.
Uzturmācība
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:52:39
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_236 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Sabiedrības veselība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Māra Kampara | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | 1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā „Uzturmācība”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
2 | Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
3 | Tauki. Jautājumi par enerģiju, ogļhidrātiem un olbaltumvielām. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas Izvēlētā produkta analīze. Ūdens. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Vitamīni un minerālvielas | Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||
6 | Uzticama informācija par uzturu. Jautājumi pat vitamīniem un minerālvielām. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Uzturs grūtniecības un laktācijas periodā. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Apgūtās vielas atkārtojums. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā „Uzturmācība”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
2 | Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
3 | Tauki. Jautājumi par enerģiju, ogļhidrātiem un olbaltumvielām. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas Izvēlētā produkta analīze. Ūdens. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Vitamīni un minerālvielas | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Uzticama informācija par uzturu. Jautājumi pat vitamīniem un minerālvielām. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Uzturs grūtniecības un laktācijas periodā. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Apgūtās vielas atkārtojums. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Lekciju/nodarbību apmeklējums – 10%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 10%. Eksāmena vērtējums - 80%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 7. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (2015) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012 | ||||||||
2 | Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2017 | ||||||||
3 | Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition, 3th ed., Elsevier, 2013 | ||||||||
4 | Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014 | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.vm.gov.lv | ||||||||
2 | http://www.pennutrition.com/index.aspx | ||||||||
3 | https://www.bda.uk.com/ | ||||||||
4 | https://www.efsa.europa.eu/ | ||||||||
5 | http://www.eatrightpro.org/ |