Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Prasmes sabalansēt budžetu, pilnvērtīgi lietot tehnoloģijas, izveidot un vadīt sabiedriskās organizācijas, veidot dzimtas koku, trenēt atmiņu un ķermeni – šīs ir tikai dažas no tēmām, kuras Latvijas seniori var apgūt un pilnveidot bez maksas projektā Vecums nav šķērslis II. Šis ir turpinājums jau kopš 2017. gada īstenotajam projektam, kuru Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) veido kopā ar  starptautiskiem sadarbības partneriem. Projektu, kura mērķis ir celt senioru dzīves kvalitāti Baltijā, finansē Ziemeļu Ministru padomes izglītības un pētniecības mobilitātes programma NordPlus.

Lai gan strādājošie bieži mēdz ar ilgām runāt par gaidāmajiem pensijas gadiem, šīs lielās izmaiņas dzīvē bieži nāk kā pamatīgs šoks, un šī šoka pārvarēšanai būtisks ir profesionāls atbalsts. Tā kā sociālā atbalsta un aprūpes sistēmām Baltijas valstīs vēl ir, kur augt, lielu nozīmi spēlē seniora paša spējas un resursi vadīt savu ikdienas dzīvi pēc iespējas neatkarīgāk arī cienījamā vecumā. Projekta ietvaros paredzēts ar zināšanām un prasmēm bagātināt aktīvus pirmspensijas un agrīna pensijas vecuma iedzīvotājus, kuri pēcāk smeltās zināšanas varētu nodot citiem senioriem savas dzīvesvietas apkaimē. "Jau Vecums nav šķērslis I pierādīja, cik veiksmīgi darbojas šāda zināšanu, prasmju un iemaņu smelšana un pēcāk pārnese saviem līdzcilvēkiem. Rīgā, Viļņā un Tallinā zināšanas guva gan pašvaldību darbinieki, gan sociālie darbinieki, gan esošie un bijušie pedagogi un citi aktīvisti, pēc tam ar tām daloties savos novados ar citiem senioriem," stāsta projekta mācību vadītāja Latvijā, RSU docētāja Dagnija Staķe.

Patlaban ikviens interesents var pieteikties RSU studentu izveidotajā mājaslapā vecumsnavskerslis.lv, kur var izvēlēties interesējošo tēmu vai tēmas, iepazīties ar lektoriem un izlemt par vēlamo apmācību veidu – pašmācības, attālinātas lekcijas vai klātienes nodarbības –, kā arī tuvāk iepazīties ar lektoriem. Klātienes nodarbību iespējas šobrīd ir cieši saistītas ar epidemioloģisko situāciju, savukārt attālinātās mācības dod iespēju piedalīties plašam senioru lokam, jo dalību neietekmē transporta vai naktsmītnes nepieciešamība.

"Pēc apmācību moduļu apgūšanas seniori varēs izplatīt iegūtās zināšanas tālāk, iedrošinot seniorus turpināt aktīvu dzīvesveidu arī pēc darba gaitu izbeigšanas. Domāju, nepārspīlēšu, ja teikšu, ka šī projekta gala iznākums būs zinošāki, aktīvāki un gan psiholoģiski, gan fiziski veselāki seniori Latvijā, Lietuvā un Igaunijā," saka projekta koordinators Mārtiņš Valters.

Kopā ar RSU projektu izstrādāja un īsteno Latvijas Pieaugušo apvienība, Tartu Universitāte, Krāslavas senioru skola, Kuldīgas senioru skola, Balvu NVO Azote, Harjumaa NVO 65B, Traķu Izglītības centrs, Ķēdaiņu Vecās trešās paaudzes universitāte un Lietuvas Pensionāru federācija. No RSU puses projektu realizācijā ir iesaistīti Labklājības un sociālā darba katedras docētāji un maģistrantūras studenti.

Mārtiņš Valters,
projekta Vecums nav šķērslis II vadītājs
Mob. tālr. 29486931
E-pasts: martinswatlatnet[pnkts]lv