.
Uzturs gados veciem cilvēkiem
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:47:07
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_108 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Ārstniecība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Daina Zepa | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Vispārēji uztura principi. Pamatzināšanas cilvēka anatomijā. Veselīga dzīvesveida principi. | ||||||||
Mērķis: | Iepazīstināt klausītājus ar izmaiņām cilvēka organismā novecojot, uztura ietekme uz vecāku cilvēku (geriatriskais vecums - 65 gadi) veselības stāvokli, hronisku slimību norisi. Biežākās ar uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
2 | Uztura īpatnības veciem cilvēkiem, to noteicošie faktori | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Ar vecumu saistītu hronisku slimību un uztura mijiedarbība | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | Ar nepietiekošu uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem, to iemesli. Enerģijas – olbaltumvielu nepietiekamība. Novērtēšanas instrumenti. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
5 | Ar vitamīnu un minerālvielu nepietiekamību saistītie stāvokļi. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
6 | Osteoporoze. Kalcija un D vitamīna loma slimības patoģenēzē un terapijā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
7 | Hronisks aizcietējums | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
8 | Dislipidēmija. Ateroskleroze | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
9 | Farmakoterapija un uzturs | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, uzdodot šādus uzduvumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām; sagatavots referāts par kursa saturā ietvertajām tēmām; sastādīta dienas ēdienkarte gados veciem cilvēkiem atbilstoši veselības stāvokli. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | 1.Referāts - 25% 2.Ēdienkartes sastādīšana – 25% 2.Rakstisks eksāmens –atbilžu izvēles tests 50% | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | 1) Izprot ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā; 2) Novērtē ar uzturu saistītos dažādos aspektus vecu cilvēku aprūpē (pievēršot uzmanību ekonomiskiem, sociāliem, medicīniskiem jautājumiem). | ||||||||
Prasmes: | Novērtē un nosaka ar nepietiekošu uzturu saistītas problēmas gados veciem cilvēkiem, izmantojot tam paredzētos vērtēšanas instrumentus. | ||||||||
Kompetences: | 1) Iegūtās zināšanas izmanto savu aprūpē esošo pacientu vai klientu uztura ieteikumu veidošanā un konsultēšanā uztura jautājumos; 2) Iegūtās zināšanas dod iespēju iesaistīties multidisciplināros zinātniskos pētījumos, lai pētītu gados vecu cilvēku uztura jautājumus. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Hazzard's Geriatric Medicine and Gerontology. 8th edition, 2022. | ||||||||
2 | The Merck Manual of Geriatrics. 3rd edition. 2000, 1507 p. (akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Mc.Gel, M., Jensen, G. L. Nutrition in the elderly. J. Clin Gastroenterol. 30: 372, 2000. (akceptējams izdevums) | ||||||||
4 | Roberts, S. B., Fuss, P., et al. Control of food intake in older men. JAMA 272; 1601, 1994. (akceptējams izdevums) | ||||||||
5 | Mocchegiani Eugenio. Edited by Marco Malavolta. Molecular Basis of Nutrition and Aging. 2016, 758 p. | ||||||||
6 | Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. „Uztura mācība”. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Aronne, L. J. Handbook of Obesity treatment. New York, 2019. | ||||||||
2 | Present knowledge in nutrition. 10th ed. / edited by John W. Erdman Jr., Ian A. MacDonald, Steve H. Zeisel. Ames, Iowa : International Life Sciences Institute, 2012 | ||||||||
3 | Lutz, C., Przytulski, K. R. Lutz's Nutrition and Diet Therapy. 7th ed. Philadelphia, 2018. | ||||||||
4 | Shils, M. E., Olson, J. A. Modern nutrition in health and disease. New York, 1998. | ||||||||
5 | Molosolta, M., Mocchegiani, E. Molecular basis of Nutrition and Aging. 2016., 758. p. | ||||||||
6 | Handbook of Nutrition and Food. / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. 2013. | ||||||||
7 | Skutelis, Antons. Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes. Rīga: Medicīnas apgāds, 54. p. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | The British Journal of nutrition. | ||||||||
2 | Food and nutrition bulletin. International Nutrition Foundation, Toronto. | ||||||||
3 | Eoropean Journal of nutrition |