Pārlekt uz galveno saturu

Audzēja šūnu atbildes reakcija uz akūtu aerobu fizisko slodzi sievietēm, kuras pārdzīvojušas krūts vēzi: fiziskās slodzes veida un intensitātes modulējošā ietekme (TCReX)

Projekta/līguma nr.
RSU/LSPA-PA-2024/1-0004
Projekta finansējums
198 917,00 EUR, Projekts “RSU iekšējā un RSU ar LSPA ārējā konsolidācija” (Nr.5,2,1,1.i.0/2/24/I/CFLA/005) tiek finansēts Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna un valsts budžeta ietvaros
Projekta vadītājs
Projekta īstenošana
01.04.2024. - 31.03.2026.

Mērķis

Pamatojoties uz slodzes izmainītā seruma pretvēža iedarbību krūts vēža šūnās in vitro, identificēt krūts vēzi pārdzīvojušām sievietēm efektīvāko akūtās aerobās slodzes veidu.

Apraksts

21. gadsimtā ļaundabīgās slimības kļūst par noteicošo mirstības cēloni, un krūts vēzis (KV) ir visbiežāk diagnosticētais audzējs. Daudzveidīgas terapijas metodes vēža ārstēšanā palielina izdzīvošanas izredzes, taču ar tām saistītās blakusparādības un ilgtermiņa sekas būtiski ietekmē pacientu dzīves kvalitāti. Arvien vairāk vēža ārstēšanā un profilaksē atveseļošanās periodā tiek ietvertas fiziskās aktivitātes. Pašlaik pētījumi, kas raksturo fiziskās slodzes panāktās pretvēža iedarbības bioloģiskos mehānismus, nesniedz pietiekami daudz zināšanu, lai identificētu dažādiem klīniskajiem scenārijiem piemērotākās fiziskās aktivitātes. Ir svarīgi padziļināt zināšanas par fiziskās slodzes pretvēža darbību, lai uzlabotu ārstēšanu un celtu pacientu dzīves kvalitāti.

Zinātniskie uzdevumi

  1. Noteikt trīs akūtu aerobu fizisko slodžu laikā iegūto serumu ietekmi uz krūts vēža šūnu proliferāciju, morfoloģiju, klonogenitāti, migrāciju un signālceļiem in vitro;

  2. Noteikt akūtas fiziskās slodzes ietekmi uz miokīnu, kam piemīt pretvēža iedarbība, līmeni serumā;
  3. Noteikt, vai un cik lielā mērā serumā esošo miokīnu līmenis var prognozēt fizisko sniegumu krūts vēža izdzīvotājām un/vai krūts vēža šūnu uzvedību in vitro; (4) Pētīt molekulāros mehānismus, kas saistīti ar akūtu aerobu fizisko slodžu laikā iegūto serumu ietekmi uz krūts vēža šūnu uzvedību in vitro.