.
Vides veselība un vides aizsardzība
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:20.01.2023 10:04:17
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | AUVMK_037 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Vides zinātne | Mērķauditorija: | Farmācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Maija Eglīte | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Aroda un vides medicīnas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Dzirciema iela 16, avmkrsu[pnkts]lv, +371 67060816 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 0 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||
Nodarbības (skaits) | 16 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 32 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Nepieciešamas priekšzināšanas ķīmijā, bioķīmijā, fizikā, mikrobioloģijā un fizioloģijā. | ||||||||
Mērķis: | Studiju kursa mērķis ir apgūt pamatprasības veselīgai videi. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Vides veselība, tās nozīme un metodes. Iepazīšanās ar katedru. Gaisa piesārņojuma higiēniskais raksturojums (gāzveida un putekļu piesārņojums) tā ietekme uz veselību. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
2 | Iekštelpu gaisa kvalitāte un tās rādītāji (telpu mikroklimats, ventilācija, CO2, u.c. rādītāji). | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
3 | Gaisa temperatūras, relatīvā mitruma, atmosfēras spiediena un gaisa kustības ātruma noteikšanas metodes. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
4 | Ogļskābā gāze kā telpas gaisa rādītājs. Telpas gaisa apmaiņas biežuma noteikšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
5 | Dabīgais un mākslīgais apgaismojums. Praktiskie darbi. Dabiskā un mākslīgā apgaismojuma rādītāju noteikšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
6 | Gaiss kā vides ekoloģiska sastāvdaļa. Publikāciju apskats par aktuālām gaisa piesārņojuma problēmām. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
7 | Ūdens fizioloģiskā, higiēniskā un epidemioloģiskā nozīme. Ūdens sāļu, mikroelementu un toksisko vielu izraisītās slimības. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
8 | Dzeramā ūdens fizikālo, organoleptisko īpašību un oksidējamības noteikšana. Situācijas uzdevumi dzeramā ūdens kvalitātes noteikšanai. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
9 | Dzeramā ūdens attīrīšana un dezinficēšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
10 | Ūdens kā vides ekoloģiskā sastāvdaļa. Publikāciju apskats par aktuālām ūdens piesārņojuma problēmām. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
11 | Pārtikas produktu piesārņojums, drošība un sanitārā ekspertīze. Saindēšanās ar uzturu. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
12 | Vitamīna C noteikšana saknēs un garšaugos (kāposti, kartupeļi, apelsīni u.c.). Situācijas uzdevumu par saindēšanos ar uzturu risināšana. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
13 | Seminārs par pārtikas produktu piesārņojumu, drošību un sanitāro ekspertīzi. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
14 | Darba vides riska faktori farmācijā, to ietekme uz darbinieku veselību. Darba vides īpatnības farmaceitisko preparātu ražošanā. Higiēniskās prasības aptieku plānošanai, iekārtošanai un labiekārtošanai. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
15 | Aptieku un farmācijas ražotnes sanitāri higiēniskā apsekošana | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
16 | Seminārs. Patstāvīgo darbu analīze. Referāti par darba vides riska faktoriem un aktuālām problēmām farmācijas darba vidē. | Nodarbības | 1.00 | laboratorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Vides veselība, tās nozīme un metodes. Iepazīšanās ar katedru. Gaisa piesārņojuma higiēniskais raksturojums (gāzveida un putekļu piesārņojums) tā ietekme uz veselību. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
2 | Iekštelpu gaisa kvalitāte un tās rādītāji (telpu mikroklimats, ventilācija, CO2, u.c. rādītāji). | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
3 | Gaisa temperatūras, relatīvā mitruma, atmosfēras spiediena un gaisa kustības ātruma noteikšanas metodes. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
4 | Ogļskābā gāze kā telpas gaisa rādītājs. Telpas gaisa apmaiņas biežuma noteikšana. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
5 | Dabīgais un mākslīgais apgaismojums. Praktiskie darbi. Dabiskā un mākslīgā apgaismojuma rādītāju noteikšana. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
6 | Gaiss kā vides ekoloģiska sastāvdaļa. Publikāciju apskats par aktuālām gaisa piesārņojuma problēmām. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
7 | Ūdens fizioloģiskā, higiēniskā un epidemioloģiskā nozīme. Ūdens sāļu, mikroelementu un toksisko vielu izraisītās slimības. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
8 | Dzeramā ūdens fizikālo, organoleptisko īpašību un oksidējamības noteikšana. Situācijas uzdevumi dzeramā ūdens kvalitātes noteikšanai. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
9 | Dzeramā ūdens attīrīšana un dezinficēšana. | Nodarbības | 0.50 | laboratorija | |||||
10 | Ūdens kā vides ekoloģiskā sastāvdaļa. Publikāciju apskats par aktuālām ūdens piesārņojuma problēmām. | Nodarbības | 0.50 | laboratorija | |||||
11 | Pārtikas produktu piesārņojums, drošība un sanitārā ekspertīze. Saindēšanās ar uzturu. | Nodarbības | 0.50 | laboratorija | |||||
12 | Vitamīna C noteikšana saknēs un garšaugos (kāposti, kartupeļi, apelsīni u.c.). Situācijas uzdevumu par saindēšanos ar uzturu risināšana. | Nodarbības | 0.50 | laboratorija | |||||
13 | Seminārs par pārtikas produktu piesārņojumu, drošību un sanitāro ekspertīzi. | Nodarbības | 0.50 | laboratorija | |||||
14 | Darba vides riska faktori farmācijā, to ietekme uz darbinieku veselību. Darba vides īpatnības farmaceitisko preparātu ražošanā. Higiēniskās prasības aptieku plānošanai, iekārtošanai un labiekārtošanai. | Nodarbības | 0.50 | laboratorija | |||||
15 | Aptieku un farmācijas ražotnes sanitāri higiēniskā apsekošana | Nodarbības | 0.50 | laboratorija | |||||
16 | Seminārs. Patstāvīgo darbu analīze. Referāti par darba vides riska faktoriem un aktuālām problēmām farmācijas darba vidē. | Nodarbības | 0.50 | laboratorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | 1. Individuālais darbs: "Aptieku un farmācijas ražotnes sanitāri higiēniskā apsekošana"; 2. Referāts par darba vides riska faktoriem un aktuālām problēmām farmācijas darba vidē. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Jābūt apmeklētām visām nodarbībām, jābūt veiktiem visiem laboratoriskajiem darbiem, jāsagatavo individuālais praktiskias darbs (aptiekas apsekošana) un sekmīgi tas jāprezentē. Studentu dalība lekcijās un darbnīcās - 15%; Klases kontroldarbi un mājas darbi - 35%; Pastāvīgā darba prezentācijas kursa beigās - 50%, pēc plāna. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs zināšanas un izpratni par vides veselības jomu un spēs: - definēt vides veselības mērķus, uzdevumus un izmantošanas metodes praksē; - aprakstīt gaisa fizikālo, ķīmisko, bioloģisko piesārņojumu, to iedarbību uz cilvēka organismu, noteikšanas metodēm, izstrādātajiem un farmācijas nozares likumdošanā ieviestajiem normatīviem, novērtēšanas un prevencijas principiem; - diskutēt par ūdens piesārņojumu, tā iedarbību uz cilvēka organismu, noteikšanas metodēm, izstrādātajiem un farmācijas nozares likumdošanā ieviestajiem normatīviem, novērtēšanas un prevencijas principiem; - paskaidrot dzeramā ūdens un destilētā ūdens iegūšanu, kvalitātes noteikšanu un novērtēšanu un atbilstību izmantošanai farmācijas ražotnēs un aptiekās; - definēt racionāla uztura koncepciju, saindēšanos ar uzturu klasifikāciju, diagnosticēšanu, prevenciju, pārtikas produktu piesārņojumu, pārtikas piedevām, ģenētiski modificētu organismu saturošiem uztura bagātinātajiem; - aprakstīt apdzīvotu vietu piesārņojumu, labiekārtošanas principus, aptieku un farmācijas ražošanas objektu izvietojumu un plānošanu tajās; - aprakstīt farmācijas iestāžu un ražotņu vides riska arodfaktorus, bioloģiski aktīvu vielu ražošanas atkritumu klasifikāciju un apsaimniekošanu. | ||||||||
Prasmes: | Studiju kursa apguves rezultātā students pratīs: - patstāvīgi, kritiski analizēt, pielietot ekoloģisku argumentāciju, sava viedokļa pamatošanai, un novērtēt vides veselības lomu cilvēka veselības saglabāšanā un nostiprināšanā. | ||||||||
Kompetences: | Studiju kursa apguves rezultātā students spēs: - noteikt un novērtēt dažādu telpu (veselības aprūpes iestāžu, aptieku, farmācijas ražošanas u.c.) mikroklimatu, apgaismojumu, ķīmisko piesārņojumu - dot rekomendācijas un pieņemt lēmumus vides kaitīgo faktoru samazināšanā un novēršanā; - noteikt un novērtēt ūdens kvalitāti, atbilstību farmaceitisko objektu prasībām, organizēt dzeramā ūdens iegūšanu ekstremālos gadījumos; - regulāri veikt un analizēt dažādu farmaceitisko objektu sanitāri higiēnisko apsekojumu, atklājot cilvēka veselībai kaitīgos riska arodfaktorus; - izstrādāt nepieciešamos pasākumus kaitīgo arodfaktoru samazināšanā vai novēršanā, un spēj organizēt un vadīt to izpildi, nodrošinot cilvēka organisma un vides optimālu mijiedarbību. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Higiēna. Prof .Z.Lindbergas red., Rīga, 1991. (akceptējams izdevums) | ||||||||
2 | Eglīte M. Darba medicīna. – Rīga, 2012. – 701 lpp. (akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Dundurs J. Vides veselība. Gaiss. RSU, 2000. (akceptējams izdevums) | ||||||||
4 | Aulika B. Farmācijas higiēna. Rīga, 1991. (akceptējams izdevums) | ||||||||
5 | Dundurs J. Vides veselība. Ūdens. I daļa, RSU, 2002. (akceptējams izdevums) | ||||||||
6 | Dundurs J. Vides veselība. Ūdens. II daļa, RSU, 2002. (akceptējams izdevums) | ||||||||
7 | Aulika B. Uztura higiēna. RSU, 2001. (akceptējams izdevums) | ||||||||
8 | Pruss-Ustun A, Bos R, Gore F, Bartram J. Safer water, better health: costs, benefits and sustainability of interventions to protect and promote health. World Health Organization, Geneva, 2008. (akceptējams izdevums) | ||||||||
9 | Ārvalstu studentiem/For international students | ||||||||
10 | Pruss-Ustun A, Bos R, Gore F, Bartram J. Safer water, better health: costs, benefits and sustainability of interventions to protect and promote health. World Health Organization, Geneva, 2008. (akceptējams izdevums) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Yassi A., Kjellström T., De Kok T., Guidotti T.L. Basic Environmental Health. Oxford University Press, 2001 | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Interneta vietnes. |