Pārlekt uz galveno saturu

Pēcdzemdību depresijas aprūpes attīstība Latvijā

Projekta/līguma nr.
RSU-PAG-2024/1-0003
Projekta finansējums
199 200,00 EUR, Projekts “RSU iekšējā un RSU ar LSPA ārējā konsolidācija” (Nr.5,2,1,1.i.0/2/24/I/CFLA/005) tiek finansēts Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna un valsts budžeta ietvaros
Projekta vadītājs
Projekta īstenošana
01.04.2024. - 31.03.2026.

Mērķis

Validēt PHQ-9 un EPDS skrīninga skalas, izstrādāt pēcdzemdību depresijas (PPD) riska faktoru novērtēšanas rīku un jaunu māmiņu ar PPD aprūpes modeli Rīgā, pamatojoties uz labākajiem pieejamajiem starptautiskajiem piemēriem.

Apraksts

Šī Rīgas Stradiņa universitātes vadītā pētniecības iniciatīva cenšas risināt Latvijā nozīmīgo pēcdzemdību depresijas (PPD) problēmu. Projekta mērķi ietver skrīninga skalu validāciju, riska novērtēšanas rīku izstrādi un izmēģinājuma aprūpes modeļa ieviešanu Rīgā. Validējot PHQ-9 un EPDS, pētījums uzsver vietējās adaptācijas nepieciešamību un integrē kvalitatīvu dimensiju riska faktoru atklāšanā. Sadarbība ar starptautisko ekspertu prof. Nensiju Baitu no Masačūsetsas Universitātes Čana Medicīnas skolas, ASV, bagātina projekta darbības jomu. Ilgtspējības centieni ietver atklātas piekļuves rezultātu un ieteikumu izplatīšanu. Izplatīšanas plāns aptver recenzētus žurnālus, datu bāzes un sadarbību ar veselības iestādēm. Projekta mērķis ir atstāt ilgstošu ietekmi uz veselības aprūpes politiku, vadlīnijām un pacientu ceļiem. Starptautiski sadarbība attiecas uz tādiem tīkliem kā Lifeline for Moms, The International Marcé Society un Research Innovation and Sustainable Pan-European Network in Peripartum Depression Disorder. Projekts veicina ne tikai vietējās intervences, bet arī veicina globālu izpratni par perinatālo psihisko veselību. Turklāt projekta ambīcijas attiecas uz turpmāka pētniecības atbalsta nodrošināšanu gan no valsts, gan starptautiskām finansējuma aģentūrām, nodrošinot pastāvīgu atbalstu ietekmīgiem sasniegumiem perinatālās psihiskās veselības pētniecībā.