Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas un uztura kvalitāte

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:14.03.2024 15:17:12
Par studiju kursu
Kursa kods:LBTU_003LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas20
Nodarbības (skaits)1Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas4
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Pārtikas produktu kvalitātes jēdziens. Kvalitātes kritēriji.Lekcijas1.00cits
2Pārtikas produktu kvalitātes vadība un politika. Kvalitātes vadības modeļi pasaulē, Eiropā un Latvijā. Kvalitātes vadības shēma.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3Risks, riska analīze. HACCP sistēmas pielietojums.Lekcijas1.00cits
4Pārtikas produktu piesārņojuma veidi, to raksturojums.Lekcijas1.00cits
5Pārtikas produktu ķīmiskais piesārņojums.Lekcijas3.00cits
6Pārtikas produktos esošās vielas un to bīstamība cilvēkiem.Lekcijas2.00cits
7Pārtikas produktu viltošana.Lekcijas1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, praktiskiem darbiem un starppārbaudījumiem (E1; E2), gala pārbaudījumam (E3); sagatavot prezentāciju par pārtikas un uztura apdraudējumu analīzi; studēt ar kursa tēmām saistītu zinātnisko literatūru.
Vērtēšanas kritēriji:
Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1)sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (pārtikas produktu kvalitātes kritēriji, vadības modeļi, riska analīze): 20% un tā rezultātu apspriešana; 2)sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (pārtikas produktu piesārņojuma veidi, pārtikas infekcijas): 20% un tā rezultātu apspriešana; 3)prezentācija: pārtikas un uztura apdraudējumu analīze (20%); 4)2 praktiskie darbi (HACCP pētījums, potenciālo apdraudējumu analīze) (20%); 5)rakstisks eksāmens – tests (kaitīgo vielu veidošanās tehnoloģiskajos procesos, pārtikas viltošana): 20%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot un skaidro pārtikas un uztura kvalitāti ietekmējošos faktorus, piesārņojuma veidus un pārtikas kvalitātes vadības pamatprincipus.
Prasmes:Atpazīst un novērtē risku identifikācijas un vadības metodes; Paskaidro pārtikas drošības sistēmas nozīmību nekaitīguma principu realizēšanā.
Kompetences:1) Spēj parādīt zinātnisku pieeju ar pārtikas un uztura kvalitāti saistīto problēmu risināšanā; 2) Prot patstāvīgi izvēlēties un pielietot praksē pārtikas un uztura kvalitātes vadības teorijas un metodes un prasmes veikt zinātniskos pētījumus potenciālo pārtikas un uztura apdraudējumu identifikācijā un to radīto risku izvērtējumā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Caballero Benjamin, Paul M Finglas, Fidel Toldrá (2016) Encyclopedia of food and health. Kidlington, Oxford ; Waltham, MA : Academic Press is an imprint of Elsevier, 771 p.
2Motarjemi Yasmine, Gerald Moy, E C D Todd (2014) Encyclopedia of food safety. Amsterdam : Elsevier/Academic Press, vol.3, vol. 4.
3Wallace, Carol A. (2011) Food safety for the 21st century: managing HACCP and food safety throughout the global supply chain. Chichester : Wiley-Blackwell, 328 p. 4.Quality management in food chains /edited by: Ludwig Theuvsen.et al. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2007, 509 p.
Papildu literatūra
1Gary Ades, Ken Leith, Patti Leith (2016) Food Safety : a roadmap to success, London, Elsevier Academic Press, 119 p.
2Food Hygiene and Toxicology in Ready-to-Eat Foods / edited by Parthena Kotzekidou. London : Academic Press, 2016, 458 p.
3Food safety risk analysis: a guide for national food safety authorities / Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization. Rome: FAO: WHO, 2006, 102.p.
4Ioannis, S.A. (2009) HACCP and ISO 22000: Application to Foods of Animal Origin, Chichester, U.K., Ames, Iowa, Wiley-Blackwell, 549 p.
5Luning, P.A., Devlieghere, F. and R. Verhé (eds.) (2007) Safety in the Agri-food Chain, Wageningen, Wageningen Academic Publishers, 684 p. 6.Theuvsen, L. (ed.) (2007) Quality Management in Food Chains, Wageningen, Wageningen Academic Publishers, 509 p.
Citi informācijas avoti
1International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health.
2Journal of Food Protection.
3Journal of Food Quality.
4International Journal of Food Contamination.
5Food safety and inspection service http://www.fsis.usda.gov 6.World Food Programme http://foodqualityandsafety.wfp.org