.
Uztura gatavošanas tehnoloģija
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:45:06
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_097 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Liene Sondore | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomija, normālā un patoloģiskā fizioloģija un bioķīmija. Valsts valodas zināšanas. | ||||||||
Mērķis: | Veicināt zināšanu apguvi par uztura gatavošanas tehnoloģiju, produktu izvēli, produkta ķīmisko sastāvu, produktu apstrādi. Apgūt pamatzināšanas par veselīga uztura gatavošanu, sezonālas un sabalansētas ēdienkartes izveidi. Apgūt jaunu recepšu izveidi, informācijas meklēšanu par konkrētai pārtikas produktu grupai nepieciešamām receptēm, veselīgi pagatavot ēdienu. Izprast fizikāli/ ķīmiskos procesus pārtikas produktos uzglabāšanas, apstrādes un produktu gatavošanas laikā, pēc iespējas mazinot uzturvielu zudumus. Praktiskajās nodarbībās apgūt veselīgas gatavošanas pamatprincipus. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura gatavošanas tehnoloģija, ievada lekcija. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
2 | Uztura gatavošanas tehnoloģiskie procesi, to raksturojumi, termini, jēdzieni. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
3 | Sabalansētas ēdienkartes sastādīšana atbilstoši LR likumdošanai. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
4 | Gaļas / zivju ēdienu tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
5 | Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
6 | Graudaugu valsts ēdienu tehnoloģiskais process. Olu / piena ēdienu tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
7 | Ārstnieciskais uzturs. Ārstnieciskā uztura gatavošanas tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
8 | Bērnu uzturs. Uztura gatavošanas pamatprincipi bērniem, jauniešiem. Uztura gatavošana senioriem. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
9 | Graudaugu valsts produkti ikdienas uzturā – brokastu, pusdienu, vakariņu ēdieni. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
10 | Gaļas / zivju ēdieni produkti ikdienas uzturā – brokastu, pusdienu, vakariņu ēdieni. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
11 | Bērnu ēdienkartes sastādīšana, uztura gatavošanas tehnoloģija. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
12 | Ārstnieciskā uztura pagatavošana. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura gatavošanas tehnoloģija, ievada lekcija. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
2 | Uztura gatavošanas tehnoloģiskie procesi, to raksturojumi, termini, jēdzieni. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
3 | Sabalansētas ēdienkartes sastādīšana atbilstoši LR likumdošanai. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
4 | Gaļas / zivju ēdienu tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
5 | Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
6 | Graudaugu valsts ēdienu tehnoloģiskais process. Olu / piena ēdienu tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
7 | Ārstnieciskais uzturs. Ārstnieciskā uztura gatavošanas tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
8 | Bērnu uzturs. Uztura gatavošanas pamatprincipi bērniem, jauniešiem. Uztura gatavošana senioriem. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
9 | Graudaugu valsts produkti ikdienas uzturā – brokastu, pusdienu, vakariņu ēdieni. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
10 | Gaļas / zivju ēdieni produkti ikdienas uzturā – brokastu, pusdienu, vakariņu ēdieni. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
11 | Bērnu ēdienkartes sastādīšana, uztura gatavošanas tehnoloģija. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
12 | Ārstnieciskā uztura pagatavošana. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Praktiskais darbs - ēdiena receptūras izveide, tehnoloģiskais pieraksts, uztuvērtības aprēķins; ēdiena pagatavošana, atbilstoši kursā apgūtajam. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Rakstisks eksāmens, ar kuru tiek pārbaudītas studentu iegūtās zināšanas. 50% eksāmens; 30% patstāvīgais darbs, 20% apmeklējums. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti pratīs: • izvērtēt pārtikas produktu grupas izvēli konkrētas ēdienkartes sastādīšanai; • novērtēt konkrēta produkta pielietojamību un gatavošanas tehnoloģiju; • maksimāli ātri aizvietot esošās receptūras ar jaunām, veselīgākām, piedāvājot ēdināšanas uzņēmumam, pacientam mūsdienīgu risinājumu ēdiena pagatavošanā; • sastādīt ēdienkarti, par pamatu ņemot mūsdienīgas, licenzētas programmas ēdienkartes sastādīšanā. | ||||||||
Prasmes: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti izpratīs veselīga uztura gatavošanas lomu ikdienas ēdienkartē plānojot ēdienkartes, gatavojot uztura ieteikumus bērnudārzos, skolās, slimnīcās, rehabilitācijas iestādēs, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, individuāli konsultējot pacientus. Izpratīs, kā ēdināšanas uzņēmumos mainīt gatavošanas veidu, izvēloties veselīgākus gatavošanas paņēmienus, traukus, pratīs argumentēt savu izvēli. | ||||||||
Kompetences: | Studiju kursa apguves rezultātā studenti būs spējīgi patstāvīgi izvērtēt pacientu, ēdināšanas uzņēmumu uztura gatavošanas tehnoloģijas, ēdienkartes, spēs nepieciešamības gadījumā patstāvīgi veikt izmaiņas ēdienkartēs. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Gavriļenko. Elza. Ēdienu gatavošanas tehnoloģija . [Rīga],”Biznesa augstskola Turība”, 2006.195 lpp. (akceptējams izdevums) | ||||||||
2 | Brūvere, Ligita. Pārtikas produktu prečzinība. 1. Daļa, [Rīga], ”Biznesa augstskola Turība”, 2006. 268 lpp. (akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Brūvere, Ligita. Pārtikas produktu prečzinība. 2. Daļa, [Rīga],”Biznesa augstskola Turība”, 2006, 304 lpp. (akceptējams izdevums) | ||||||||
4 | L. Kathleen Mahan, Janice L Raymond. Krause's Food & the Nutrition Care Process. 14th Edition, 2012 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Ēdināšanas darba organizācija skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs : rokasgrāmata / [autori: Imants Skrupskis, Ingrīda Millere, Linda Medne ... [u.c.]]. Rīga : Viesnīcu un restorānu mācību centrs, c2007. 2 sēj. | ||||||||
2 | Uzturs : mācību palīglīdzeklis. 1. daļa, Aukstie ēdieni / Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs. Mācību metodiskā darba nodaļa ; sast. V. Kozule. | ||||||||
3 | Baltess Valda Pārtikas ķīmija/ tulk. Jākobsone I., Jākobsons M. R.: LU 1998. - 478 lpp |