.
Pārtikas nekaitīguma sistēmas
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:8.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:29.08.2024 11:14:31
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SVUEK_020 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Sabiedrības veselība | Mērķauditorija: | Sabiedrības veselība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Solvita Kļaviņa-Makrecka | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sabiedrības veselības institūts | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Kronvalda bulvāris 9, svekrsu[pnkts]lv, +371 67338307 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 5 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 20 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Bioķīmijā, pārtikas un uztura jautājumos. | ||||||||
Mērķis: | Studiju kursa mērķis ir panākt studenta izpratni par pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas principiem pārtikas aprites ķēdē, kā arī iegūt zināšanas un prasmi vērtēt uzņēmuma pārtikas nekaitīguma (HACCP) sistēmas darbības efektivitāti, atrodoties praksē Pārtikas un veterinārā dienestā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas principi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Pārtikas produktu nekaitīguma koncepcija un nozīme sabiedrības veselības stratēģijas nodrošināšanā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Nekaitīgas pārtikas aprites nosacījumi Eiropas vienotā tirgū. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Pārtikas aprites un uzraudzības monitorings Latvijā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas (HACCP) pamatprincipu raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Priekšnosacījumu programmas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Pārikas piegādes ķēdes efektīva vadība. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Pārtikas nekaitīguma vadības sistēmas ISO 22000, BRC, IFS. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
9 | Praktiskie darbi ar uzdevumiem – sagatavot pārtikas uzņēmuma ražotajai produkcijai dokumentāciju atbilstoši HACCP principiem. | Nodarbības | 3.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīgs darbs ar praktiskiem uzdevumiem – sagatavot pārtikas uzņēmuma ražotajai produkcijai dokumentācijas piemērus, atbilstoši HACCP principiem. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | 1. Patstāvīgais darbs – 50% 2. Rakstveida eksāmens ar teorētiskiem jautājumiem un uzdevumu risināšanu – 50% | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs pamatzināšanas par pārtikas nekaitīguma/ HACCP principiem pārtikas uzņēmumu procesu norisēs, mācēs atrast, sistematizēt, izskaidrot un secināt par noteikto kritēriju izpildījuma pakāpi pārtikas uzņēmumā. | ||||||||
Prasmes: | Studiju kursa apguves rezultātā students papildina un apgūst prasmi pielietot iegūtās zināšanas mācību praksē Pārtikas un veterinārajā dienestā „Pārtikas aprites un uzraudzības politika Latvijā”. Students iegūst praktiskās iemaņas pārtikas inspektora darbā un spēj patstāvīgi atklāt, secināt, argumentēt un pamatot lēmumus par pārtikas uzņēmuma nekaitīguma sistēmas darbības piemērotību un atbilstību pārtikas drošības likumdošanas prasībām. | ||||||||
Kompetences: | Students spēs patstāvīgi iegūt, analizēt informāciju un parādīt, ka prot risināt problēmas par nepieciešamajiem uzraudzības pasākumiem pārtikas apritē, atbilstoši nozares likumdošanas prasībām un sabiedrības veselības nostādnēm. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Standarts ISO 22000: 2005. Pārtikas drošības vadības sistēmas. Prasības jebkurai pārtikas aprites ķēdes organizācijai. | ||||||||
2 | Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 28.janvāra Regula Nr. 178/2002. (akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regula Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu. (akceptējams izdevums) | ||||||||
4 | Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa RegulaNr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku. (akceptējams izdevums) | ||||||||
5 | Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regula Nr. 854/2004ar ko paredz īpašus noteikumus par lietošanai pārtikā paredzētu dzīvnieku izcelsmes produktu oficiālās kontroles organizēšanu. (akceptējams izdevums) | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | What is HACCP? HACCP. A food safety management system. Food Safety. | ||||||||
2 | FAO | ||||||||
3 | PVD | ||||||||
4 | ZM | ||||||||
5 | Food safety |