.
Mikrobioloģija
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:30.03.2022 08:52:07
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | BUMK_051 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 4.00 | ECTS: | 6.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Pārtikas zinātne; Pārtikas mikrobioloģija | Mērķauditorija: | Ārstniecība; Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Renārs Broks | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Bioloģijas un mikrobioloģijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Dzirciema iela 16, bmkrsu[pnkts]lv, +371 67061584 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 3 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Pilns laiks - 2. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 12 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 3 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 2. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 12 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Studiju kursa apguves uzsākšanai nepieciešamas priekšzināšanas bioloģijā, ķīmijā, cilvēka anatomijā un fizioloģijā vidējās izglītības programmas apjomā. | ||||||||
Mērķis: | Studiju kursa mērķis dot zināšanas par mikroorganismu lomu uztura produktu uzglabāšanā, mikroorganismu, vīrusu, sēņu un parazītu lomu infekcijas slimību etioloģijā un alimentārā pārvadē. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads mikrobioloģijā. Baktēriju morfoloģija, īpašības, nozīme. Vīrusi. Sēnes. Parazīti. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Mikroorganismu metabolisms. Vides un cilvēka organisma mikrobiots. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Mikroorganismu apkarošanas metodes. Baktēriju, vīrusu, sēņu un parazītu loma pārtikas rūpniecībā un kontaminācijā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Ievads imunoloģijā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Darba drošības noteikumi mikrobioloģijas laboratorijā. Mikroskopisko preparātu pagatavošana: vienkāršās un saliktās krāsošanas metodes. Baktēriju, raugu, pelējuma sēņu mikroskopiskā izpēte. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
6 | Barotnes. Mikroorganismu kultivēšana, tīrkultūras izdalīšana un baktēriju identifikācija. Anaerobo mikroorganismu kultivēšana. Sēņu un vīrusu identifikācijas principi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
7 | Vides un cilvēka organisma mikrobiota mikrobioloģiskā novērtēšana. Pārtikas produktu mikrobioloģiskās testēšanas principi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
8 | Mikroorganismu izplatības kontrole: dezinfekcija, sterilizācija, mikroorganismu jutības noteikšanas pret antibiotiskām vielām. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
9 | Kolokvijs. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
10 | Infekcijas. Imunitātes veidi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
11 | Imūnā atbilde. Hipersensitivitāte. Vakcīnas. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
12 | Kolokvijs. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
13 | Ievads pārtikas mikrobioloģijā. Mikroorganismu izmantošana pārtikas un citu vērtīgu produktu iegūšanā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
14 | Pārtikas bojāšanās iemesli un mehānismi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Patogēni pārtikas produktos. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
16 | Pārtikas kvalitāte un drošība. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
17 | Dažādu virsmu mikrobioloģiskā pārbaude. Mājas virtuves piederumu pārbaude. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
18 | Augu valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
19 | Dzīvnieku valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
20 | Piena produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
21 | Nozīmīgie raugi un pelējumsēnes dažādu produktu iegūšanā. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
22 | Kolokvijs. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
23 | Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās baktērijas. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
24 | Pārtikas kontaminācijā nozīmīgie vīrusi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
25 | Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās sēnes. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
26 | Pārtikas produktu stabilitātes palielināšanas metodes. Ietekme uz cilvēku veselību. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
27 | Pārtikas produktu antimikrobiālās īpašības. Pārtikas produkti – pienskābo baktēriju avots. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
28 | Kolokvijs. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads mikrobioloģijā. Baktēriju morfoloģija, īpašības, nozīme. Vīrusi. Sēnes. Parazīti. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Mikroorganismu metabolisms. Vides un cilvēka organisma mikrobiots. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Mikroorganismu apkarošanas metodes. Baktēriju, vīrusu, sēņu un parazītu loma pārtikas rūpniecībā un kontaminācijā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Ievads imunoloģijā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Darba drošības noteikumi mikrobioloģijas laboratorijā. Mikroskopisko preparātu pagatavošana: vienkāršās un saliktās krāsošanas metodes. Baktēriju, raugu, pelējuma sēņu mikroskopiskā izpēte. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
6 | Barotnes. Mikroorganismu kultivēšana, tīrkultūras izdalīšana un baktēriju identifikācija. Anaerobo mikroorganismu kultivēšana. Sēņu un vīrusu identifikācijas principi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
7 | Vides un cilvēka organisma mikrobiota mikrobioloģiskā novērtēšana. Pārtikas produktu mikrobioloģiskās testēšanas principi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
8 | Mikroorganismu izplatības kontrole: dezinfekcija, sterilizācija, mikroorganismu jutības noteikšanas pret antibiotiskām vielām. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
9 | Kolokvijs. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
10 | Infekcijas. Imunitātes veidi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
11 | Imūnā atbilde. Hipersensitivitāte. Vakcīnas. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
12 | Kolokvijs. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
13 | Ievads pārtikas mikrobioloģijā. Mikroorganismu izmantošana pārtikas un citu vērtīgu produktu iegūšanā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
14 | Pārtikas bojāšanās iemesli un mehānismi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Patogēni pārtikas produktos. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
16 | Pārtikas kvalitāte un drošība. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
17 | Dažādu virsmu mikrobioloģiskā pārbaude. Mājas virtuves piederumu pārbaude. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
18 | Augu valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
19 | Dzīvnieku valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
20 | Piena produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
21 | Nozīmīgie raugi un pelējumsēnes dažādu produktu iegūšanā. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
22 | Kolokvijs. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
23 | Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās baktērijas. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
24 | Pārtikas kontaminācijā nozīmīgie vīrusi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
25 | Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās sēnes. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
26 | Pārtikas produktu stabilitātes palielināšanas metodes. Ietekme uz cilvēku veselību. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
27 | Pārtikas produktu antimikrobiālās īpašības. Pārtikas produkti – pienskābo baktēriju avots. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
28 | Kolokvijs. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studiju kursa laikā studenti patstāvīgi veic laboratorijas darbus – gatavo mikropreparātus, krāso pēc dažādām krāsošanas metodēm, mikroskopē, uzsēj barotnēs dažādus mikroorganismus saturošus materiālus, izdala baktēriju tīrkultūru, nosaka baktēriju īpašības, sagatavo un sekmīgi nokārto noteiktos, katrai praktiskai nodarbībai plānotos, teorētiskos pārbaudes jautājumus. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursa beigās rakstveida eksāmens, kurš sastāv no esejas veida jautājumiem. Sekmīgi pabeidzot studiju kursu, ir iespējams saņemt kumulatīvo vērtējumu (to veido kolokvijos un semināru saņemtie vērtējumi un praktisko nodarbību apmeklējums). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā studenti spēs raksturot baktēriju, sēnīšu un vīrusu uzbūvi un īpašības, varēs izskaidrot to nozīmi pārtikas produktu iegūšanā, uzglabāšanā un realizācijā, infekcijas slimību etioloģijā, spēs izskaidrot organisma nespecifisko un specifisko aizsardzības mehānismu nozīmi, cilvēka organisma, vides un pārtikas produktu mikrofloras nozīmi. | ||||||||
Prasmes: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti spēs: • veikt pareizu mikroorganismu saturoša materiāla paņemšanu, glabāšanu, transportēšanu, primāro uzsēšanu, mikroorganismu īpašību noteikšanu; • pareizi izvēlēties mikrobioloģiskās kontroles metodes. | ||||||||
Kompetences: | Studenti spēj analizēt un novērtēt pārtikas produktu mikrobioloģisko kvalitāti, veselīga uztura izmantošanā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Vizma Nikolajeva, Pārtikas mikrobioloģija LU Akadēmiskais apgāds, 2014. | ||||||||
2 | Metodiskās rekomendācijas praktiskajām nodarbībām vispārējā mikrobioloģijā Rīga, RSU, 2022. | ||||||||
3 | Metodiskās rekomendācijas Medicīnas fakultātes studentiem praktiskajām nodarbībām „Infekcija un imunitāte” Rīga, RSU, 2018. | ||||||||
4 | Lekciju konspekti e - studijās | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Jawetz, Melnick. Adelberg`s medical Microbiology. 28th edition, 2019, MC Grow – Hill Comp.Inc. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | K.R. Matthews, K.E. Kniel, T.J. Montville. Food microbiology. 4th edition. ASM Pres, 2008. |