.
Pārtikas produktu ražošana
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:43:12
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_055 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Inga Ciproviča | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 20 | ||||
Nodarbības (skaits) | 5 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 10 | ||||
Kopā kontaktstundas | 30 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 20 | ||||
Nodarbības (skaits) | 5 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 10 | ||||
Kopā kontaktstundas | 30 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Pārtikas ķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | Gūt zināšanas par piena, gaļas, zivju, olu, graudu, augļu un dārzeņu ķīmisko sastāvu, īpašībām un to novērtēšanas kritērijiem, izprast pārtikas produktu ražošanas laikā notiekošos procesus, to ietekmi uz pārtikas produktu sastāvu un uzturvērtību. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Dažādu šķirņu maizes cepšana. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Graudi kā izejviela miltu, maizes, makaronu un spirta ražošanai. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Miltu, maizes, makaronu un iesala analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Milti, maize (kviešu un rudzu), makaroni un to ražošanu procesi, šķiras, formas, kvalitātes rādītāji un uzglabāšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Spirts, tā raksturojums un izmantošana stipro alkoholisko dzērienu izgatavošanai (degvīna, džina un viskija), vīni, to ieguve un raksturojums, stiprie alkoholiskie dzērieni no augļiem. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Augļu sulas, saldētu dārzeņu, skābētu dārzeņu, alus vai vīna analīze. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Augļu un dārzeņu kā izejvielu raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Augļu un dārzeņu saldēšana, kaltēšana, skābēšana un konservēšana noslēgtā tarā, konservu iedalījums un īss raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
9 | Kartupeļi, to pārstrādes produkti – ciete, kartupeļu sausais pulveris, frī, čipsi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
10 | Cukurbietes, cukura veidi un iegūšana, eļļas augi un eļļu ieguve. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
11 | Piena sastāvs, nozīmīgāko piena sastāvdaļu raksturojums, kvalitātes rādītāji. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
12 | Piena sastāva un kvalitātes analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
13 | Olbaltumvielu izdalīšanas paņēmienu izpēte piena produktu ražošanā. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
14 | Rūpniecībā izmantotie piena olbaltumvielu izdalīšanas paņēmieni, to nozīme atsevišķu piena produktu ieguvē, mehāniskā un termiskā apstrāde, apstrādes ietekme uz piena sastāvu un piena kvalitāti, pilnpiena produktu ražošanas tehnoloģijas – termiski apstrādāta piena un saldā krējuma ieguve. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Ieraugi, to loma skābpiena produktu ražošanā, skābpiena dzērienu un produktu raksturojums, uzturvērtība, ražošanas tehnoloģija. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Dažādu šķirņu maizes cepšana. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Graudi kā izejviela miltu, maizes, makaronu un spirta ražošanai. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Miltu, maizes, makaronu un iesala analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Milti, maize (kviešu un rudzu), makaroni un to ražošanu procesi, šķiras, formas, kvalitātes rādītāji un uzglabāšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Spirts, tā raksturojums un izmantošana stipro alkoholisko dzērienu izgatavošanai (degvīna, džina un viskija), vīni, to ieguve un raksturojums, stiprie alkoholiskie dzērieni no augļiem. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Augļu sulas, saldētu dārzeņu, skābētu dārzeņu, alus vai vīna analīze. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Augļu un dārzeņu kā izejvielu raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Augļu un dārzeņu saldēšana, kaltēšana, skābēšana un konservēšana noslēgtā tarā, konservu iedalījums un īss raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
9 | Kartupeļi, to pārstrādes produkti – ciete, kartupeļu sausais pulveris, frī, čipsi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
10 | Cukurbietes, cukura veidi un iegūšana, eļļas augi un eļļu ieguve. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
11 | Piena sastāvs, nozīmīgāko piena sastāvdaļu raksturojums, kvalitātes rādītāji. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
12 | Piena sastāva un kvalitātes analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
13 | Olbaltumvielu izdalīšanas paņēmienu izpēte piena produktu ražošanā. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
14 | Rūpniecībā izmantotie piena olbaltumvielu izdalīšanas paņēmieni, to nozīme atsevišķu piena produktu ieguvē, mehāniskā un termiskā apstrāde, apstrādes ietekme uz piena sastāvu un piena kvalitāti, pilnpiena produktu ražošanas tehnoloģijas – termiski apstrādāta piena un saldā krējuma ieguve. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Ieraugi, to loma skābpiena produktu ražošanā, skābpiena dzērienu un produktu raksturojums, uzturvērtība, ražošanas tehnoloģija. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studenti patstāvīgi iepazīstas ar pārtikas produktu sortimentu mazumtirdzniecībā, sortimenta daudzveidību, cenu kategorijām, sastāvu un derīguma termiņiem, produktu reklāmām un rakstiem presē. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Eksāmens, eksāmena vērtējums veidojas no studiju laikā uzrakstīto 2 kolokviju (par augu un dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem) vērtējuma un ieskaites par nostrādātajiem laboratorijas darbiem. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studenti iegūs zināšanas par pārtikas produktu ražošanas īpatnībām, to ietekmi uz produkta sastāvu un kvalitāti. | ||||||||
Prasmes: | Studenti iegūs izpratni par pārtikas izejvielu sastāvu, to uzturvērtību, uzturvielu maiņu pārtikas produktu ražošanā, pamatprincipiem noteiktu pārtikas produktu ražošanā, lietoto procesu pamatotību, to nozīmi pārtikas nekaitīguma nodrošināšanai un uzturvērtības saglabāšanai. | ||||||||
Kompetences: | Studenti iegūs kompetences izvērtēt pārtikas produktu ražošanā noritošos procesus, to ietekmi uz pārtikas produktu sastāvu un kvalitāti, konsultēt pārtikas produktu lietotājus par produktu izvēli, to uzturvērtību, skaidrot pārtikas produktu ražošanā lietoto procesu nepieciešamību, pārtikas produktu sastāvā esošo piedevu, u.c. ražošanas palīglīdzekļu pamatotību. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2008. - 93 lpp. (akceptējams izdevums) | ||||||||
2 | Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Rīga, RTU izdevniecība, 2010. (akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Bioloģiski aktīvas vielas pārtikas produktos/zinātniska monogrāfija/ Sastādīja E. Straumīte, R. Galoburda, Z. Krūma, I. Ciproviča, J. Zagorska. Jelgava, LLU, 2012. -280 lpp. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava, LLU, 2002. - 248 lpp. | ||||||||
2 | Kārkliņa D., Ciproviča I., Beitāne I. Pārtikas produkti ar funkcionālajām sastāvdaļām/teorētiskais materiāls studiju kursa "Pārtikas funkcionālās īpašības" apguvei. Jelgava, LLU, 2008. - 50 lpp. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Cab datu bāze | ||||||||
2 | EBSCO datu bāze |