Pārlekt uz galveno saturu

Uzturpolitika un pārtikas likumdošana

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:46:21
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_104LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; Sabiedrības veselībaMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Zane Timpare
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Rehabilitācijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas20
Nodarbības (skaits)5Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas10
Kopā kontaktstundas30
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas8
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Vispārējās vidējās izglītības ietvaros zināšanas par valsts pārvaldi un likumdošanu.
Mērķis:
Sniegt zināšanas par Latvijas nacionālajiem un Eiropas Savienības tiesību aktiem, kas reglamentē pārtikas un uztura jomas, kā arī sniegt zināšanas par pārtikas likumdošanas un uzturpolitikas attīstību Latvijā. Iepazīties ar pārtikas nozares likumdošanu (likumiem, Ministru kabineta noteikumiem un rīkojumiem) un to pielietojamību praksē. Padziļināt zināšanas par uzturpolitikas attīstību, galvenajiem uzturpolitikas attīstības virzieniem, t.sk. Eiropas Savienībā. Apzināt galvenos uzturpolitikas attīstības posmus Latvijā, t.sk. nozīmīgākos pētījumus uztura jomā, iesaistītās institūcijas un personas.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Pārtikas aprites likumdošana – īsa attīstības vēsture, Eiropas Savienības un nacionālie normatīvie akti un to piemērošana, vispārīgi principi, kas Kopienas un valsts līmenī reglamentē pārtiku, un jo īpaši pārtikas nekaitīgumu. Procedūras attiecībā uz jautājumiem, kam ir tieša vai netieša ietekme uz pārtikas nekaitīgumu, brīdinājumi par pārtikas nekaitīgumu, kvalitāti un sabiedrības veselības apdraudējumiem (RASFF) un Eiropas tīkls krāpšanas apkarošanai pārtikas jomā.Lekcijas2.00E-studiju vide
2Stratēģija “No lauka līdz galdam”, vispārīgās higiēnas prasības apritē. Pārskats par normatīviem aktiem, kas nosaka prasības pārtikas produktiem, to drošumam un nekaitīgumam. Pārtikas Likumdošanas komisijas (Codex Alimentarius Commission) un pārtikas nozares profesionālo asociāciju loma pārtikas nekaitīguma un kvalitātes nodrošināšanai.Lekcijas1.00E-studiju vide
3Pārtikas apritē iesaistīto tirgus dalībnieku pienākumi un atbildība, pārtikas nekaitīguma pārvaldības sistēma, kvalitātes politika. Pārskats par lauksaimniecības preču un citu pārtikas preču sertifikāciju, standartiem un kvalitātes shēmām ES un nacionālajā līmenī, sertificēto produktu aizsardzība un kontrole, reģistri.Lekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
4Vispārīgie principi, kas reglamentē pārtikas produktu informāciju, un jo īpaši pārtikas marķēšanu. Pārskats par normatīviem aktiem, kas nosaka vispārējās un specifiskās prasības informācijas sniegšanai patērētājiem, pārtikas marķējuma informācijas sistēma (FLIS).Lekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
5Uzturpolitikas lielākie izaicinājumi pasaulē. Ieskats ANO Pārtikas sistēmas jaunākajos uzstādījumos un Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) aktualitātēs. Galvenās ar uzturu saistītās problēmas pasaulē un iespējamie to risinājumi.Lekcijas2.00E-studiju vide
6Vides un pārtikas ilgtspējība pasaules, Eiropas un Latvijas kontekstā. Ieskats PVO Eiropas biroja aktualitātēs uztura jomā. Eiropas Komisijas aktuālo ar uzturpolitiku saistīto programmu apskats. Uztura speciālista loma Eiropas Savienības uzturpolitikas īstenošanā. Pārtikas produktu reformulācija, marķēšanas politika, HFSS pārtika uztura speciālista darbības kontekstā.Lekcijas2.00E-studiju vide
7Uzturpolitika Latvijā. Sabiedrības veselības jauno pamatnostādņu 2021.-2027. mērķu apskats un realizācijas mehānismi. Citu Eiropas valstu pieredze un to izmantotie mehānismi veselīgas pārtikas popularizēšanā un patēriņa veicināšanā.Lekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
8Aktuālāko ar pasaules un Eiropas uzturpolitiku saistīto pētījumu analīze.Nodarbības2.00E-studiju vide
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Pārtikas aprites likumdošana – īsa attīstības vēsture, Eiropas Savienības un nacionālie normatīvie akti un to piemērošana, vispārīgi principi, kas Kopienas un valsts līmenī reglamentē pārtiku, un jo īpaši pārtikas nekaitīgumu. Procedūras attiecībā uz jautājumiem, kam ir tieša vai netieša ietekme uz pārtikas nekaitīgumu, brīdinājumi par pārtikas nekaitīgumu, kvalitāti un sabiedrības veselības apdraudējumiem (RASFF) un Eiropas tīkls krāpšanas apkarošanai pārtikas jomā.Lekcijas1.00E-studiju vide
2Stratēģija “No lauka līdz galdam”, vispārīgās higiēnas prasības apritē. Pārskats par normatīviem aktiem, kas nosaka prasības pārtikas produktiem, to drošumam un nekaitīgumam. Pārtikas Likumdošanas komisijas (Codex Alimentarius Commission) un pārtikas nozares profesionālo asociāciju loma pārtikas nekaitīguma un kvalitātes nodrošināšanai.Lekcijas1.00E-studiju vide
3Pārtikas apritē iesaistīto tirgus dalībnieku pienākumi un atbildība, pārtikas nekaitīguma pārvaldības sistēma, kvalitātes politika. Pārskats par lauksaimniecības preču un citu pārtikas preču sertifikāciju, standartiem un kvalitātes shēmām ES un nacionālajā līmenī, sertificēto produktu aizsardzība un kontrole, reģistri.Lekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
4Vispārīgie principi, kas reglamentē pārtikas produktu informāciju, un jo īpaši pārtikas marķēšanu. Pārskats par normatīviem aktiem, kas nosaka vispārējās un specifiskās prasības informācijas sniegšanai patērētājiem, pārtikas marķējuma informācijas sistēma (FLIS).Lekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
5Uzturpolitikas lielākie izaicinājumi pasaulē. Ieskats ANO Pārtikas sistēmas jaunākajos uzstādījumos un Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) aktualitātēs. Galvenās ar uzturu saistītās problēmas pasaulē un iespējamie to risinājumi.Lekcijas2.00E-studiju vide
6Vides un pārtikas ilgtspējība pasaules, Eiropas un Latvijas kontekstā. Ieskats PVO Eiropas biroja aktualitātēs uztura jomā. Eiropas Komisijas aktuālo ar uzturpolitiku saistīto programmu apskats. Uztura speciālista loma Eiropas Savienības uzturpolitikas īstenošanā. Pārtikas produktu reformulācija, marķēšanas politika, HFSS pārtika uztura speciālista darbības kontekstā.Lekcijas1.00E-studiju vide
7Uzturpolitika Latvijā. Sabiedrības veselības jauno pamatnostādņu 2021.-2027. mērķu apskats un realizācijas mehānismi. Citu Eiropas valstu pieredze un to izmantotie mehānismi veselīgas pārtikas popularizēšanā un patēriņa veicināšanā.Lekcijas1.00E-studiju vide
8Aktuālāko ar pasaules un Eiropas uzturpolitiku saistīto pētījumu analīze.Nodarbības2.00E-studiju vide
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīgi studē norādītos literatūras avotus, atkārto lekciju materiālus. Patstāvīgi sagatavo atsevišķas tēmas, kas saistītas ar politikas plānošanas dokumentu sagatavošanu sabiedrības veselības un uztura jomā.
Vērtēšanas kritēriji:
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1) 1 sagatavota prezentācija sadaļā Pārtikas likumdošana un normatīvie akti, marķējums pēc lekciju noklausīšanās (50%); 2) rakstisks eksāmens testa un atvērto jautājumu veidā tiešsaistē sadaļā Uzturpolitika pasaulē, Eiropā un Latvijā (50%). Kopējo atzīmi par kursa apgūšanu veido vidējais aritmētiskais no prezentāciju un eksāmena/testa novērtējuma.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Zināšanas par tiesību aktu piemērošanu pārtikas drošības un uztura jomās. Padziļinātas zināšanas par politikas plānošanas procesiem Latvijā, valsts pašvaldību un nevalstisko organizāciju lomu plānošanas procesā. Teorētiskas zināšanas par tiesību aktiem attiecībā uz pārtikas produktiem un to piemērošanu, kā arī par jaunākajām tiesību normām Eiropas Savienībā un Latvijā. Padziļinātas zināšanas par uzturpolitikas vēsturi, lomu un nākotnes attīstības iespējām dažādos fizioloģiskos stāvokļos, slimību profilaksē un ārstēšanā.
Prasmes:Studenti spēj novērtēt pārtikas produkta atbilstību normatīvo aktu un veselīga uztura ieteikumu prasībām. Studenti spēj konsultēt pārtikas ražotājus par nepieciešamajām prasībām pārtikas produktu ražošanā, tajā skaitā, par produktiem īpašām patērētāju grupām. Studenti spēj rīkoties ar normatīvo, tiesību aktu datu bāzēm interneta vidē, atrast nepieciešamo informāciju par pārtikas produkta un to sastāvdaļu datu bāzēm. Studenti spēj izvērtēt uzturpolitikas jomā pieteiktos pētniecības projektus, pārzina uzturpolitikas vēsturi un attīstības iespējas.
Kompetences:Studenti pārzina uztura politikas attīstības plānošanas dokumentus un Latvijas Republikas un Eiropas Savienības tiesību aktus, spēj tos praktiski piemērot.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Eiropas Savienības tiesību ieviešanas rokasgrāmata. LR Tieslietu ministrija, 2008. (akceptējams izdevums)
2Ieskats Eiropas Savienības politikā. Nodarbinātība, sociālās lietas un iekļautība, Eiropas Komisija, 2014.
3Konsolidēts Eiropas Kopienas dibināšanas līgums un Nicas līgums. Rīga: Tulkošanas un terminoloģijas centrs, 2001. (akceptējams izdevums)
4Apine I., u.c. Ievads politikā, Zvaigzne ABC, Rīga, 1998. (akceptējams izdevums)
5Health 2020: a European policy framework supporting action across government and society for health and well-being, WHO, 2013.
6Cipeliuss R. Vispārējā mācība par valsti, Izdevniecība AGB, Rīga, 1998. (akceptējams izdevums)
7Eiropas Parlamenta un Padomes regula (EK) Nr.178/2002, ar ko paredz pārtikas aprites tiesību aktu vispārīgus principus un prasības, izveido Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi un paredz procedūras saistībā ar pārtikas nekaitīgumu. Eiropas Kopienu oficiālais vēstnesis, L31/1, 1.2.2002.
8Eiropas Parlamenta un Padomes regula (EK) Nr.178/2002, ar ko izveido Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru, Eiropas Savienības oficiālais vēstnesis, L142/1, 30.4.2004. (akceptējams izdevums)
Papildu literatūra
1Aulika B.,u.c. Vides veselība, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīga, 2008.
2Eglīte M., Darba medicīna, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīga, 2012.
3Vīksna L., u.c. Infekcijas slimības, Medicīnas apgāds, Rīga, 2011.
4Reire, Gunda, Rokasgrāmata par ANO / Gunda Ignatāne, Aija Lulle ; [literārā redaktore Guna Pence ; ievads: Inita Pauloviča]. Rīga : UNDP Latvija, 2005 208 lpp.
5Ašmanis M. Politikas terminu vārdnīca, Rīga, Zvaigzne, 1999.
6Buzeti T. Investment for health and development in Slovenia: programme MURA, Murska Sobota: Centre for health and development, 2008.
7Catlaks G., Ikstens J. Politika un tiesības. Zvaigzne ABC, Rīga, 2003.
8Guide to producing national health accounts : with special applications for low-income and middle-income countries, World Health Organization, Geneva, 2003.
9International health regulations, World Health Organization, Geneva, 2006.
Citi informācijas avoti
1http://ecdc.europa.eu/en/aboutus/Key%20Documents/0404_KD_Re…
2http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0009/169803/…
3http://europa.eu/pol/pdf/flipbook/lv/employment_lv.pdf