.
Uzturs un fiziskā slodze
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:50:15
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_151 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Sporta zinātne; Sporta teorija un vēsture | Mērķauditorija: | Sabiedrības veselība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Māra Kampara | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 2 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Cilvēka anatomija un fizioloģija, bioķīmija, uztura pamati. | ||||||||
Mērķis: | Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām un aktualitātēm uztura zinību jomā saistībā ar veselību veicinošu fizisko slodzi un sportu. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads studiju kursā. Fizisko slodžu raksturojums. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
2 | Enerģijas ražošana organismā. Enerģijas izmantošana dažāda rakstura fiziskās slodzēs. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
3 | Sporta uztura speciālista uzdevumi. Antidopings. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
4 | Galvenās uzturvielas pie fiziskas slodzes. Uzturvielu pielietojums izturības sporta veidos. Tests. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
5 | Uztura ieteikumu idejas prezentēšana. | Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||
6 | Hidratācija. Alkohols. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Uztura bagātinātāji sportā. To lietošanas pamatotība, ieguvumi un riski. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Praktiski uztura ieteikumi sportistiem. Prezentācija. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīga zinātniskās literatūras izpēte un analīze. Uztura ieteikumu sastādīšana. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Lekciju/nodarbību apmeklējums – 10% Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20% Ieteikumu sagatavošana un prezentēšana – 35% Zināšanu pārbaudes tests – 35%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studējošie spēs parādīt sporta uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus sporta uztura jomā un argumentēti diskutēt. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un pielietot informāciju, pieņemt lēmumus un risināt problēmas attiecīgajā jomā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Rubana I.M. Uzturs fiziskā slodzē. RaKa, 2010 (akceptējams izdevums) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Burke L., Cox G. The Complete Guide to Food for Sports Performance: Peak Nutrition for Your Sport. Allen&Unwin, 2010 | ||||||||
2 | Clark N. Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook, 5th ed. Human Kinetics, 2014 | ||||||||
3 | Lenham-New S., Shirreffs S. and Stear S., eds. Nutrition Society Textbook : Sport and Exercise Nutrition. Wiley-Blackwell, 2011 | ||||||||
4 | Maughan R. J. Encyclopaedia of Sports Medicine : IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition; John Wiley & Sons, 2013 | ||||||||
5 | Rosenbloom C.A., Coleman E.J. Sports Nutrition: A Handbook for Professionals. 6th Revised edition, 2017. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | American College of Sports Medicine http://www.acsm.org/ | ||||||||
2 | American Council on Exercise https://www.acefitness.org/ | ||||||||
3 | International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism http://journals.humankinetics.com/IJSNEM | ||||||||
4 | Journal of the International Society of Sports Nutrition http://www.jissn.com/ | ||||||||
5 | The Australian Institute of Sport http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition |