Pārlekt uz galveno saturu

Latvijas sportistu multifaktoriāla profilēšana ar personības iezīmju, psiholoģisko prasmju un psihofioloģisko radītāju integrēšanu

Projekta/līguma nr.
RSU/LSPA-PA-2024/1-0010
Projekta finansējums
173 218,00 EUR, Projekts “RSU iekšējā un RSU ar LSPA ārējā konsolidācija” (Nr.5,2,1,1.i.0/2/24/I/CFLA/005) tiek finansēts Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna un valsts budžeta ietvaros
Projekta vadītājs
Katrīna Volgemute
Projekta īstenošana
01.04.2024. - 31.03.2026.

Mērķis

Latvijas Personības aptaujas (LPI-v3) normu standartizācija sportistiem un sportistu (18 - 25 g.v.) multifaktoriālā profila (MFP) izveide augstu sasniegumu sportā.

Apraksts

Mūsdienu sportā viena no būtiskām problēmām ir sportistu psiholoģiskās sagatavotības nepietiekamība, kas izpaužas kā nespēja efektīvi realizēt savu potenciālu sacensībās. Lai gan kopumā treneri un sporta speciālisti apzinās psiholoģiskās sagatavotības nozīmi sportistu sasniegumos, tomēr praksē vēl joprojām ir salīdzinoši maz fundamentālu, uz zinātniskiem pierādījumiem balstītu, efektīvu un vienlaikus viegli pielietojamu rīku šīs sagatavotības realizēšanā. Šī projekta mērķis ir Latvijas Personības aptaujas (LPI-v3) normu standartizācija sportistiem un sportistu (18 - 25 g.v.) multifaktoriālā profila (MFP) izveide. Projekta ietvaros tiks standartizēts ticams mērinstruments, kas būs pielietojams specifiski sportistu personības iezīmju novērtēšanā, kā arī izveidotais multifaktoriālais profils (personības iezīmes, psiholoģiskās prasmes, psihofizioloģiskie indikatori) kļūs par efektīvu rīku sportistu psiholoģiskās sagatavotības novērtēšanai, kas sekmētu viņu potenciāla realizēšanu. Papildus ieguvums Latvijas sporta vidē būs iespēja pārnest šīs zināšanas augsti kvalificētu treneru un sporta speciālistu praktiskai sagatavošanai.

Pētījumā gūtie rezultāti:

  1. LPI-v3 aptaujas standartizācija sportistu personības iezīmju noteikšanai;
  2. MFP izveide inovatīvas pieejas izstrādei efektīvas sportistu psiholoģiskās sagatavotības nodrošināšanai, kā arī tālākai zinātniskai izpētei Latvijas un starptautiska mērogā, nodrošinot platformu sporta speciālistu praktiskās darbības veikšanā.