Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas produktu uzturvērtība

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:31:30
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_003LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)1Kopā lekciju kontaktstundas10
Nodarbības (skaits)7Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas14
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Pārtikas produkti un to raksturojums.Lekcijas1.00cits
2Ūdens, pelnu un kokšķiedru saturs pārtikas produktos.Lekcijas2.00cits
3Tauku saturs pārtikas produktos un tauku raksturojums.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
4Olbaltumvielu saturs pārtikas produktos.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
5Ogļhidrātu saturs pārtikas produktos.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Minerālvielu un vitamīnu saturs pārtikas produktos.Lekcijas3.00cits
Nodarbības1.00cits
7Fenola savienojumi augos un augu valsts pārtikas produktos.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
8Pārtikas produktu vispārīgo raksturlielumu un enerģētiskās vērtības aprēķināšana.Nodarbības2.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un prezentācijai par analizētā pārtikas produkta enerģētisko vērtību; studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru un veikt tās analīzi.
Vērtēšanas kritēriji:
Semināru un praktisko darbu apmeklējums – obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1. nostrādāti laboratorijas darbi un to rezultātu izskaidrojums: 50% 2. prezentācijas par analizētā pārtika produkta enerģētisko vērtību: 25%; 3. rakstisks eksāmens (tests): 25%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot pārtikas produktu kopējo uzturvērtību un enerģētisko vērtību noteicošās pārtikas sastāvdaļas un to satura pārtikas produktos noteikšanas metodes.
Prasmes:1) Izvēlas piemērotas pārtikas uzturvērtību un enerģētisko vērtību noteicošo sastāvdaļu izdalīšanas un attīrīšanas metodes. 2) Izvēlas piemērotas analīzes metodes, pārtikas sastāvdaļu kvantitatīvā satura noteikšanai, izmantojot rokasgrāmatas un uzziņu literatūru. 3) Individuāli vai sadarbojoties grupā aprēķina, izskaidro, analizē, izvērtē iegūtos analīžu rezultātus un izveido kopēju prezentāciju par pārtikas produktu enerģētisko vērtību.
Kompetences:Spēj individuāli vai komandā noteikt dotam (interesējošam) pārtikas produktam enerģētisko vērtību, izvērtējot literatūras datus, kursā iegūtās zināšanas un praktiskās iemaņas un pielietojot atbilstošas analīžu metodes, un ievērojot darba un vides aizsardzību
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Jākobsone, I. Pārtikas produktu uzturvērtības noteikšana. Mācību metodiskais materiāls starpaugstskolu “Uzturzinātnes” programmai. LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 151. lpp.
2Matissek, R. Lebensmittelanalytik. Berlin, Springer – Verlag. 1992. 440 p.
3Matiseks, R., Šnēpels, F.M., Šteinerte, G. Pārtikas analītiskā ķīmija. Latvijas Universitāte, Rīga, 1998. 456 lpp.
4Skoog, D., A. Fundamentals of analytical chemistry. Belmont, CA : Thomson-Brooks/Cole. 2004. 1051 p.
5Ötleş S. Methods of analysis of food components and additives. Taylor & Francis. 2005. 437 p.
Papildu literatūra
1Jakobsone Ida ( Editor-in-Chief) 1st and 2nd International Conferences “Nutrition and Health” conference program and book of Abstracts, 2012, 2016,.
2Kārkliņa D., Muižnieks I., Rostoks N. Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi: starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2014. 170 lpp.
3Rashal Isaak ( Editor-in-Chief) proceednigs of the Latvian Academy of sciences.Section B: Natural, Exact and Applied sciences. V66,2012, Nr.3; V67, 2013, Nr. 4/5; V69,2015, Nr.4; V 71, 2017, Nr.6; V 72, 2018, Nr.2
4Straumīte E. (g.red.) Bioloģiski aktīvās vielas pārtikas produktos: monogrāfija. Jelgava : LLU, 2012. 280 lpp.
5Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. Sestais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2015. 422 lpp.
6http://llufb.llu.lv LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes doktorantu disertācijas par augiem un to pārstrādes produktiem 2000. līdz 2019.gads
7Piens. Slāpekļa satura noteikšana. 2.daļa: Metode, lietojot dedzināšanas bloku (makro metode). LVS EN ISO 8968-2:2002.
8Labība. Analīžu metodes. Kopproteīna noteikšana graudos un graudu produktos (Kjeldāla metode). LVL 277:2000
9Slāpekļa daudzuma noteikšana gaļā un gaļas izstrādājumos (references metode). ISO 937-1978 (E)
10Labība. Analīžu metodes. Pelnvielu noteikšana graudos un graudu produktos. LVS 276:2000.
11ISO 1443:1973. Totālā tauku satura noteikšana
12Mitruma satura noteikšana gaļā un gaļas izstrādājumos. References metode. ISO 1442:1997 (E)
13Saharozes noteikšana biezpiena izstrādājumos, krēmos, skābpiena produktos, saldējumā, šokolādes sviestā. GOST3628-78. 14.Pelnu satura noteikšana sausajā pienā. AOAC oficiālā metode 930.30
Citi informācijas avoti
1Jakobsone Ida ( Editor-in-Chief) 1st and 2nd International Conferences “Nutrition and Health” conference program and book of Abstracts, 2012, 2016,.
2Kārkliņa D., Muižnieks I., Rostoks N. Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi: starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2014. 170 lpp.
3Rashal Isaak ( Editor-in-Chief) proceednigs of the Latvian Academy of sciences.Section B: Natural, Exact and Applied sciences. V66,2012, Nr.3; V67, 2013, Nr. 4/5; V69,2015, Nr.4; V 71, 2017, Nr.6; V 72, 2018, Nr.2
4Straumīte E. (g.red.) Bioloģiski aktīvās vielas pārtikas produktos: monogrāfija. Jelgava : LLU, 2012. 280 lpp.
5Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. Sestais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2015. 422 lpp.
6http://llufb.llu.lv LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes doktorantu disertācijas par augiem un to pārstrādes produktiem 2000. līdz 2019.gads
7Piens. Slāpekļa satura noteikšana. 2.daļa: Metode, lietojot dedzināšanas bloku (makro metode). LVS EN ISO 8968-2:2002.
8Labība. Analīžu metodes. Kopproteīna noteikšana graudos un graudu produktos (Kjeldāla metode). LVL 277:2000
9Slāpekļa daudzuma noteikšana gaļā un gaļas izstrādājumos (references metode). ISO 937-1978 (E)
10Labība. Analīžu metodes. Pelnvielu noteikšana graudos un graudu produktos. LVS 276:2000.
11ISO 1443:1973. Totālā tauku satura noteikšana
12Mitruma satura noteikšana gaļā un gaļas izstrādājumos. References metode. ISO 1442:1997 (E)
13Saharozes noteikšana biezpiena izstrādājumos, krēmos, skābpiena produktos, saldējumā, šokolādes sviestā. GOST3628-78. 14.Pelnu satura noteikšana sausajā pienā. AOAC oficiālā metode 930.30