.
Klīniskā prakse II
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:54:14
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_249 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 4.00 | ECTS: | 6.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Sabiedrības veselība | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Nelda Karpenska-Allaža | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 2 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 4 | ||||
Nodarbības (skaits) | 0 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 0 | ||||
Kopā kontaktstundas | 4 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 2 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 4 | ||||
Nodarbības (skaits) | 0 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 0 | ||||
Kopā kontaktstundas | 4 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Sabiedrības veselība un epidemioloģija, pārtikas ķīmija, bioķīmija, mikrobioloģija, ievads uzturmācībā. | ||||||||
Mērķis: | Papildināt teorētiskās zināšanas un iegūt praktiskās iemaņas par to, kā organizēt pētījumus, veikt pārtikas produktu instrumentālās analīzes, kvalitātes analīzes un sensoro vērtējumu; mikrobioloģiskās un parazitoloģiskās analīzes. Papildināt teorētiskās zināšanas un iegūt praktiskās iemaņas par to, kā tiek izstrādātas slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas un veikta to īstenošanas metodiskā vadība. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads klīniskajā praksē | Lekcijas | 2.00 | E-studiju vide | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads klīniskajā praksē | Lekcijas | 2.00 | E-studiju vide | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Prakses laikā studenti identificē aktuālu sabiedrības veselības problēmu. Aktuālo tēmu izzina visos klīniskās prakses II posmos - iegūstot informāciju, izprotot, kā organizēt pētījumus, kā veikt izvērtēšanu, kā izvēlēties pasākumu veidu, pielāgot nodarbību saturu, izstrādāt izdales materiālus, kurus izmantot aktualizētās problēmas risināšanai. Studējošiem jāsagatavo klīniskās prakses II portfolio un jāprezentē izstrādātā veselības veicināšanas programma. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Obligāts prakses apmeklējums, sekmīgi nokārtots prakses eksāmens. Portfolio jāiekļauj: a) prakses stundu uzskaite, b) ikdienas darbu atspoguļojums, c) gūtās pieredzes, secinājumu un pašvērtējuma atspoguļojums tabulas veidā, d) prakses vadītāja vērtējums par klīniskās prakses norisi Kumulatīvs vērtējums - klīniskās prakses posmu atzīmes 60%, veselības veicināšanas programmas izstrāde un prezentācija 40% | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Aizstāvēšana (Prakse) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Aizstāvēšana (Prakse) | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Izprot kvalitātes standartus, patēriņa pētījumu organizēšanu, laboratorijas darba organizāciju. Veicināt izpratni par sabiedrības veselības pamatiem, veselību noteicošiem faktoriem, veselības veicināšanas metodēm indivīda un sabiedrības līmenī, plašsaziņas līdzekļu izmantošanas principiem sabiedrības veselības veicināšanai. | ||||||||
Prasmes: | Izprot uzturpolitikas norises, identificē sabiedrības veselības rādītājus un sniedz priekšlikumus veselības politikas veidošanā. Izprot ar pārtikas patēriņa riskiem saistītu pētījumu plānošanu un sadarbību zinātnisku publikāciju veidošanā. Prot izglītot sabiedrību par slimību profilakses iespējām, izmantojot informāciju tehnoloģijas profesionālās darbības veikšanai. | ||||||||
Kompetences: | Izprot valsts institūcijas darbu, kuras uzdevumos ietilpst izstrādāt slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas. Spēj identificēt ar uzturu saistītas sabiedrības veselības problēmas un īstenot veselības veicināšanas un profilakses pasākumus praktiski izstrādājot izglītojošus materiālus. Spēj analizēt pasākuma būtību un izstrādāt priekšlikumus darbības efektivitātes kāpināšanai un pilnveidošanai. Spēj, laborantu vadībā, veikt pārtikas produktu uzturvērtības, fizikāli ķīmisko un mikrobioloģisko testēšanu. Spēj izprast pārtikas kvalitātes, drošības, ražošanas tehnoloģijas un risku novērtēšanu, infekcijas slimību un to risku, sabiedrības veselības un vides novērtēšanu. Spēj mērķtiecīgi iegūt patēriņa datus, izmantojot pārtikas produktu porciju katalogus, veikt datu analīzi, izmantojot pārtikas sastāva datubāzes, veikt uzturvērtības un veselīguma norāžu izvērtēšanu un analīzi pārtikas produktos. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. 7., pārstrād. un papild. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, c2018, 432 lpp. | ||||||||
2 | Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. 2014. xxi, 1113 pages. | ||||||||
3 | Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München: Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp. | ||||||||
4 | Raymond, J. L., In Raymond, J. L., In Morrow, K., & Mahan, L. K. Krause's and Mahan's food & the nutrition care process. 2021 | ||||||||
5 | Krause’s food & nutrition therapy / edited by L. Kathleen Mahan and Sylvia Escott-Stump. 12th edition. St.Louis: Elsevier Saunders, 2008. xxiv, 1352 lpp. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Nicolette Wierdsma, Hinke Kruizenga, Rebecca Stratton. Dietetic Pocket. Guide adults. 2017 | ||||||||
2 | World Health Organization. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation. Geneva, 8-11 December 2008. World Health Organization, 2011 | ||||||||
3 | European Society for Clinical Nutrition and Metabolism | ||||||||
4 | Latvijas Republikas Veselības ministrija | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Datu bāze PEN | ||||||||
2 | RSU Bibliotekā pieejamie resursi |