Pārlekt uz galveno saturu

Klīniskā prakse II

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:54:14
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_249LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:4.00ECTS:6.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; Sabiedrības veselībaMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Nelda Karpenska-Allaža
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Rehabilitācijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas4
Nodarbības (skaits)0Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā nodarbību kontaktstundas0
Kopā kontaktstundas4
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas4
Nodarbības (skaits)0Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā nodarbību kontaktstundas0
Kopā kontaktstundas4
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Sabiedrības veselība un epidemioloģija, pārtikas ķīmija, bioķīmija, mikrobioloģija, ievads uzturmācībā.
Mērķis:
Papildināt teorētiskās zināšanas un iegūt praktiskās iemaņas par to, kā organizēt pētījumus, veikt pārtikas produktu instrumentālās analīzes, kvalitātes analīzes un sensoro vērtējumu; mikrobioloģiskās un parazitoloģiskās analīzes. Papildināt teorētiskās zināšanas un iegūt praktiskās iemaņas par to, kā tiek izstrādātas slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas un veikta to īstenošanas metodiskā vadība.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads klīniskajā praksēLekcijas2.00E-studiju vide
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads klīniskajā praksēLekcijas2.00E-studiju vide
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Prakses laikā studenti identificē aktuālu sabiedrības veselības problēmu. Aktuālo tēmu izzina visos klīniskās prakses II posmos - iegūstot informāciju, izprotot, kā organizēt pētījumus, kā veikt izvērtēšanu, kā izvēlēties pasākumu veidu, pielāgot nodarbību saturu, izstrādāt izdales materiālus, kurus izmantot aktualizētās problēmas risināšanai. Studējošiem jāsagatavo klīniskās prakses II portfolio un jāprezentē izstrādātā veselības veicināšanas programma.
Vērtēšanas kritēriji:
Obligāts prakses apmeklējums, sekmīgi nokārtots prakses eksāmens. Portfolio jāiekļauj: a) prakses stundu uzskaite, b) ikdienas darbu atspoguļojums, c) gūtās pieredzes, secinājumu un pašvērtējuma atspoguļojums tabulas veidā, d) prakses vadītāja vērtējums par klīniskās prakses norisi Kumulatīvs vērtējums - klīniskās prakses posmu atzīmes 60%, veselības veicināšanas programmas izstrāde un prezentācija 40%
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Aizstāvēšana (Prakse)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Aizstāvēšana (Prakse)
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot kvalitātes standartus, patēriņa pētījumu organizēšanu, laboratorijas darba organizāciju. Veicināt izpratni par sabiedrības veselības pamatiem, veselību noteicošiem faktoriem, veselības veicināšanas metodēm indivīda un sabiedrības līmenī, plašsaziņas līdzekļu izmantošanas principiem sabiedrības veselības veicināšanai.
Prasmes:Izprot uzturpolitikas norises, identificē sabiedrības veselības rādītājus un sniedz priekšlikumus veselības politikas veidošanā. Izprot ar pārtikas patēriņa riskiem saistītu pētījumu plānošanu un sadarbību zinātnisku publikāciju veidošanā. Prot izglītot sabiedrību par slimību profilakses iespējām, izmantojot informāciju tehnoloģijas profesionālās darbības veikšanai.
Kompetences:Izprot valsts institūcijas darbu, kuras uzdevumos ietilpst izstrādāt slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas. Spēj identificēt ar uzturu saistītas sabiedrības veselības problēmas un īstenot veselības veicināšanas un profilakses pasākumus praktiski izstrādājot izglītojošus materiālus. Spēj analizēt pasākuma būtību un izstrādāt priekšlikumus darbības efektivitātes kāpināšanai un pilnveidošanai. Spēj, laborantu vadībā, veikt pārtikas produktu uzturvērtības, fizikāli ķīmisko un mikrobioloģisko testēšanu. Spēj izprast pārtikas kvalitātes, drošības, ražošanas tehnoloģijas un risku novērtēšanu, infekcijas slimību un to risku, sabiedrības veselības un vides novērtēšanu. Spēj mērķtiecīgi iegūt patēriņa datus, izmantojot pārtikas produktu porciju katalogus, veikt datu analīzi, izmantojot pārtikas sastāva datubāzes, veikt uzturvērtības un veselīguma norāžu izvērtēšanu un analīzi pārtikas produktos.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. 7., pārstrād. un papild. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, c2018, 432 lpp.
2Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. 2014. xxi, 1113 pages.
3Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München: Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp.
4Raymond, J. L., In Raymond, J. L., In Morrow, K., & Mahan, L. K. Krause's and Mahan's food & the nutrition care process. 2021
5Krause’s food & nutrition therapy / edited by L. Kathleen Mahan and Sylvia Escott-Stump. 12th edition. St.Louis: Elsevier Saunders, 2008. xxiv, 1352 lpp.
Papildu literatūra
1Nicolette Wierdsma, Hinke Kruizenga, Rebecca Stratton. Dietetic Pocket. Guide adults. 2017
2World Health Organization. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. Geneva, 8-11 December 2008. World Health Organization, 2011
3European Society for Clinical Nutrition and Metabolism
4Latvijas Republikas Veselības ministrija
Citi informācijas avoti
1Datu bāze PEN
2RSU Bibliotekā pieejamie resursi