.
Uztura terapijas praktiskie aspekti
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:50:58
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_165 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Ārstniecība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Laila Meija | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, fizioloģijā un iekšķīgo slimību pamatos, valsts valodas zināšanas, angļu valodas lasītprasme. | ||||||||
Mērķis: | Kursa mērķis ir apgūt pamatzināšanas par klīniskās barošanas pamatprincipiem, tās ietekmi uz slimības gaitu un iznākumu, kā arī uztura terapijas praktiskos aspektu dažādos dzīves posmos un dažādās klīniskās situācijās. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztures novērtēšana dažādos vecuma posmos un dažādās klīniskās situācijās. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
2 | Biežākās ar uzturu saistītās problēmas bērniem. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | Uzturs sievietes veselībai: pusaudža gadi, grūtniecība, laktācija, menopauze. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
4 | Uztura terapija senioriem: biežākās problēmas un risinājumu veidi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
5 | Metabolā sindroma uztura terapijas praktiskie aspekti. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
6 | Aktualitātes diētu izvēlē: dažādu diētu priekšrocības un trūkumi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Tiek organizēts individuāli un / vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, starppārbaudījumiem, gala pārbaudījumam, studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studenta vērtējumu veido Starppārbaudījumi: 1) 2 prezentācijas (25%); 2) 2 rakstiski sagatavoti darbi (25%) Noslēguma pārbaudījums: 3) Eksāmens, kas sastāv no rakstiskās un mutiskās daļas (50%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | 1.Izprot uztures novērtēšanu cilvēkiem dažādos dzīves posmos. 2.Izskaidro vecuma un slimības ietekmi saistībā ar uzturvielu vajadzībām. 3.Izprot dažādus uztura terapijas un dažādu diētu veidus. | ||||||||
Prasmes: | 1.Veic uztures skrīningu un novērtēšanu; 2.Izveido pamata uztura rekomendācijas cilvēkiem dažādās vecuma grupās, konkrētu slimību gadījumos cilvēkiem ar dažādiem ēšanas paradumiem. | ||||||||
Kompetences: | Students spēj veikt uztures un uzturvielu vajadzības novērtēšanu un sniegt uztura rekomendācijas cilvēkam ar dažādiem ēšanas paradumiem dažādos dzīves posmos. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Charney, P., Malone, A. Academy of Nutrition and Dietetics Pocket Guide to Nutrition Assessment 4th Revised edition. Diana Faulhaber, Publisher, 2021 | ||||||||
2 | Heyward, V. H., Wagner, D. R. Applied body composition assesment, Human Kinetics. 2004 (akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Mahan, L. Kathleen, Escott-Stump, Sylvia and Raymond, Janice L. Krause's Food & the Nutrition Care Process.13th Edition. 2012. (akceptējams izdevums) | ||||||||
4 | Mann J, Truswell AS. Essentials of Human Nutrition, Oxford University Press, 2002 (akceptējams izdevums) | ||||||||
5 | Sobotka, Luboš, and Alastair Forbes. Basics in clinical nutrition. Vol. 1. No. 5th. Galen, 2019 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Danilāns, A. Gastroenteroloģija. Nacionālais apgāds, 2007 | ||||||||
2 | Advanced Nutrition and Dietetics in Nutrition Support. Editions Mary Hickson, and Sara Smith. John Wiley & Sons, Incorporated, 2018. ProQuest Ebook Central. | ||||||||
3 | Kasper, H. Ernärungsmedizin und Diätetik. Urban & Fischer, 2014 | ||||||||
4 | Pender, F. Clinical Cases in Dietetics. Blackwell Publishing, 2008 | ||||||||
5 | Clinical Nutrition. Edited by Rebecca J. Stratton, et al. John Wiley & Sons, Incorporated, 2013. | ||||||||
6 | Vilsa, Judīte. Bērnu uzturs. Jāņa Rozes apgāds, 2009 | ||||||||
7 | Width, M., Reinhard, T. The Essential Pocket Guide for Clinical Nutrition. 3rd Edition, 2020 | ||||||||
8 | Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021. 422 lpp. | ||||||||
9 | Starptautiskās uztura konferences “Nutrition and health” mājas lapa, kur pieejami kopsavilkumi | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Clinical Nutrition. An International Journal Devoted to Clinical Nutrition and Metabolism | ||||||||
2 | European Journal of Nutrition | ||||||||
3 | The American Journal of Clinical Nutrition | ||||||||
4 | British Jounal of Nutrition | ||||||||
5 | PubMed (datu bāze) | ||||||||
6 | www.espen.org https://www.bda.uk.com/ | ||||||||
7 | http://www.eatright.org/ | ||||||||
8 | http://www.eufic.org/ | ||||||||
9 | http://nihseniorhealth.gov/ | ||||||||
10 | www.eatright.org |