Pārlekt uz galveno saturu

Fiziskās aktivitātes, kā sekundārā krūts vēža prevencijas līdzeklis: molekulāro mehānismu longitudināls pētījums (Cancerbeat-2)

Projekta/līguma nr.
RSU/LSPA-ZG-2024/1-0001
Projekta finansējums
180 000,00 EUR, Projekts “RSU iekšējā un RSU ar LSPA ārējā konsolidācija” (Nr.5,2,1,1.i.0/2/24/I/CFLA/005) tiek finansēts Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna un valsts budžeta ietvaros
Projekta vadītājs
Projekta īstenošana
01.04.2024. - 31.03.2026.

Mērķis

Cancerbeat-2 pētījuma mērķis ir padziļināti izpētīt molekulāros mehānismus, kas nosaka FA ietekmi uz veselības riska faktoriem, kas saistīti ar krūts vēža recidīvu 12-18 mēnešos pēc ārstēšanas.

Apraksts

Krūts vēzis (KV) ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sieviešu vidū. Katru gadu pasaulē tiek diagnosticēti ap 2,3 miljoni jaunu gadījumu. Pateicoties inovatīvām ārstēšanas metodēm arvien vairāk pacienti izveseļojas. Tomēr pēc ārstēšanas ilgstoši var saglabāties fiziskas, sociālas un psiholoģiskas veselības problēmas, kas ietekmē pašsajūtu un dzīves kvalitāti. KV recidīva risks saglabājas pirmos 5-10 gadus pēc diagnozes noteikšanas. Zinātniski pētījumi liecina, ka fiziskās aktivitātes (FA) var samazināt vēža recidīvu un uzlabot pacientu dzīvildzi. Cancerbeat-2 pētījuma primārais mērķis ir padziļināti izpētīt molekulāros mehānismus, kas nosaka FA ietekmi uz veselības riska faktoriem, kas saistīti ar KV recidīvu 12-18 mēnešos pēc ārstēšanas. Šajā pētījumā tiks pētītas sakarības starp fiziskām spējām, dzīves kvalitāti, ikdienas FA un asins biomarķieriem, kas raksturo imūnreakciju atkārtota KV prevencijai. Tiks salīdzināti rezultāti starp sievietēm, kuras ķīmijterapijas laikā piedalījās aerobā treniņu programmā un standarta aprūpes grupā (Cancerbeat 2021-24). Šis būs pirmais starpdisciplinārais pētījums Latvijā, kur tiek īstenota kompleksa veselības uzraudzība sievietēm pēc KV izārstēšanas, mērķtiecīgi izpētot fizikās slodzes izraisītas biomolekulārās izmaiņas un to potenciālu, lai konstatētu atkārtota KV riskus. CancerBeat- 2 ir starpdisciplinārs projekts, apvienojot onkoloģijas, molekulāro un šūnu bioloģijas, biomarķieru analīzes, sporta fizioloģijas un rehabilitācijas jomas.