Pārlekt uz galveno saturu

Rīgas Kognitīvā Skrīninga testa (RiTa) izstrāde un validācija

Projekta/līguma nr.
RSU-PG-2024-/1-0011
Projekta finansējums
116 640,00 EUR, Projekts “RSU iekšējā un RSU ar LSPA ārējā konsolidācija” (Nr.5,2,1,1.i.0/2/24/I/CFLA/005) tiek finansēts Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna un valsts budžeta ietvaros
Projekta vadītājs
Projekta īstenošana
01.04.2024. - 31.03.2026.

Mērķis

Sagatavot testa satura vienības, izstrādāt un validēt kognitīvā skrīninga instrumentu, lai identificētu vieglu kognitīvu traucējumu un demences simptomus, kā arī salīdzinātu rezultātus ar strukturālās magnētiskās rezonanses un izsaukto kognitīvo potenciālu rādītājiem, kā arī starp grupām.

Apraksts

Projekta mērķis ir izstrādāt inovatīvu kognitīvā skrīninga rīku vieglu kognitīvo traucējumu (VKT) un/vai demences simptomu noteikšanai, kas ņemtu vērā ne tikai pacienta pašreizējo kognitīvo stāvokli, bet arī pacienta riska un sargājošos (kognitīvās rezerves) faktorus, tādējādi radot personalizētāku pieeju skrīninga novērtēšanai. Pētījuma mērķis ir izstrādāt testa satura vienības, izstrādāt un validēt kognitīvā skrīninga rīku VKT un demences simptomu identificēšanai. Mērķa sasniegšanai ir izvirzīti šādi uzdevumi: (1) identificēt testa domēnus un izstrādāt testa satura vienības; (2) novērtēt izstrādāto vienību satura un acīmredzamo pamatotību; (3) pārbaudīt satura vienības; (4) veikt pilotpētījumu; (5) analizēt vienību psihometriskās īpašības vienību samazināšanai; (6) un (7), lai novērtētu Rīgas kognitīvā skrīninga uzdevuma (RiTa) kritēriālo un konstrukta pamatotību. Šie mērķi tiks sasniegti, veicot sistemātiskus un padziļinātus pētījumus, tostarp veicot darbības jomas pārskatus un izpētošos pētījumus, izmantojot populācijas datus, kā arī veicot ekspertu un galalietotāju intervijas un pilotpētījumu. Politiskā līmenī sagaidāmie rezultāti būs psihometriski pārbaudīts instruments agrīnai VKT un demences simptomu noteikšanai, kas ļaus samazināt kopējos veselības aprūpes izdevumus, savukārt sabiedrība iegūs personalizētāku pieeju simptomu identificēšanai no ārstiem un psihologiem.

Aktualitātes

Dalība konferencē "Veselība un personības attīstība: starpdisciplinārā pieeja"

No 18. līdz 20. aprīlim Rīgas Stradiņa universitātē tika rīkota 10.starptautiskā zinātniski praktiskā konference Veselība un personības attīstība: starpdisciplinārā pieeja

Konferencē ar prezentāciju Ar atmiņas rādītājiem saistītie fiziskie un psiholoģiskie faktori cilvēkiem ar pazeminātiem atmiņas rādītājiem piedalījās arī vadošā pētniece Kristīne Šneidere.  

Informācija ievietota 11.06.2024