.
Patērētāju uzvedība globālajā vidē
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:1.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.04.2024 15:15:17
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SZF_081 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.67 | ECTS: | 4.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Vadībzinātne | Mērķauditorija: | Uzņēmējdarbības vadība; Vadībzinātne; Tirgzinības un reklāma | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Jūlija Šipicina-Buhgolca | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sociālo zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Dzirciema iela 16, Rīga, szfrsu[pnkts]lv | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 20 | ||||
Nodarbības (skaits) | 5 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 10 | ||||
Kopā kontaktstundas | 30 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 5 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 10 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 18 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Starptautiskais mārketings, Cilvēkresursu vadība, Projektu vadīšana starptautiskajā biznesā, Zīmolvedība starptautiskajā biznesā. | ||||||||
Mērķis: | Veidot studējošajiem izpratni par profesionālo mārketinga un vadības instrumentu komplektu ar patērētāju uzvedības izpratnes rīkiem. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Patērētāju uzvedība globālā vidē: saskaroties ar pārmaiņām un izaicinājumiem, patērētāju izpētes process. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
2 | Tirgus segmentācija un stratēģiskā mērķauditorija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | Patērētāju motivācija, personība un patērētāju uzvedība. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Patērētāju uztvere. Patērētāju izglītošanās globālā vidē. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
5 | Patērētāju attieksmes veidošanās un izmaiņas. Komunikācija un patērētāju uzvedība globālā vidē. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Subkultūras un patērētāju uzvedība. Šķērs-kultūru patērētāju attieksme: starptautisks skatījums. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
7 | Patērētāji un inovāciju izplatīšanās globālā vidē. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
8 | Patērētāju lēmumu pieņemšana un tā veidošanās. Mārketinga ētika un sociālā atbildība. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Patērētāju uzvedība globālā vidē: saskaroties ar pārmaiņām un izaicinājumiem, patērētāju izpētes process. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Tirgus segmentācija un stratēģiskā mērķauditorija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | Patērētāju motivācija, personība un patērētāju uzvedība. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Patērētāju uztvere. Patērētāju izglītošanās globālā vidē. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Patērētāju attieksmes veidošanās un izmaiņas. Komunikācija un patērētāju uzvedība globālā vidē. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Subkultūras un patērētāju uzvedība. Šķērs-kultūru patērētāju attieksme: starptautisks skatījums. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Patērētāji un inovāciju izplatīšanās globālā vidē. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Patērētāju lēmumu pieņemšana un tā veidošanās. Mārketinga ētika un sociālā atbildība. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Literatūras analīze par lekciju tematiem, mini-projekta sagatavošana. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Mācību vielas apguve tiks vērtēta (pēc 10 ballu sistēmas) pamatojoties uz: Lekciju un semināru apmeklētība – 10%, 3 pastāvīgo darbu izstrāde – katrs 15%, Eksāmens – 45%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Pabeidzot studiju kursu, studējošie iegūs zināšanas par to, kā izprast un interpretēt patērētāju uzvedību globālā vidē, izpratīs dažādu patērētāju segmentu uzvedības un lēmumu pieņemšanas procesus, spēs izvērtēt pieejamos organizācijas resursus konkrēto mārketinga mērķu sasniegšanai, zinās prioritāšu sadalījuma kritērijus ierobežotu resursu pieejamības gadījumā. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie pratīs patstāvīgi apkopot un analizēt datus par mārketinga efektivitāti organizācijā, veikt resursu pielietojuma efektivitātes analīzi, aprēķināt zudumus procesos, veikt organizācijas mārketinga mērķu atbilstību patērētāju segmentācijai, interpretēt dažādu patērētāju uzvedības izmaiņu saistību ar organizācijas veiktajām mārketinga aktivitātēm globālā vidē. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie pastāvīgi pratīs, savas kompetences ietvaros, zinātniski pamatot izvēlēto mārketinga plānu dažādu patērētāju segmentu gadījumos. Studējošie spēs interpretēt atšķirīgu patērētāju uzvedību globālā vidē, mācēs izstrādāt konkrētu komunikācijas modeli un izvēlēties atbilstošas metodes un instrumentus. Studējošie varēs veikt esošās komunikāciju sistēmas analīzi, izstrādāt izmaiņas efektīvākai mārketinga stratēģijai, loģiski pamatot savus priekšlikumus, balstoties uz jaunākajiem zinātniskajiem atzinumiem un pētījumiem. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Hahn R.D., Bus R.J. Understanding Collaborative Consumption: An Extension of the Theory of Planned Behavior with Value-Based Personal Norms, Journal of Business Ethics, Volume 158, Issue 3, 2019, pp 679-697 | ||||||||
2 | Barreau L. Advertising: Types of Methods, Perceptions and Impact on Consumer Behavior, Nova Science Publishers, Incorporated, 2014 | ||||||||
3 | Clemons E.K. Resonance Marketing in the Age of the Truly Informed Consumer: Creating Profits Through Differentiation and Delight, New Patterns of Power and Profit, Palgrave Macmillan, Cham, 2019, pp 59-80 | ||||||||
4 | Theodoridou G., Tsakiridou E., Kalogeras N., Mattas K. The Impact of the Economic Crisis on Greek Consumer Behaviour towards Food Consumption, International Journal on Food System Dynamics 10 (3), 2019, pp 298‐314 | ||||||||
5 | Garg R., Chikara R. Power of the Scent: Exploring the Role of Sensory Appeals on Consumer Product Attitude, Journal of Business & Management, Vol. 25 Issue 2, 2019, pp 25-41 | ||||||||
6 | Consuegraa D., Díaza E., Gomez M., Molina A. Examining Consumer Luxury Brand-Related Behavior Intentions in a Social Media Context: The Moderating Role of Hedonic and Utilitarian Motivations, Physiology & Behavior, Volume 200, 2019, pp 104-110 | ||||||||
7 | Hantula D.A., Wells V.K., Consumer Behavior Analysis: (A) Rational Approach to Consumer Choice, Routledge, Jan 21, 2014 - Business & Economics | ||||||||
8 | Pllana M., Qosa A. Global Versus Local Consumer Culture: Theory, Measurement, and Future Research Directions, Jan-Benedict E.M. Steenkamp, Sage Journals, 2019 | ||||||||
9 | Data-ism: The Revolution Transforming Decision Making, Consumer Behavior, and Almost Everything Else (Google eBook), Steve Lohr, Harper Collins, Mar 10, 2015 - Business & Economics | ||||||||
10 | The Bottled Water Market and Consumer Behavior, Brand Culture and Identity: Concepts, Methodologies, Tools, and Applications, 2019 | ||||||||
11 | Ferrer G.G. Consumer Behaviors and Contemporary Attitudes in Luxury Markets, Brand Culture and Identity: Concepts, Methodologies, Tools, and Applications, 2019 | ||||||||
12 | Okazaki S., Taylor C.R., Vargas P., Henseler J. Disasters, Hope and Globalization: Exploring Self-identification with Global Consumer Culture in Japan, International Marketing Review, Volume 25, Issue 4, 2019 | ||||||||
13 | Heo J., Muralidharan S. What Triggers Young Millennials to Purchase Eco-friendly Products: the Interrelationships Among Knowledge, Perceived Consumer Effectiveness, and Environmental Concern, Journal Of Marketing Communications, 2018, pp 421-437 | ||||||||
14 | Jain S. Factors Affecting Sustainable Luxury Purchase Behavior: A Conceptual Framework, Journal of International Consumer Marketing Volume 31, Issue 2, 2019, pp 130-146 | ||||||||
15 | Wang S., Lehto X., Cai L. Creature of Habit or Embracer of Change? Contrasting Consumer Daily Food Behavior with the Tourism Scenario, Journal of Hospitality and Tourism Research, 2018 | ||||||||
16 | Bettels J., Wiedmann K., Brand logo symmetry and product design: The spillover effects on consumer inferences Journal of Business Research, Volume 97, 2019, pp 1-9 | ||||||||
17 | Xiaolin Lin X., Featherman M., Brooks S.L. Exploring Gender Differences in Online Consumer Purchase Decision Making: An Online Product Presentation Perspective, Information Systems Frontiers, 2019, Volume 21, Issue 5, pp 1187-1201 | ||||||||
18 | Nahavandi A., Denhardt R.B., Denhardt J.V., Aristigueta M.P. Organizational Behavior, SAGE Publications, Jan 15, 2014 - Business & Economics | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Rethinking the Relationship Between Social/Nonprofit Marketing and Commercial Marketing, Alan R. Andreasen, Journal of Public Policy & Marketing: Spring 2012, Vol. 31, No. 1, pp 36-41, 2012 | ||||||||
2 | Karmarkar U.R., Plassmann H. Consumer Neuroscience: Past, Present, and Future, Organizational Research Models, 2018 | ||||||||
3 | Technology and Consumption: Understanding Consumer Choices and Behaviors, Ruby Roy Dholakia, Springer New York, Jun 11, 2014 - Social Science | ||||||||
4 | Malkoc S.A., Zauberman G. Psychological analysis of consumer intertemporal decisions, Consumer Psychology Review, Volume 2, Issue 1, 2018 | ||||||||
5 | Lee H., Ham S. Consumers’ prestige-seeking behavior in premium food markets: Application of the theory of the leisure class, International Journal of Hospitality Management, Volume 77, 2019, pp 260-269 | ||||||||
6 | Chen C.Y., Pham M.T. Affect regulation and consumer behavior, Consumer Psychology Review, Volume 2, Issue 1, 2018 | ||||||||
7 | Stillerman J. The Sociology of Consumption: A Global Approach, Polity Press, May 8, 2015 - Consumer behavior | ||||||||
8 | Maison D. Spending Money: Pleasure or Pain? Why Some People Spend Money Easily While Others Have a Problem with It? The Psychology of Financial Consumer Behavior pp 73-103, 2018 |