.
Pārtikas mikrobioloģija
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:14.03.2024 15:15:10
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LU_022 | LKI līmenis: | Visiem līmeņiem | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Mērķauditorija: | ||||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 20 | ||||
Nodarbības (skaits) | 2 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 4 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Vispārējā mikrobioloģija | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
2 | Pārtikā nozīmīgie mikroorganismi | Lekcijas | 3.00 | cits | |||||
3 | Mikroorganismi pārtikas izejvielās un to pārstrādes procesos | Lekcijas | 4.00 | cits | |||||
4 | Funkcionālie uzturlīdzekļi | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | 1. studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru; 2. gatavoties starppārbaudījumam – kontroldarbam par mikroorganismu uzbūvi, vairošanos un to apkarošanas pamatprincipiem; 3. gatavoties starppārbaudījumam – kontroldarbam par pārtikā nozīmīgiem mikroorganismiem; 4. gatavoties starppārbaudījumam – kontroldarbam par mikroorganismiem pārtikas izejvielās un pārstrādes procesos; 5. gatavoties starppārbaudījumam – sagatavot prezentāciju par kādu pārtikā nozīmīgu mikroorganismu vai mikrobioloģisku procesu. Tēma iepriekš jāsaskaņo ar pasniedzēju; 6. gatavoties noslēguma pārbaudījumam. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | 1. Starppārbaudījuma veids – rakstisks kontroldarbs 10% 2. Starppārbaudījuma veids – rakstisks kontroldarbs 10% 3. Starppārbaudījuma veids – rakstisks kontroldarbs 10% 4. Starppārbaudījuma veids – mutiska prezentācija 20% Noslēguma pārbaudījums: 5. Noslēguma pārbaudījuma veids – rakstisks eksāmens 50% | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | 1. Par galvenajām mikroorganismu grupām, mikroorganismu uzbūvi, vairošanos un to apkarošanas pamatprincipiem 2. Par pārtikas izejvielās un gatavos produktos atrodamiem mikroorganismiem un to darbību 3. Par pārtikas pārstrādē izmantojamiem mikroorganismiem un probiotikām | ||||||||
Prasmes: | 1. Novērtē pārtikas produktu sastāva un vides apstākļu ietekmi uz produktu mikrobioloģisko stabilitāti 2. Analizē pārtikas produktu kontaminācijas risku ar patogēniem mikroorganismiem un baktēriju un sēņu toksīniem 3. Analizē un izvērtē aktuālo informāciju pārtikas mikrobioloģijā | ||||||||
Kompetences: | 1. Pamato pārtikas produktu kvalitātes mikrobioloģiskos kritērijus 2. Izskaidro probiotiku un prebiotiku darbības principus un to lietošanas lietderību | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Madigan M., Martinko J.M., Parker J. Brock Biology of microorganisms. 11th ed. Pearson Prentice Hall, 2006, 992 p. | ||||||||
2 | Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. LU Akadēmiskais apgāds, 2014, 144 lpp. | ||||||||
3 | Montvile T.J., Matthews K.R., Kniel K.E. 2017. Food microbiology. An introduction. 4th ed. ASM Press, 597 p. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Alli I. Food quality assurance. Principles and practices. Boca Raton, CRC Press, 2003, 151 p. | ||||||||
2 | Altug T. Introduction to toxicology and food. Boca Raton, CRC Press, 2003, 152 p. | ||||||||
3 | Bergey`s Manual of determinative bacteriology. 9th ed. Holt J.G., Krieg N.R., Sneath P.H.A., Staley J.T. and Williams S.T., eds. Baltimore, Williams & Wilkins, 1994, 787 p. | ||||||||
4 | Beverage quality and safety. Foster T., Vasavada P.C., eds. Boca Raton, CRC Press, 2003, 229 p. | ||||||||
5 | Brewing microbiology. 3rd ed. Priest F.G., Campbell I., eds. New York, Kluwer Academic/ Plenum Publishers, 2003, 399 p. | ||||||||
6 | Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3rd ed. Vanderzant C., Splittstoesser D.F., eds. Washington, APHA, 1992, 1219 p. | ||||||||
7 | Detecting pathogens in food. McMeekin T.A., ed. Cambridge, Woodhead Publishing Ltd., 2003, 370 p. | ||||||||
8 | Food mycology. A multifaceted approach to fungi and food. Dijksterhuis J., Samson R. A., eds. Boca Raton, CRC Press, 2007, 403 p. | ||||||||
9 | Fugelsang K.C., Edwards C.G. Wine microbiology. Practical applications and procedures. 2nd ed. New York, Springer, 2007, 393 p. | ||||||||
10 | Functional dairy products. Mattila-Sandholm T., Saarela M., eds. Boca Raton, CRC Press, 2003, 384 p. | ||||||||
11 | Handbook of fermented functional foods. Farnworth E.R., ed. Boca Raton, CRC Press, 2003, 390 p. | ||||||||
12 | Handbook of functional dairy products. Short C., O’Brien J., eds. Boca Raton, CRC Press, 2004, 293 p. | ||||||||
13 | Handbook of water and wastewater microbiology. Mara D., Horan N., eds. Amsterdam, Academic Press, 2003, 832 p. | ||||||||
14 | McLandsborough L. Food microbiology laboratory. Boca Raton, CRC Press, 2005, 179 p. | ||||||||
15 | Microbial stress adaptation and food safety. Yousef A.E., Juneja V.K., eds. Boca Raton, CRC Press, 2003, 384 p. | ||||||||
16 | Microbial safety of minimally processed foods. Novak J.S., Sapers G.M., Juneja V.K., eds. Boca Raton, CRC Press, 2003, 360 p | ||||||||
17 | Novel food packaging techniques. Ahvenainen R., ed. Boca Raton, CRC Press, 2003, 590 p. | ||||||||
18 | Omaye S. T. Food and nutritional toxicology. Boca Raton, CRC Press, 2004, 319 p. | ||||||||
19 | Jay J.M., Loessner M.J., Golden D.A. Modern food microbiology. 7th ed. Springer US, 2004, 790 p | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Buck J. W., Walcott R., Beuchat L. R. Recent trends in microbiological safety of fruits and vegetables. Online. Plant Health Progress, doi:10.1094/PHP-2003-0121-01-RV. | ||||||||
2 | Codex Alimentarius. International food standarts. WHO. | ||||||||
3 | 3. Noteikumi par profesionālo darbību ierobežojošo infekcijas slimību sarakstu. Ministru kabineta 2010.gada 20.jūlija noteikumi Nr.642. | ||||||||
4 | International Journal of Food Microbiology | ||||||||
5 | Journal of Food Protection |