.
Pārtikas un uztura kvalitāte
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:14.03.2024 15:17:12
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LBTU_003 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Mērķauditorija: | ||||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 20 | ||||
Nodarbības (skaits) | 1 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 4 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Pārtikas produktu kvalitātes jēdziens. Kvalitātes kritēriji. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
2 | Pārtikas produktu kvalitātes vadība un politika. Kvalitātes vadības modeļi pasaulē, Eiropā un Latvijā. Kvalitātes vadības shēma. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Risks, riska analīze. HACCP sistēmas pielietojums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
4 | Pārtikas produktu piesārņojuma veidi, to raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
5 | Pārtikas produktu ķīmiskais piesārņojums. | Lekcijas | 3.00 | cits | |||||
6 | Pārtikas produktos esošās vielas un to bīstamība cilvēkiem. | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
7 | Pārtikas produktu viltošana. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, praktiskiem darbiem un starppārbaudījumiem (E1; E2), gala pārbaudījumam (E3); sagatavot prezentāciju par pārtikas un uztura apdraudējumu analīzi; studēt ar kursa tēmām saistītu zinātnisko literatūru. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1)sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (pārtikas produktu kvalitātes kritēriji, vadības modeļi, riska analīze): 20% un tā rezultātu apspriešana; 2)sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (pārtikas produktu piesārņojuma veidi, pārtikas infekcijas): 20% un tā rezultātu apspriešana; 3)prezentācija: pārtikas un uztura apdraudējumu analīze (20%); 4)2 praktiskie darbi (HACCP pētījums, potenciālo apdraudējumu analīze) (20%); 5)rakstisks eksāmens – tests (kaitīgo vielu veidošanās tehnoloģiskajos procesos, pārtikas viltošana): 20%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Izprot un skaidro pārtikas un uztura kvalitāti ietekmējošos faktorus, piesārņojuma veidus un pārtikas kvalitātes vadības pamatprincipus. | ||||||||
Prasmes: | Atpazīst un novērtē risku identifikācijas un vadības metodes; Paskaidro pārtikas drošības sistēmas nozīmību nekaitīguma principu realizēšanā. | ||||||||
Kompetences: | 1) Spēj parādīt zinātnisku pieeju ar pārtikas un uztura kvalitāti saistīto problēmu risināšanā; 2) Prot patstāvīgi izvēlēties un pielietot praksē pārtikas un uztura kvalitātes vadības teorijas un metodes un prasmes veikt zinātniskos pētījumus potenciālo pārtikas un uztura apdraudējumu identifikācijā un to radīto risku izvērtējumā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Caballero Benjamin, Paul M Finglas, Fidel Toldrá (2016) Encyclopedia of food and health. Kidlington, Oxford ; Waltham, MA : Academic Press is an imprint of Elsevier, 771 p. | ||||||||
2 | Motarjemi Yasmine, Gerald Moy, E C D Todd (2014) Encyclopedia of food safety. Amsterdam : Elsevier/Academic Press, vol.3, vol. 4. | ||||||||
3 | Wallace, Carol A. (2011) Food safety for the 21st century: managing HACCP and food safety throughout the global supply chain. Chichester : Wiley-Blackwell, 328 p. 4.Quality management in food chains /edited by: Ludwig Theuvsen.et al. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2007, 509 p. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Gary Ades, Ken Leith, Patti Leith (2016) Food Safety : a roadmap to success, London, Elsevier Academic Press, 119 p. | ||||||||
2 | Food Hygiene and Toxicology in Ready-to-Eat Foods / edited by Parthena Kotzekidou. London : Academic Press, 2016, 458 p. | ||||||||
3 | Food safety risk analysis: a guide for national food safety authorities / Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization. Rome: FAO: WHO, 2006, 102.p. | ||||||||
4 | Ioannis, S.A. (2009) HACCP and ISO 22000: Application to Foods of Animal Origin, Chichester, U.K., Ames, Iowa, Wiley-Blackwell, 549 p. | ||||||||
5 | Luning, P.A., Devlieghere, F. and R. Verhé (eds.) (2007) Safety in the Agri-food Chain, Wageningen, Wageningen Academic Publishers, 684 p. 6.Theuvsen, L. (ed.) (2007) Quality Management in Food Chains, Wageningen, Wageningen Academic Publishers, 509 p. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health. | ||||||||
2 | Journal of Food Protection. | ||||||||
3 | Journal of Food Quality. | ||||||||
4 | International Journal of Food Contamination. | ||||||||
5 | Food safety and inspection service http://www.fsis.usda.gov 6.World Food Programme http://foodqualityandsafety.wfp.org |