.
Organizācijas darbības efektivitātes un kvalitātes vadīšana
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:30:15
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | VVDG_015 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Vadībzinātne; Uzņēmējdarbības vadība | Mērķauditorija: | Veselības vadība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Igors Trofimovs | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sociālo zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Dzirciema iela 16, Rīga, szfrsu[pnkts]lv | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Sabiedrības veselības pamati, Veselības aprūpes organizācijas pamati. | ||||||||
Mērķis: | Sniegt studentiem izpratni par organizācijas efektivitāti un kvalitātes vadību, nozīmi mūsdienu darba tirgū, veselības aprūpē, apzināt problēmas esošajos organizācijas biznesa procesos, iepazīstināt ar organizāciju efektivitātes un kvalitātes vadības metodēm, kā arī izstrādāt risinājumus efektivitātes un kvalitātes uzlabošanai. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Organizācijas efektivitāte un kvalitāte un tās nozīme darba tirgū | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
2 | Procesu vadība organizācijā | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | LEAN – pēdējo 50 gadu viena no veiksmīgākajām biznesa vadības stratēģijām | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
4 | Organizāciju efektivitātes un kvalitātes vadības metodes | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
5 | Starptautiskie pacientu drošības un kvalitātes standarti veselības nozarē | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
6 | Nepārtraukta efektivitātes un kvalitātes uzlabošana | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Padziļināta izpēte par organizācijas efektivitātes un kvalitātes metodēm, iepazīstoties ar literatūras avotiem un salīdzinot ar esošo situāciju izvēlētajā organizācijā (referāts). Priekšlikumu un prakstisku rekomendāciju izstrāde organizācijas efektivitātes un kvalitātes vadīšanai, ievērojot sociālo un ekonomisko situāciju valstī un izvēlētās organizācijas darbības specifiku (referāts). | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Līdzdalība lekcijās, semināros, referāts, eksāmens. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs organizāciju efektivitātes un kvalitātes metožu pielietošanas nepieciešamību procesu, struktūrvienību un organizāciju darbībā veselības aprūpē un spēs novērtēt organizācijas darbības efektivitāti, pielietojot mūsdienīgas efektivitātes un kvalitātes analīzes metodes. | ||||||||
Prasmes: | Studenti pratīs patstāvīgi apkopot un analizēt datus par efektivitāti un kvalitāti organizācijās, veikt efektivitātes un kvalitātes analīzi, aprēķināt zudumus procesos, veikt procesu uzlabošanas izmaksu - ieguvumu analīzi, interpretēt organizāciju efektivitātes un kvalitātes rādītājus, prezentēt tos organizācijās, pamatojoties uz pētījumu rezultātiem un lietojot atbilstošu terminoloģiju. | ||||||||
Kompetences: | Studenti pratīs savas kompetences ietvaros zinātniski pamatot organizācijas efektivitātes un kvalitātes vadīšanas nepieciešamību veselības sektorā, spēs izstrādāt, ekonomiski pamatot un ieviest efektivitātes un kvalitātes uzlabošanas risinājumus, pratīs loģiski noformulēt nepieciešamos organizācijas efektivitātes un kvalitātes uzlabojumus. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Kaļķis V. Darba vides risku novērtēšanas metodes. Rīga, Latvijas izglītības fonds, 2008, 242 lpp. (akceptējams izdevums) | ||||||||
2 | Foster S.T. Managing Quality. New Yersey: Pearson Edu., 2017., p. 36 – 56. | ||||||||
3 | Besterfield D.H. Quality Control. New Jersey: Pearson Education, 2004., p. 1-5. (akceptējams izdevums) | ||||||||
4 | Ries E., The Lean Startup. USA: Crown Publishing Group, 2011. (akceptējams izdevums) | ||||||||
5 | Leilands J. Kvalitātes vadības sistēmas. Jaunā ISO 9001 2008 standarta prasību skaidrojums. Rīga: Leilands un Putnis, Latvijas Vēstnesis, 2009. (akceptējams izdevums) | ||||||||
6 | Dāvidsone G. Organizāciju efektivitātes modelis, Rīga: Jelgavas tipogrāfija. 2008. (akceptējams izdevums) | ||||||||
7 | Modig N., Ahlstrom P. This is Lean. Resolving efficiency paradox. Stockholm: Rheologica publishing, 2016. | ||||||||
8 | Ārvalstu studentiem/For international students: | ||||||||
9 | Foster S.T. Managing Quality. New Yersey: Pearson Edu., 2017., p. 36 – 56. | ||||||||
10 | Besterfield D.H. Quality Control. New Jersey: Pearson Education, 2004., p. 1-5. (akceptējams izdevums) | ||||||||
11 | Ries E., The Lean Startup. USA: Crown Publishing Group, 2011. (akceptējams izdevums) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Jonker et.al. (2017). An Integrated Quality Management System for Healthcare | ||||||||
2 | Callender G. Efficiency and Management. USA: Routledge, 2009. | ||||||||
3 | Coelli T.J. et. al. An Introduction to Efficiency and Productivity Analysis. USA: Springer, 2005 | ||||||||
4 | Gygi C., DeCarlo N., Williams B. Six Sigma for Dummies. USA: Wiley Publishing, 2005 | ||||||||
5 | Je ston J., Nelis J. Business Process Management. Oxford: Butterworth-Heinemann, 2018 | ||||||||
6 | Workplace Safety and Health: Assessing Current Practices and Promoting Change in the Profession. Thomas D. Schneid. 2014. by CRC Press.pp 227 | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | https://isqua.org/ |