.
Uzturpolitika un uzturzinātne
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:46:44
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_105 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijas, normālās un patoloģiskās fizioloģijas un bioķīmijas zināšanas. | ||||||||
Mērķis: | Sistematizēt un klasificēt izvērstas un zinātniski pamatotas zināšanas uzturmācībā, ņemot vērā jaunākos un aktuālākos pētījumus uzturzinātnē. Saprast cilvēka uztura iespējas dažādos fizioloģiskos stāvokļos, slimību profilaksē un ārstēšanā. Izglītības procesa rezultātā dot precīzas zināšanas par pieaugušo, sportistu, grūtnieču, zīdītāju, vecu cilvēku uzturu. Dot zināšanas par dažādu slimību profilaktisko uzturu. Formulēt zināšanas par aptaukošanās slimības ārstēšanu no praktiskā diētas ārsta viedokļa un pieredzes, dot izpratni par svaru samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, dot vērtējumu un kritiku populārākajām dietām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi. Prast novērtēt nepieciešamās uztura pārvērtības laika gaitā, ieteicamās uztura vielu normas dažādās vecuma grupās Latvijā un pasaulē. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas. Galvenās uztura sastāvdaļas un enerģijas maiņa | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
2 | Ogļhidrāti, balastvielas, lipīdi, olbaltumvielas. Vitamīni. Uzturvielu loma slimību profilaksē | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | Galvenie politikas plānošanas dokumenti, tiesību akti, kas reglamentē uztura jomu Latvijā un Eiropā, institūcijas, piemērošana. Sabiedrības veselības pamatprincipi, rādītāji, uzturs kā viens no riska faktoriem | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
4 | Uzturzinātne Latvijā. Latvijas, Eiropas Savienības un nevalstisko organizāciju finansējums uzturzinātnes attīstībā | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
5 | Izglītības sistēma Latvijā un Eiropas Savienībā. Komunikatīvo līdzekļu izvēle dažādām mērķa auditorijām. Veselīga uztura ieteikumi | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
6 | Pārtikas aprites uzraudzība un kontrole. Reklāma, tās nozīme uz patērētāju izvēli. Pārtikas produktu marķējums | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studentam patstāvīgi jāstudē norādītās literatūras avoti, jāanalizē sava ēdienkarte. Pastāvīgi jāsagatavo atsevišķas tēmas, kas tiek kolektīvi iztirzātas, vērtētas, ar abpusēju pieredzi bagātinātas iepriekš paredzētās nodarbības laikā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Obligāts semināru apmeklējums, veiksmīgi nokārtoti kontroldarbi un ieskaites, nodarbībā prezentēta sava vienas nedēļas ēdienkarte ar tās izvērstu analīzi. Kontrolieskaites pēc visa studiju kursa lekciju noklausīšanās un praktisko nodarbību apmeklēšanas. Testa jautājumi (40–90), vērtējums 10 ballu sistēmā. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs pamatzināšanas par uzturmācības un uzturzinātnes vēsturi, attīstību un jaunākajiem sasniegumiem, zināšanas par uzturvielām, to raksturojumu, uztura terapijas ieteikumiem veselam un slimam indivīdam dažādos fizioloģiskos stāvokļos un slimību profilaksē un ārstēšanā, pārzinās informāciju par uzturvielām, to saistību ar dažādiem fizioloģiskajiem stāvokļiem un gada gājumiem, uzturu dažādu slimību gadījumos un pratīs individuāli analizēt ēdienkartes, kas gala vērtējumā tiks pārbaudīts ar eksāmena testu. | ||||||||
Prasmes: | Definēt un atpazīt profilaksi un ārstēšanu, pārzinot uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz cilvēka veselību. Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam un slimam indivīdam; izprast dažādu uztura vielu deficīta stāvokļus un iespēju tos novērst. | ||||||||
Kompetences: | Pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu veselam un slimam indivīdam. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš, Zigurds, Neimane, Lolita. Uztura mācība. 7., pārstrād. un papild. izd. Rīga: 2021, 464 lpp. | ||||||||
2 | Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. [2013], 2014. xxi, 1113 pages. | ||||||||
3 | Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija „Latvija 2030” | ||||||||
4 | Latvijas Nacionālo attīstības plāns 2014.–2020. gadam | ||||||||
5 | Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2014.–2020. gadam | ||||||||
6 | Pārtikas aprites uzraudzības likums | ||||||||
7 | Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem | ||||||||
8 | Ministru kabineta 2015.gada 20.oktobra noteikumi Nr.595 „Prasības informācijas sniegšanai par nefasētu pārtiku” | ||||||||
9 | Ministru kabineta 2015.gada 3.marta noteikumi Nr.115 “Prasības fasētas pārtikas marķējumam” | ||||||||
10 | Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr.1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem | ||||||||
11 | Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 20.decembra Regula (EK) Nr.1924/2006 par uzturvērtības un veselīguma norādēm. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | ES stratēģija „Eiropa 2020” | ||||||||
2 | PVO stratēģija “Veselība 2020” | ||||||||
3 | Eiropas Komisijas rīcības plāns bērnu aptaukošanās mazināšanai 2014.–2020. | ||||||||
4 | PVO Globālais rīcības plāns 2013.-2020.gadam neinfekciju slimību profilaksei un kontrolei | ||||||||
5 | PVO pamatnostādnes Eiropas reģionam „Veselība visiem 21.gadsimtā” | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.db.rsu.lv |