Pārlekt uz galveno saturu

Uztura bagātinātāji aptiekā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:01.07.2024 09:54:49
Par studiju kursu
Kursa kods:ZFTK_041LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Medicīnas bāzes zinātne, tai skaitā farmācija; FarmakognozijaMērķauditorija:Farmācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Inga Sīle
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Lietišķās farmācijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Dzirciema iela 16, zftkatrsu[pnkts]lv, +371 67061547
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Farmakognozija, neorganiskā un organiskā ķīmija, bioķīmija, normālā fizioloģija, patoloģiskā fizioloģija, farmakoloģija, latīņu valoda, angļu valoda.
Mērķis:
Sekmēt darbam specialitātē nepieciešamo pamatzināšanu par uztura bagātinātājiem (UB) apguvi, tostarp veicināt izpratnes veidošanu par atšķirību starp parastu pārtiku un UB; starp UB un zālēm; veicināt izpratni par uzturvērtības un veselīguma norādēm; radīt priekšstatu par UB sastāvā esošo komponentu daudzveidību.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojumsLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
2Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiemLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
3UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumiLekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
4UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojumsLekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
5Pārskats par UB izmantošanas iespējām dislipidēmijas gadījumāLekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
6UB ražotneLekcijas2.00cits
Nodarbības2.00E-studiju vide
7Studentu prezentācijasLekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojumsLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
2Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiemLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
3UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumiLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
4UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojumsLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības1.00E-studiju vide
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
UB reklāmas materiāla analīze, UB sastāvā esošo komponentu izpēte, darbs ar ES Uzturvērtības un veselīguma norāžu reģistru, EFSA datubāzi, augu monogrāfijām, prezentācijas izveide. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.
Vērtēšanas kritēriji:
Sekmīgi apmeklētas lekcijas un nodarbības, sekmīgi pārbaudes darbi, mājas darbi, prezentācija.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studiju kursa apguves rezultātā studējošais spēj izskaidrot UB atšķirību no parastās pārtikas, zālēm; spēj raksturot ES un LR normatīvajos aktos UB izvirzītās prasības; spēj izskaidrot veselīguma un uzturvērtības norāžu būtību; spēj raksturot UB sastāvā esošos komponentus; spēj nosaukt oficiālus uz pierādījumiem balstītas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem komponentiem; spēj izskaidrot UB drošas iegādes pamatnosacījumus.
Prasmes:Studiju kursa apguves rezultātā students prot izskaidrot UB un zāļu atšķirīgo ietekmi uz organisma fizioloģiskajām funkcijām; prot novērtēt UB lietošanas lietderību atkarībā no UB sastāvā esošajiem komponentiem; prot kritiski novērtēt UB lietošanas drošumu; prot izmantot oficiālus uz pierādījumiem balstītas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošajiem komponentiem.
Kompetences:Studiju kursa apguves rezultātā students spēj izvērtēt UB lietderību organisma normālu funkciju nodrošināšanā; spēj novērtēt UB lietošanas drošumu.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
101.04.1999. Patērētāju tiesību aizsardzības likums: Latvijas Republikas likums. Latvijas Vēstnesis. 104/105. (akceptējams izdevums)
206.03.1998. Pārtikas aprites uzraudzības likums. Latvijas Vēstnesis. 60/61. (akceptējams izdevums)
305.03.2015. Prasības fasētas pārtikas marķējumam: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 115. Latvijas Vēstnesis. 46.
410.12.2015. Prasības uztura bagātinātājiem: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 685. Latvijas Vēstnesis. 242.
522.06.2006. Zāļu reģistrēšanas kārtība: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 376. Latvijas Vēstnesis. 97. (akceptējams izdevums)
630.12.2006. Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 1924/2006 (20.12.2006.) par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis. 404. (akceptējams izdevums)
7EFSA’s Register of Questions. European Food Safety Authority.
8EU Register of nutrition and health claims made on foods. European Commission.
9Latvijas Uztura bagātinātāju reģistrs. No: Pārtikas un veterinārais dienests.
10Latvijas Republikas Zāļu reģistrs. No: Zāļu valsts aģentūra.
11Ārvalstu studentiem/For international students
12EFSA’s Register of Questions. European Food Safety Authority.
13EU Register of nutrition and health claims made on foods. European Commission.
Papildu literatūra
1World Health Organization. WHO monographs on selected medicinal plants.
2ESCOP Monographs: Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. – 2nd ed. – 2003.
3European Medicines Agency. Herbal Medicinal products.