus, elementus, aprēķināšanas kārtību; ēnu ekonomikas veidus un novērtēšanas metodes.
• Argumentēti izprot un diskutē par Latvijas Republikas nodokļu un nodevu sistēmu, pensiju sistēmu, uzkrājošo apdrošināšanu un izprot aplikšanas ar nodokļiem likumsakarības.

Kompetences

• Spēj organizēt un veikt publisko finanšu analīzi.
• Spēj raksturot tendences publisko finanšu un finanšu tirgus vidē.
• Orientējās un spēj analizēt publiskā sektora ekonomiskās norises Latvijā, ES.
• Spēj sastādīt un interpretēt nodokļu un informatīvās deklarācijas, vērtēt riskus finanšu tirgū.

Plānojums

Kursa plāns patreiz nav pieejams.