Pārlekt uz galveno saturu

Mikrobioloģija

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:30.03.2022 08:52:07
Par studiju kursu
Kursa kods:BUMK_051LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:4.00ECTS:6.00
Zinātnes nozare:Pārtikas zinātne; Pārtikas mikrobioloģijaMērķauditorija:Ārstniecība; Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Renārs Broks
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Bioloģijas un mikrobioloģijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Dzirciema iela 16, bmkatrsu[pnkts]lv, +371 67061584
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)3Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas32
Pilns laiks - 2. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)12Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)3Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 2. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)12Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Studiju kursa apguves uzsākšanai nepieciešamas priekšzināšanas bioloģijā, ķīmijā, cilvēka anatomijā un fizioloģijā vidējās izglītības programmas apjomā.
Mērķis:
Studiju kursa mērķis dot zināšanas par mikroorganismu lomu uztura produktu uzglabāšanā, mikroorganismu, vīrusu, sēņu un parazītu lomu infekcijas slimību etioloģijā un alimentārā pārvadē.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads mikrobioloģijā. Baktēriju morfoloģija, īpašības, nozīme. Vīrusi. Sēnes. Parazīti.Lekcijas1.00auditorija
2Mikroorganismu metabolisms. Vides un cilvēka organisma mikrobiots.Lekcijas1.00auditorija
3Mikroorganismu apkarošanas metodes. Baktēriju, vīrusu, sēņu un parazītu loma pārtikas rūpniecībā un kontaminācijā.Lekcijas1.00auditorija
4Ievads imunoloģijā.Lekcijas1.00auditorija
5Darba drošības noteikumi mikrobioloģijas laboratorijā. Mikroskopisko preparātu pagatavošana: vienkāršās un saliktās krāsošanas metodes. Baktēriju, raugu, pelējuma sēņu mikroskopiskā izpēte.Nodarbības1.00laboratorija
6Barotnes. Mikroorganismu kultivēšana, tīrkultūras izdalīšana un baktēriju identifikācija. Anaerobo mikroorganismu kultivēšana. Sēņu un vīrusu identifikācijas principi.Nodarbības1.00laboratorija
7Vides un cilvēka organisma mikrobiota mikrobioloģiskā novērtēšana. Pārtikas produktu mikrobioloģiskās testēšanas principi.Nodarbības1.00laboratorija
8Mikroorganismu izplatības kontrole: dezinfekcija, sterilizācija, mikroorganismu jutības noteikšanas pret antibiotiskām vielām.Nodarbības1.00laboratorija
9Kolokvijs.Nodarbības1.00laboratorija
10Infekcijas. Imunitātes veidi.Nodarbības1.00laboratorija
11Imūnā atbilde. Hipersensitivitāte. Vakcīnas.Nodarbības1.00laboratorija
12Kolokvijs.Nodarbības1.00laboratorija
13Ievads pārtikas mikrobioloģijā. Mikroorganismu izmantošana pārtikas un citu vērtīgu produktu iegūšanā.Lekcijas1.00auditorija
14Pārtikas bojāšanās iemesli un mehānismi.Lekcijas1.00auditorija
15Patogēni pārtikas produktos.Lekcijas1.00auditorija
16Pārtikas kvalitāte un drošība.Lekcijas1.00auditorija
17Dažādu virsmu mikrobioloģiskā pārbaude. Mājas virtuves piederumu pārbaude.Nodarbības1.00laboratorija
18Augu valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.Nodarbības1.00laboratorija
19Dzīvnieku valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.Nodarbības1.00laboratorija
20Piena produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.Nodarbības1.00laboratorija
21Nozīmīgie raugi un pelējumsēnes dažādu produktu iegūšanā.Nodarbības1.00laboratorija
22Kolokvijs.Nodarbības1.00laboratorija
23Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās baktērijas.Nodarbības1.00laboratorija
24Pārtikas kontaminācijā nozīmīgie vīrusi.Nodarbības1.00laboratorija
25Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās sēnes.Nodarbības1.00laboratorija
26Pārtikas produktu stabilitātes palielināšanas metodes. Ietekme uz cilvēku veselību.Nodarbības1.00laboratorija
27Pārtikas produktu antimikrobiālās īpašības. Pārtikas produkti – pienskābo baktēriju avots.Nodarbības1.00laboratorija
28Kolokvijs.Nodarbības1.00laboratorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads mikrobioloģijā. Baktēriju morfoloģija, īpašības, nozīme. Vīrusi. Sēnes. Parazīti.Lekcijas1.00auditorija
2Mikroorganismu metabolisms. Vides un cilvēka organisma mikrobiots.Lekcijas1.00auditorija
3Mikroorganismu apkarošanas metodes. Baktēriju, vīrusu, sēņu un parazītu loma pārtikas rūpniecībā un kontaminācijā.Lekcijas1.00auditorija
4Ievads imunoloģijā.Lekcijas1.00auditorija
5Darba drošības noteikumi mikrobioloģijas laboratorijā. Mikroskopisko preparātu pagatavošana: vienkāršās un saliktās krāsošanas metodes. Baktēriju, raugu, pelējuma sēņu mikroskopiskā izpēte.Nodarbības1.00laboratorija
6Barotnes. Mikroorganismu kultivēšana, tīrkultūras izdalīšana un baktēriju identifikācija. Anaerobo mikroorganismu kultivēšana. Sēņu un vīrusu identifikācijas principi.Nodarbības1.00laboratorija
7Vides un cilvēka organisma mikrobiota mikrobioloģiskā novērtēšana. Pārtikas produktu mikrobioloģiskās testēšanas principi.Nodarbības1.00laboratorija
8Mikroorganismu izplatības kontrole: dezinfekcija, sterilizācija, mikroorganismu jutības noteikšanas pret antibiotiskām vielām.Nodarbības1.00laboratorija
9Kolokvijs.Nodarbības1.00laboratorija
10Infekcijas. Imunitātes veidi.Nodarbības1.00laboratorija
11Imūnā atbilde. Hipersensitivitāte. Vakcīnas.Nodarbības1.00laboratorija
12Kolokvijs.Nodarbības1.00laboratorija
13Ievads pārtikas mikrobioloģijā. Mikroorganismu izmantošana pārtikas un citu vērtīgu produktu iegūšanā.Lekcijas1.00auditorija
14Pārtikas bojāšanās iemesli un mehānismi.Lekcijas1.00auditorija
15Patogēni pārtikas produktos.Lekcijas1.00auditorija
16Pārtikas kvalitāte un drošība.Lekcijas1.00auditorija
17Dažādu virsmu mikrobioloģiskā pārbaude. Mājas virtuves piederumu pārbaude.Nodarbības1.00laboratorija
18Augu valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.Nodarbības1.00laboratorija
19Dzīvnieku valsts pārtikas produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.Nodarbības1.00laboratorija
20Piena produktu mikrobioloģiskā izmeklēšana.Nodarbības1.00laboratorija
21Nozīmīgie raugi un pelējumsēnes dažādu produktu iegūšanā.Nodarbības1.00laboratorija
22Kolokvijs.Nodarbības1.00laboratorija
23Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās baktērijas.Nodarbības1.00laboratorija
24Pārtikas kontaminācijā nozīmīgie vīrusi.Nodarbības1.00laboratorija
25Pārtikas kontaminācijā nozīmīgās sēnes.Nodarbības1.00laboratorija
26Pārtikas produktu stabilitātes palielināšanas metodes. Ietekme uz cilvēku veselību.Nodarbības1.00laboratorija
27Pārtikas produktu antimikrobiālās īpašības. Pārtikas produkti – pienskābo baktēriju avots.Nodarbības1.00laboratorija
28Kolokvijs.Nodarbības1.00laboratorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studiju kursa laikā studenti patstāvīgi veic laboratorijas darbus – gatavo mikropreparātus, krāso pēc dažādām krāsošanas metodēm, mikroskopē, uzsēj barotnēs dažādus mikroorganismus saturošus materiālus, izdala baktēriju tīrkultūru, nosaka baktēriju īpašības, sagatavo un sekmīgi nokārto noteiktos, katrai praktiskai nodarbībai plānotos, teorētiskos pārbaudes jautājumus.
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa beigās rakstveida eksāmens, kurš sastāv no esejas veida jautājumiem. Sekmīgi pabeidzot studiju kursu, ir iespējams saņemt kumulatīvo vērtējumu (to veido kolokvijos un semināru saņemtie vērtējumi un praktisko nodarbību apmeklējums).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studiju kursa apguves rezultātā studenti spēs raksturot baktēriju, sēnīšu un vīrusu uzbūvi un īpašības, varēs izskaidrot to nozīmi pārtikas produktu iegūšanā, uzglabāšanā un realizācijā, infekcijas slimību etioloģijā, spēs izskaidrot organisma nespecifisko un specifisko aizsardzības mehānismu nozīmi, cilvēka organisma, vides un pārtikas produktu mikrofloras nozīmi.
Prasmes:Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti spēs: • veikt pareizu mikroorganismu saturoša materiāla paņemšanu, glabāšanu, transportēšanu, primāro uzsēšanu, mikroorganismu īpašību noteikšanu; • pareizi izvēlēties mikrobioloģiskās kontroles metodes.
Kompetences:Studenti spēj analizēt un novērtēt pārtikas produktu mikrobioloģisko kvalitāti, veselīga uztura izmantošanā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Vizma Nikolajeva, Pārtikas mikrobioloģija LU Akadēmiskais apgāds, 2014.
2Metodiskās rekomendācijas praktiskajām nodarbībām vispārējā mikrobioloģijā Rīga, RSU, 2022.
3Metodiskās rekomendācijas Medicīnas fakultātes studentiem praktiskajām nodarbībām „Infekcija un imunitāte” Rīga, RSU, 2018.
4Lekciju konspekti e - studijās
Papildu literatūra
1Jawetz, Melnick. Adelberg`s medical Microbiology. 28th edition, 2019, MC Grow – Hill Comp.Inc.
Citi informācijas avoti
1 K.R. Matthews, K.E. Kniel, T.J. Montville. Food microbiology. 4th edition. ASM Pres, 2008.