Pārlekt uz galveno saturu

Jauna pārtika un ģenētiski modificētie organismi

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:14.03.2024 15:55:37
Par studiju kursu
Kursa kods:LBTU_002LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Jaunā un funkcionālā pārtika, jēdziens, tiesiskais regulējums.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
2Jaunās un funcionālās pārtikas komponenti.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3Funkcionālās pārtikas produkti.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
4Ģenētiski modificētās pārtikas (ĢMP) bioloģija.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
5Ģenētiski modificētās pārtikas veidiLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Ģenētiski modificētās izmantošanas riska analīze un tiesiskais regulējums.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
1. Studēt literatūru un lekciju prezentācijas, kas ir saistītas ar studiju kursa tēmām. 2. Apkopot informāciju un izpildīt kontroldarbu un eksāmena uzdevumus. 3. Iepazīties ar zinātnisko literatūru par jaunās un ģenētiski modificētās pārtikas iegūšanas un drošuma pētījumiem. 4. Sagatavot individuālus diskusiju uzdevumus semināriem.
Vērtēšanas kritēriji:
Starppārbaudījums: 1. elektroniskais kontroldarbs 10%, 2. līdzdalība semināros 50%. Noslēguma pārbaudījums: 3. eksāmens: 1. daļa 20%, 2. daļa 20%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1. Zina galvenos funkcionālās pārtikas veidus un to komponentus. 2. Izprot molekulārās bioloģijas pamatprincipus, kuri izmantoti gēnu inženierijas un ģenētiski modificēto pārtikas produktu iegūšanā. 3. Raksturo mikroorganismu, dzīvnieku un augu izmantošanas apjomus jaunās un ģenētiski modificētās pārtikas ražošanā, iegūstamos produktus. 4. Zina jaunās ģenētiski modificētās pārtikas izmantošanas tiesiskos, riska novērtējuma un ētiskos aspektus, identificēšanas paņēmienus un aprites regulējuma principus.
Prasmes:1. Identificē un analizē jaunās vai GM pārtikas īpašības salīdzinājumā ar konvencionālajiem pārtikas produktiem, spriest par funkcionālās vai ĢM pārtikas izmantošanas iespējamajiem ieguvumiem vai tās radīto risku veselībai, videi, sociāli-ekonomiskajiem procesiem. 2. Iegūst informāciju par jaunās un ĢM pārtikas produktiem, izprot plašāk izplatītās šādu produktu analīžu metodes. 3. Veic jaunās un ģenētiski modificētās pārtikas riska analīzes izmantošanai nepieciešamos riska analīzes pamatelementus.
Kompetences:1. Novērtē jaunās un ģenētiski modificētās pārtikas ieguves mērķus no ražošanas tehnoloģijas procesu, pārtikas kvalitātes, daudzveidības un pieejamības aspektiem. 2. Demonstrē izpratni par jaunās vai ĢM pārtikas produktu pieejamās informācijas pilnīgumu un atbilstību reglamentējošajām normām. 3. Analizē un prezentē angļu valodā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Clark D.A., Pazdernik, N.N. Biotechnology. 2nd Edition, AP Cell, 2016. Atbilstošās nodaļas pieejamas e-studiju materiālos.
2LLU un LU e- kurss “Jaunā un ģenētiski modificētā pārtika”, pieejams LU portālā. E-studiju Moodle vidē studentiem, kas reģistrējas šī kursa apguvei.
Papildu literatūra
1Glick, B. R., Patten C.L.: Molecular biotechnology :principles and applications of recombinant DNA. Willey, 5th Ed. 2017., 740 lpp. (e-book)
Citi informācijas avoti
1Dažādi žurnāli, t.sk. Trends in Microbiology, Trends in Biotechnology
2European Food Safety Authority: GMO applications: regulations and guidance
3European Food Safety Authority: Guidance on the preparation and presentation of an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283
4European Network of Research Ethics and Research Integrity (ENERI)
5International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA)
6Molekulārās biotehnoloģijas jaunumi
7Dažādi žurnāli, t.sk. Trends in Microbiology, Trends in Biotechnology
8European Food Safety Authority: GMO applications: regulations and guidance
9European Food Safety Authority: Guidance on the preparation and presentation of an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283
10European Network