.
Veselīga un ilgtspējīga diēta
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:56:13
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_295 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Veselības aprūpe | Mērķauditorija: | Tiesību zinātne; Tiesību zinātne; Veselības vadība; Rehabilitācija; Pedagoģija; Medicīnas tehnoloģijas; Bioloģija; Ārstniecība; Psiholoģija; Informācijas un komunikācijas zinātne; Vadībzinātne; Sociālā antropoloģija; Personu un īpašuma aizsardzība; Māszinības; Medicīnas pakalpojumi; Dzīvās dabas zinātnes; Farmācija; Vecmāšu zinības; Politikas zinātne; Uzņēmējdarbības vadība; Sporta treneris; Klīniskā farmācija; Sociālā labklājība un sociālais darbs; Tirgzinības un reklāma; Civilā un militārā aizsardzība; Zobārstniecība; Sabiedrības veselība; Komunikācijas zinātne; Socioloģija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 12 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 12 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, fizioloģijā un iekšķīgo slimību pamatos, uztura pamatos, angļu valodas zināšanas. | ||||||||
Mērķis: | Kursa mērķis ir apgūt pamatzināšanas par ilgtspējīgas diētas kritērijiem, attīstīt prasmi kritiski vērtēt diētas un pārtikas produktus no ilgtspējas aspekta, kā arī attīstīt spēju integrēt ilgtspējas aspektus ar uzturu saistītās rekomendācijās, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli dažādos dzīves posmos. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji) | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
2 | Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.) | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
3 | Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
4 | Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.) | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
5 | Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.) | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
6 | Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.) | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
7 | Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos | Nodarbības | 4.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji) | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
2 | Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.) | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
3 | Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidi | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
4 | Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.) | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
5 | Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.) | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
6 | Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.) | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
7 | Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikos | Nodarbības | 4.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot sagatavot prezentāciju par ilgtspējīgas diētas iespējām Latvijas apstākļos visos gadalaikos, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli un dzīves posmu. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studenta vērtējumu veido starppārbaudījums: 1) prezentācija (50%); 2) aktīva dalība semināros (20%) un noslēguma pārbaudījums: 3) rakstisks eksāmens (tests) (30%) | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Pēc sekmīgs kursa apguves studenti spēs: 1. Izprast ilgtspējīgas diētas kritērijus. 2. Izprast ilgtspējīgas diētas ietekmi uz veselību. 3. Izprast ilgtspējīgas diētas trūkumus un lietošanas ierobežojumus. | ||||||||
Prasmes: | Studenti spēs: 1. Veikt diētu novērtējumu pēc ilgtspējas kritērijiem. 2. Veikt pārtikas produktu salīdzinājumu pēc ilgtspējas kritērijiem. 3. Izveidot rekomendācijas par ilgtspējīgu uzturu Latvijas apstākļiem, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli un dzīves posmu. | ||||||||
Kompetences: | Students spēj novērtēt diētas saskaņā ar ilgtspējas kritērijiem un sniegt rekomendācijas par ilgtspējīgu uzturu, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli dažādos dzīves posmos. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Riccardo Valentini, John L. Sievenpiper, Marta Antonelli, Katarzyna Dembska. “Achieving the Sustainable Development Goals Through Sustainable Food Systems”. 2019, Springer Cham | ||||||||
2 | Walter Leal Filho, Anabela Marisa Azul, Luciana Brandli, et.al. “Responsible Consumption and Production”. 2020, Springer Cham | ||||||||
3 | Joachim von Braun, Kaosar Afsana, Louise O. Fresco, Mohamed Hag Ali Hassan. “Science and Innovations for Food Systems Transformation”. 2023, Springer Cham | ||||||||
4 | Aakriti Grover, Anju Singh, R. B. Singh. “Sustainable Health Through Food, Nutrition, and Lifestyle”. 2023, Springer Singapore | ||||||||
5 | Qaisar Mahmood. “Sustainable Plant Nutrition under Contaminated Environments”. 2022, Springer Cham | ||||||||
6 | Jessica Fanzo, Claire Davis. “Global Food Systems, Diets, and Nutrition”. 2021, Palgrave Macmillan Cham | ||||||||
7 | Luca Serventi. “Sustainable Food Innovation”. 2023, Springer Cham |