.
Ēdiena antropoloģija
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:25:36
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | KSK_197 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Socioloģija; Sociālā antropoloģija | Mērķauditorija: | Socioloģija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Agnese Bankovska | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sociālo zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Dzirciema iela 16, Rīga, szfrsu[pnkts]lv | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Bakalaura grāds; pamata zināšanas antropoloģijā. | ||||||||
Mērķis: | Kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar šā brīža aktuālajiem pētniecības virzieniem un tēmām ēdiena antropoloģijā, vienlīdz aplūkojot galvenās teorētiskās nostādnes un biežāk izmantotās metodes. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ētisks ēdiens | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | pētījuma vieta | |||||||
2 | Ēdiens un sociālās saites | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | pētījuma vieta | |||||||
3 | Ēdiens, vide un ķermenis | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | pētījuma vieta | |||||||
4 | Ēdiens, identitāte un piederība | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | pētījuma vieta | |||||||
5 | Studentu prezentācijas | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||||
6 | Nākotnes ēdiens | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studenti patstāvīgi apgūst kursa literatūru, piedalās semināros, gatavo prezentācijas, raksta iespaidu rakstu un noslēguma eseju. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studentu aktīva piedalīšanās semināros, prezentācija, iespaidu raksts, noslēguma eseja. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Izprot kursā apgūtās tēmas, teorētiskos un empīriskos aspektus, labi orientējas obligātajā literatūrā. | ||||||||
Prasmes: | Analītiskās un teorētiskās iemaņas, kontekstā ar kursā aplūkotajām tēmām, teorētiskajiem un metodoloģiskajiem virzieniem. | ||||||||
Kompetences: | Pārzina ēdiena antropoloģijas aktuālie virzieni un tēmas. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Visa literatūra ir angļu valodā un piemērota gan latviešu, gan angļu plūsmas studentiem | ||||||||
2 | Ange, Olivia and Berliner, David. 2015. Introduction: Anthropology of Nostalgia – An-thropology as Nostalgia in Anthropology and Nostalgia. Pp. 1-16. Berghahn Books. | ||||||||
3 | Carsten, Janet. 1995. The Substance of Kinship and the Heat of the Hearth: Feeding, Personhood, and Relatednessamong Malays in Pulau Langkawi. American Ethnologist. 22 (2): 223-241. | ||||||||
4 | DeLind, Laura, B. 2006. Of bodies, place and culture: re-situating local food. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 19:121–146 | ||||||||
5 | Evans, David. 2012. Beyond the Throwaway Society: Ordinary Domestic Practice and a Sociological Approach to Household Food Waste. Sociology 46 (1): 41-56. | ||||||||
6 | Fischler, Claude. 1988. Food, Self and Identity. Social Science Information. 27: 275-293. | ||||||||
7 | Grossman Alyssa. 2009. Memory meal: tasting the past in post-communist Romania. East-West Cultural Passage. 8: 20-42. | ||||||||
8 | Holt Giménez, Eric, and Annie Shattuck. 2011. Food Crises, Food Regimes and Food Movements: Rumblings of Reform or Tides of Transformation? Journal of Peasant Studies 38(1): 109–144. | ||||||||
9 | Klein, Jakob. A. et.al. 2014. Introduction: Ethical Eating and (Post) socialist Al-ternatives In Ethical Eating in the Postsocialist and Socialist World. Jung, Yu-son et.al. eds. Pp. 1-25. University of California Press. | ||||||||
10 | Loftsdóttir, Kristín. 2014. Iceland, Rejected by McDonald’s: Desire and Anxieties in a Global Crisis. Social Anthropology 22(3): 340–353. | ||||||||
11 | Mann, Anna, M. et. al. 2011. Mixing Methods, tasting fingers. Notes on an ethnographic experiment. HAU: Journal of Ethnographic Theory. 1 (1): 221-243. Society 30: 744–777. | ||||||||
12 | Mithril, Charlotte et. al. 2012. Guidelines for the New Nordic Diet. Public Health Nutrition.15 (10): 1941–1947. | ||||||||
13 | Murcott, Anne. 1997. Family meals – a thing of the past? In Food, health and identity Caplan, Pat ed. Pp. 32-50. Routledge. | ||||||||
14 | Roos, Gun et.al. 2001. Men, masculinity and food: interviews with Finnish carpenters and engineers. Appetite. 37: 47-56 | ||||||||
15 | Sahlins, Marshall. 2011. What kinship is (part one). Journal of the Royal Anthropological Institute 17 (1): 2-19. | ||||||||
16 | Sutton, David. 2011. Memory as a Sense: A Gustemological Approach. Food, Culture, Society. 14 (4): 468-475. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Billig, M. 2002. Banal Nationalism. London: Sage Publications. | ||||||||
2 | Blumberg, Renata. 2014. Placing Alternative Food Networks: Farmers’ Markets in Post-Soviet Vilnius, Lithuania. In Ethical Eating in the Postsocialist and Socia-list World. Jung, Yuson et.al. ed. Pp. 69-93. University of California Press. | ||||||||
3 | Fjellström, Christina. 2004. Mealtime and meal patterns from a cultural perspective. Scandinavian Journal of Nutrition, 48 (4): 161-164. | ||||||||
4 | Gabriel, Cynthia. 2005. Healthy Russian Food is Not-for-Profit. In Michigan Discussion in Antrhopology. Pp. 183-222. Ann Arbor, MI: MPublishing, University of Michigan Library. | ||||||||
5 | Graeber, David. 2011. “Consumption.” Current Anthropology 52(4): 489–511. | ||||||||
6 | Holtzman, Jon D. 2006. Food and Memory. Annual Review of Anthropology 35(1): 361–378. | ||||||||
7 | Mincyte, Diana. 2009. Self-made women. Informal dairy markets in Europeanizing Lithuania. In Food and Everyday Life in the Post-socialist World. Caldwell, Melissa. L. ed. Pp. 78-101. Bloomington: Indiana University Press. | ||||||||
8 | Sahlins, Marshall. 2011. What kinship is (part two). Journal of the Royal Anthropological Institute 17: 227-242. | ||||||||
9 | Sutton, David. 2001. Remembrance of Repasts: An Anthropology of Food and Memory. Oxford & New York: Berg. | ||||||||
10 | Trubek, Amy, B. 2008. The taste of place. A cultural journey into terroir. Pp. 18-53. University of California Press. | ||||||||
11 | Wilk, Richard. 2010. Power at the Table: Food Fights and Happy Meals. Critical Methodologies 10: 428-436 | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Video materiāli par kursā apskatāmajām ēdiena tēmām no Youtube, dokumentālās filmas./Video materials on the food topics covered in the course from Youtube, documentaries. |