.
Pārtikas produktu uzturvērtība
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:31:30
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LU_003 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Mērķauditorija: | ||||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 1 | Kopā lekciju kontaktstundas | 10 | ||||
Nodarbības (skaits) | 7 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 14 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Pārtikas produkti un to raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
2 | Ūdens, pelnu un kokšķiedru saturs pārtikas produktos. | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
3 | Tauku saturs pārtikas produktos un tauku raksturojums. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | Olbaltumvielu saturs pārtikas produktos. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
5 | Ogļhidrātu saturs pārtikas produktos. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Minerālvielu un vitamīnu saturs pārtikas produktos. | Lekcijas | 3.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
7 | Fenola savienojumi augos un augu valsts pārtikas produktos. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
8 | Pārtikas produktu vispārīgo raksturlielumu un enerģētiskās vērtības aprēķināšana. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un prezentācijai par analizētā pārtikas produkta enerģētisko vērtību; studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru un veikt tās analīzi. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Semināru un praktisko darbu apmeklējums – obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1. nostrādāti laboratorijas darbi un to rezultātu izskaidrojums: 50% 2. prezentācijas par analizētā pārtika produkta enerģētisko vērtību: 25%; 3. rakstisks eksāmens (tests): 25%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Izprot pārtikas produktu kopējo uzturvērtību un enerģētisko vērtību noteicošās pārtikas sastāvdaļas un to satura pārtikas produktos noteikšanas metodes. | ||||||||
Prasmes: | 1) Izvēlas piemērotas pārtikas uzturvērtību un enerģētisko vērtību noteicošo sastāvdaļu izdalīšanas un attīrīšanas metodes. 2) Izvēlas piemērotas analīzes metodes, pārtikas sastāvdaļu kvantitatīvā satura noteikšanai, izmantojot rokasgrāmatas un uzziņu literatūru. 3) Individuāli vai sadarbojoties grupā aprēķina, izskaidro, analizē, izvērtē iegūtos analīžu rezultātus un izveido kopēju prezentāciju par pārtikas produktu enerģētisko vērtību. | ||||||||
Kompetences: | Spēj individuāli vai komandā noteikt dotam (interesējošam) pārtikas produktam enerģētisko vērtību, izvērtējot literatūras datus, kursā iegūtās zināšanas un praktiskās iemaņas un pielietojot atbilstošas analīžu metodes, un ievērojot darba un vides aizsardzību | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Jākobsone, I. Pārtikas produktu uzturvērtības noteikšana. Mācību metodiskais materiāls starpaugstskolu “Uzturzinātnes” programmai. LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 151. lpp. | ||||||||
2 | Matissek, R. Lebensmittelanalytik. Berlin, Springer – Verlag. 1992. 440 p. | ||||||||
3 | Matiseks, R., Šnēpels, F.M., Šteinerte, G. Pārtikas analītiskā ķīmija. Latvijas Universitāte, Rīga, 1998. 456 lpp. | ||||||||
4 | Skoog, D., A. Fundamentals of analytical chemistry. Belmont, CA : Thomson-Brooks/Cole. 2004. 1051 p. | ||||||||
5 | Ötleş S. Methods of analysis of food components and additives. Taylor & Francis. 2005. 437 p. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Jakobsone Ida ( Editor-in-Chief) 1st and 2nd International Conferences “Nutrition and Health” conference program and book of Abstracts, 2012, 2016,. | ||||||||
2 | Kārkliņa D., Muižnieks I., Rostoks N. Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi: starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2014. 170 lpp. | ||||||||
3 | Rashal Isaak ( Editor-in-Chief) proceednigs of the Latvian Academy of sciences.Section B: Natural, Exact and Applied sciences. V66,2012, Nr.3; V67, 2013, Nr. 4/5; V69,2015, Nr.4; V 71, 2017, Nr.6; V 72, 2018, Nr.2 | ||||||||
4 | Straumīte E. (g.red.) Bioloģiski aktīvās vielas pārtikas produktos: monogrāfija. Jelgava : LLU, 2012. 280 lpp. | ||||||||
5 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. Sestais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2015. 422 lpp. | ||||||||
6 | http://llufb.llu.lv LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes doktorantu disertācijas par augiem un to pārstrādes produktiem 2000. līdz 2019.gads | ||||||||
7 | Piens. Slāpekļa satura noteikšana. 2.daļa: Metode, lietojot dedzināšanas bloku (makro metode). LVS EN ISO 8968-2:2002. | ||||||||
8 | Labība. Analīžu metodes. Kopproteīna noteikšana graudos un graudu produktos (Kjeldāla metode). LVL 277:2000 | ||||||||
9 | Slāpekļa daudzuma noteikšana gaļā un gaļas izstrādājumos (references metode). ISO 937-1978 (E) | ||||||||
10 | Labība. Analīžu metodes. Pelnvielu noteikšana graudos un graudu produktos. LVS 276:2000. | ||||||||
11 | ISO 1443:1973. Totālā tauku satura noteikšana | ||||||||
12 | Mitruma satura noteikšana gaļā un gaļas izstrādājumos. References metode. ISO 1442:1997 (E) | ||||||||
13 | Saharozes noteikšana biezpiena izstrādājumos, krēmos, skābpiena produktos, saldējumā, šokolādes sviestā. GOST3628-78. 14.Pelnu satura noteikšana sausajā pienā. AOAC oficiālā metode 930.30 | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Jakobsone Ida ( Editor-in-Chief) 1st and 2nd International Conferences “Nutrition and Health” conference program and book of Abstracts, 2012, 2016,. | ||||||||
2 | Kārkliņa D., Muižnieks I., Rostoks N. Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi: starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2014. 170 lpp. | ||||||||
3 | Rashal Isaak ( Editor-in-Chief) proceednigs of the Latvian Academy of sciences.Section B: Natural, Exact and Applied sciences. V66,2012, Nr.3; V67, 2013, Nr. 4/5; V69,2015, Nr.4; V 71, 2017, Nr.6; V 72, 2018, Nr.2 | ||||||||
4 | Straumīte E. (g.red.) Bioloģiski aktīvās vielas pārtikas produktos: monogrāfija. Jelgava : LLU, 2012. 280 lpp. | ||||||||
5 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. Sestais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2015. 422 lpp. | ||||||||
6 | http://llufb.llu.lv LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes doktorantu disertācijas par augiem un to pārstrādes produktiem 2000. līdz 2019.gads | ||||||||
7 | Piens. Slāpekļa satura noteikšana. 2.daļa: Metode, lietojot dedzināšanas bloku (makro metode). LVS EN ISO 8968-2:2002. | ||||||||
8 | Labība. Analīžu metodes. Kopproteīna noteikšana graudos un graudu produktos (Kjeldāla metode). LVL 277:2000 | ||||||||
9 | Slāpekļa daudzuma noteikšana gaļā un gaļas izstrādājumos (references metode). ISO 937-1978 (E) | ||||||||
10 | Labība. Analīžu metodes. Pelnvielu noteikšana graudos un graudu produktos. LVS 276:2000. | ||||||||
11 | ISO 1443:1973. Totālā tauku satura noteikšana | ||||||||
12 | Mitruma satura noteikšana gaļā un gaļas izstrādājumos. References metode. ISO 1442:1997 (E) | ||||||||
13 | Saharozes noteikšana biezpiena izstrādājumos, krēmos, skābpiena produktos, saldējumā, šokolādes sviestā. GOST3628-78. 14.Pelnu satura noteikšana sausajā pienā. AOAC oficiālā metode 930.30 |