Pārlekt uz galveno saturu

PEER-HOMEcare: Pedagoģija un bagātināta vide rehabilitācijā – vispusēja, optimāla, metodiska un empātiska aprūpe (PEER-HOMEcare)

Projekta/līguma nr.
ES RTD/2024/25
Projekta finansējums
1 029 408,00 EUR, tajā skaitā 95 760 EUR RSU budžets
Projekta vadītājs
Projekta īstenošana
01.05.2024. - 30.04.2027.

Mērķis

Projekta mērķis ir izstrādāt ilgtspējīgu, taisnīgu (equitable) mājas vidē balstītu rehabilitācijas stratēģiju, kas uzlabo insulta pacientu iesaistīšanos motorās un kognitīvās aktivitātēs viņu mājas vidē. Tas tiks panākts gan pārnesot EE vides (Enriched Environment) atziņas no dzīvnieku uz cilvēku modeļiem, gan integrējot nelineārās pedagoģijas stratēģijas vienotā sistēmā.

Apraksts

Projekta ietvaros ir paredzēts izstrādāt novatorisku, uz pierādījumiem balstītu pieeju, ko sauc par PEER (Pedagogy and Enriched Environment for Rehabilitation), lai uzlabotu pacientu pēc insulta rehabilitāciju, aprūpi un veselības iznākumus, pacientam atrodoties mājas vidē. PEER pamatā ir bagātinātās vides (Enriched Environment, EE) zināšanu pārnese no bāzes neirozinātniskiem pētījumiem un pētījumiem ar dzīvniekiem uz klīnisko vidi.


Projektā plānotas šādas aktivitātes:

  1. Bagātinātas vides un PEER  ietvara teorētiskā pamatojuma izstrāde (WP1), tajā skaitā ņemot vērā Latvijas kontekstu.
  2. Pieņemamības un ieviešanas pārbaudes protokola izstrāde (WP2), koordinējot pieņemamības pārbaudes daļu, kas saistīta ar  PEER ieviešanu un izmantošanu Latvijas apstākļos. 
  3. Mājas modifikācijas pieejas novērtējums pielāgošanai no dažādu ieinteresēto pušu perspektīvas un ietekmes novērtējums uz pacientu iesaistīšanos rehabilitācijas pasākumus (WP3), testējot to Latvijas apstākļos. 
  4. Dalība tiešsaistes platformas un rīku komplekta izstrādē (WP4), kas tiks veidots balstoties uz rezultātu analīzi, saistot/salīdzinot Latvijas kontekstā iegūtos rezultātus ar kopējiem projekta rezultātiem, piedāvājot to interpretāciju.
  5. Dalība rezultātu izplatīšanā un komunikācijā, projekta vadības nodrošināšana RSU (WP5). 

 

Projekta vadošais partneris

Norvēģijas sporta zinātņu skola (Oslo, Norvēģija)

Projekta partneri

Sunnas slimnīca (Bjornemira, Norvēģija)
Ģēteborgas universitāte (Gēteborga, Zviedrija)
Rīgas Stradiņa universitāte (Rīga, Latvija)
Porto universitāte (Porto, Portugāle)