.
Veselīga uztura gatavošana
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:55:26
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_275 | LKI līmenis: | Visiem līmeņiem | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Liene Sondore | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomija, normālā un patoloģiskā fizioloģija un bioķīmija. Valsts valodas zināšanas. | ||||||||
Mērķis: | Veicināt zināšanu apguvi par uztura gatavošanas tehnoloģiju, produktu izvēli, produkta ķīmisko sastāvu, produktu apstrādi. Apgūt pamatzināšanas par veselīga uztura gatavošanu, sezonālas un sabalansētas ēdienkartes izveidi. Apgūt jaunu recepšu izveidi, informācijas meklēšanu par konkrētai pārtikas produktu grupai nepieciešamām receptēm, veselīgi pagatavot ēdienu. Izprast fizikāli/ ķīmiskos procesus pārtikas produktos uzglabāšanas, apstrādes un produktu gatavošanas laikā, pēc iespējas mazinot uzturvielu zudumus. Praktiskajās nodarbībās apgūt veselīgas gatavošanas pamatprincipus. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura gatavošanas tehnoloģija, ievada lekcija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Uztura gatavošanas tehnoloģiskie procesi, to raksturojumi, termini, jēdzieni. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Sabalansētas ēdienkartes sastādīšana atbilstoši LR likumdošanai. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Gaļas/ zivju ēdienu tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||||
6 | Graudaugu valsts ēdienu tehnoloģiskais process. Olu/ piena ēdienu tehnoloģiskais process. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||||
7 | Ārstnieciskā uztura gatavošanas tehnoloģiskais process. Uztura gatavošanas pamatprincipi pie dažādām saslimšanām. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||||
8 | Bērnu uzturs. Uztura gatavošanas pamatprincipi bērniem, jauniešiem. Uztura gatavošana senioriem. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||||
9 | Graudaugu valsts produkti ikdienas uzturā – brokastu, pusdienu, vakariņu ēdieni. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
10 | Gaļas/ zivju ēdieni produkti ikdienas uzturā – brokastu, pusdienu, vakariņu ēdieni. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
11 | Bērnu ēdienkartes sastādīšana, uztura gatavošanas tehnoloģija. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
12 | Ārstnieciskā uztura pagatavošana. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Veselīgu recepšu meklēšana plašsaziņas līdzekļos; recepšu interneta mājas lapu analīze, prezentācijas; mājasdarbs pārtikas produktu tehnoloģijā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Rakstisks eksāmens, ar kuru tiek pārbaudītas studentu iegūtās zināšanas. 50% eksāmens, 20% apmeklējums un 30% patstāvīgie darbi. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti pratīs: • izvērtēt pārtikas produktu grupas izvēli konkrētas ēdienkartes sastādīšanai; • novērtēt konkrēta produkta pielietojamību un gatavošanas tehnoloģiju; • maksimāli ātri aizvietot esošās receptūras ar jaunām, veselīgākām, piedāvājot ēdināšanas uzņēmumam, pacientam mūsdienīgu risinājumu ēdiena pagatavošanā; • sastādīt ēdienkarti, par pamatu ņemot mūsdienīgas, licenzētas programmas ēdienkartes sastādīšanā. | ||||||||
Prasmes: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti izpratīs veselīga uztura gatavošanas lomu ikdienas ēdienkartē, plānojot ēdienkartes, gatavojot uztura ieteikumus bērnudārzos, skolās, slimnīcās, rehabilitācijas iestādēs, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, individuāli konsultējot pacientus. Izpratīs, kā ēdināšanas uzņēmumos mainīt gatavošanas veidu, izvēloties veselīgākus gatavošanas paņēmienus, traukus, pratīs argumentēt savu izvēli. | ||||||||
Kompetences: | Studiju kursa apguves rezultātā studenti būs spējīgi patstāvīgi izvērtēt pacientu, ēdināšanas uzņēmumu uztura gatavošanas tehnoloģijas, ēdienkartes, spēs nepieciešamības gadījumā patstāvīgi veikt izmaiņas ēdienkartēs. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | L. Kathleen Mahan, Janice L Raymond. Krause and Mahan's Food and the Nutrition Care Process. 16th edition, 2022 | ||||||||
2 | https://www-pennutrition-com.db.rsu.lv/international_guidel… | ||||||||
3 | Krause, Mahan, & Mahan, L. Kathleen. Krause and Mahan's Food and the Nutrition Care Process / [edited by] Janice L. Raymond, Kelly Morrow. 16th ed. 2023 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | https://www.unlockfood.ca/en/menuplanner.aspx |