Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Trešdien, 11. jūnijā, plkst. 15.00 Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā, Laila Meija aizstāvēs promocijas darbu „Alkilrezorcīnu, lignānu metabolīti un D vitamīns priekšdziedzera vēža pacientiem”.

Latvijas uztura zinātnieki un ārsti dietoloģes Lailas Meijas vadībā kopā ar Somijas kolēģiem ir veikuši nozīmīgu pētījumu par to, ka rupjmaize var aizkavēt prostatas vēža veidošanos un neļaut progresēt jau diagnosticētam ļaundabīgam audzējam.

Laila Meija saka: „To, ka rudzu maize ir veselīga, zina ikviens. Taču to, ka tā, iespējams, nav vienkārši pārtikas produkts, bet gan līdzinās zālēm, pārliecinājušies pagaidām tikai nedaudzi.”

„Vienlaikus tika analizēts, cik liela nozīme prostatas veselībā ir pietiekamam D vitamīna līmenim asinīs. Pētījuma laikā Latvijas vīrieši, kas slimoja ar prostatas vēzi, uzturā lietoja īpašu rudzu maizi,” skaidro L. Meija, uzsverot, ka secinājumi ir iepriecinoši, to moto varētu būt: kungi, ēdiet rupjmaizi un esiet veseli!

„Rudzu maize varētu būt nozīmīga tieši prostatas vēža attīstības kavēšanā tāpēc, ka šim audzējam ne vienmēr vajadzīga aktīva ārstēšana – tā vietā bieži nepieciešama tikai regulāra ārsta uzraudzība. Tāpēc ļoti būtiska nozīme ir dzīvesveidam, tostarp – uzturam. Ne velti zinātnieki uzskata, ka ar uzturu iespējams novērst vienas trešdaļas vēžu veidošanos. Rupjmaize satur bioloģiski aktīvas vielas – alkilrezorcīnus un lignānus –, kam piemīt pretvēža iedarbības potenciāls,” norāda Laila Meija.

 

Papildu informācijai: