Uzturs (LSPA_339)
Īsumā par studiju kursu
Mērķis
Sistematizēt un klasificēt izvērstas un uz pierādījumiem pamatotas zināšanas uzturmācībā, ņemot vērā jaunākos un aktuālākos pētījumus uzturzinātnē. Saprast cilvēka uztura iespējas dažādos fizioloģiskos stāvokļos, dažādos vecumos un fiziskās slodzēs. Dot zināšanas par uzturu slimību profilaksē Prast novērtēt nepieciešamās uztura pārvērtības laika gaitā, ieteicamās uztura normas dažādās vecuma grupās Latvijā un pasaulē.
Priekšzināšanas
Valsts vispārējā vidējā izglītība.
Rezultāti
1. Par uzturzinātnes vēsturi, attīstību un jaunākajiem sasniegumiem, zināšanas par enerģijas un pamatvielmaiņu, uzturvielām, to raksturojumu.
2. Izprot dažādu uztura vielu deficīta stāvokļus un iespēju tos novērst.
3. Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam;
4. Satādīt ēdienkarti dažādu Sporta slodzēm.
5. Sabalansēt ēdienkarti ar ikdienas aktivitātēs patērēto enerģiju.
6. Formulēt un analizēt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā, un argumentēti diskutēt.