.
Jauna pārtika un ģenētiski modificētie organismi
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:14.03.2024 15:55:37
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LBTU_002 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Mērķauditorija: | ||||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Jaunā un funkcionālā pārtika, jēdziens, tiesiskais regulējums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
2 | Jaunās un funcionālās pārtikas komponenti. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Funkcionālās pārtikas produkti. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | Ģenētiski modificētās pārtikas (ĢMP) bioloģija. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
5 | Ģenētiski modificētās pārtikas veidi | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Ģenētiski modificētās izmantošanas riska analīze un tiesiskais regulējums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | 1. Studēt literatūru un lekciju prezentācijas, kas ir saistītas ar studiju kursa tēmām. 2. Apkopot informāciju un izpildīt kontroldarbu un eksāmena uzdevumus. 3. Iepazīties ar zinātnisko literatūru par jaunās un ģenētiski modificētās pārtikas iegūšanas un drošuma pētījumiem. 4. Sagatavot individuālus diskusiju uzdevumus semināriem. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Starppārbaudījums: 1. elektroniskais kontroldarbs 10%, 2. līdzdalība semināros 50%. Noslēguma pārbaudījums: 3. eksāmens: 1. daļa 20%, 2. daļa 20%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | 1. Zina galvenos funkcionālās pārtikas veidus un to komponentus. 2. Izprot molekulārās bioloģijas pamatprincipus, kuri izmantoti gēnu inženierijas un ģenētiski modificēto pārtikas produktu iegūšanā. 3. Raksturo mikroorganismu, dzīvnieku un augu izmantošanas apjomus jaunās un ģenētiski modificētās pārtikas ražošanā, iegūstamos produktus. 4. Zina jaunās ģenētiski modificētās pārtikas izmantošanas tiesiskos, riska novērtējuma un ētiskos aspektus, identificēšanas paņēmienus un aprites regulējuma principus. | ||||||||
Prasmes: | 1. Identificē un analizē jaunās vai GM pārtikas īpašības salīdzinājumā ar konvencionālajiem pārtikas produktiem, spriest par funkcionālās vai ĢM pārtikas izmantošanas iespējamajiem ieguvumiem vai tās radīto risku veselībai, videi, sociāli-ekonomiskajiem procesiem. 2. Iegūst informāciju par jaunās un ĢM pārtikas produktiem, izprot plašāk izplatītās šādu produktu analīžu metodes. 3. Veic jaunās un ģenētiski modificētās pārtikas riska analīzes izmantošanai nepieciešamos riska analīzes pamatelementus. | ||||||||
Kompetences: | 1. Novērtē jaunās un ģenētiski modificētās pārtikas ieguves mērķus no ražošanas tehnoloģijas procesu, pārtikas kvalitātes, daudzveidības un pieejamības aspektiem. 2. Demonstrē izpratni par jaunās vai ĢM pārtikas produktu pieejamās informācijas pilnīgumu un atbilstību reglamentējošajām normām. 3. Analizē un prezentē angļu valodā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Clark D.A., Pazdernik, N.N. Biotechnology. 2nd Edition, AP Cell, 2016. Atbilstošās nodaļas pieejamas e-studiju materiālos. | ||||||||
2 | LLU un LU e- kurss “Jaunā un ģenētiski modificētā pārtika”, pieejams LU portālā. E-studiju Moodle vidē studentiem, kas reģistrējas šī kursa apguvei. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Glick, B. R., Patten C.L.: Molecular biotechnology :principles and applications of recombinant DNA. Willey, 5th Ed. 2017., 740 lpp. (e-book) | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Dažādi žurnāli, t.sk. Trends in Microbiology, Trends in Biotechnology | ||||||||
2 | European Food Safety Authority: GMO applications: regulations and guidance | ||||||||
3 | European Food Safety Authority: Guidance on the preparation and presentation of an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283 | ||||||||
4 | European Network of Research Ethics and Research Integrity (ENERI) | ||||||||
5 | International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) | ||||||||
6 | Molekulārās biotehnoloģijas jaunumi | ||||||||
7 | Dažādi žurnāli, t.sk. Trends in Microbiology, Trends in Biotechnology | ||||||||
8 | European Food Safety Authority: GMO applications: regulations and guidance | ||||||||
9 | European Food Safety Authority: Guidance on the preparation and presentation of an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283 | ||||||||
10 | European Network |