Pārlekt uz galveno saturu

Bērnu un pusaudžu uzturs

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:46:59
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_006LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)9Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas18
Nodarbības (skaits)3Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas6
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1POV Rekomendācijas bērnu uzturam. Eiropas pediatru gastroenterologu asociācijas vadlīnijasLekcijas1.00cits
2Uzturs hronisku slimību gadījumā bērniemLekcijas1.00cits
3Bērnu vecuma gremošanas sistēmas anatomiski-fizioloģiskās īpatnībasLekcijas1.00cits
4Aptaukošanās bērniemLekcijas1.00cits
5Dabīgā ēdināšana. Mākslīgā ēdināšana. Mātes piena aizvietotāji.Lekcijas1.00cits
6Uzturs grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā. Jaundzimušo ēdināšana. Baby friendly hospital iniciatīva.Lekcijas1.00cits
7Ārstniecisks uzturs ģenētiski pārmantotu vielmaiņas slimību gadījumā I: vispārējs apskats, definīcija, klasifikācija, ārstēšanas principi.Lekcijas1.00cits
8Uzturs alerģijas gadījumā bērniemLekcijas1.00cits
9Maģistrantu referātu prezentācijasNodarbības3.00cits
10Uztura psiholoģija pusaudžu vecumāLekcijas1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai mazākās grupās. Patstāvīgie uzdevumi: 1. Studēt ar studiju kursa tēmām saistīto literatūru. 2. Sagatavot referātu un tā prezentāciju. 3. Gatavoties diskusijai par referātu tematiku.
Vērtēšanas kritēriji:
Lekciju apmeklējums ne mazāk kā 85%, Starppārbaudījumi: 1. sagatavots un prezentēts referāts (50%) Prasības referātam • Zinātniskās literatūras apskats par izvēlētu tēmu. • Ietvert jaunākos pētījumus šajā jomā, kas publicēti SCI žurnālos (vismaz 15 literatūras avoti). • Prezentēt referāta kopsavilkumu PowerPoint formātā. • Apjoms: 8-12 lpp, iesniegts uz A-4 lapām. 2. Eksāmens (50%)
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1.Izprot bērna vecuma periodus, kā arī orientēsies galvenajās īpatnībās un riska faktoros saistībā ar uzturvielu prasībām katrā vecuma periodā. 2. Zina bērna fiziskās attīstības un barojuma izvērtēšanas principus. 3. Izprot bērna kuņģa zarna trakta uzbūves īpatnības un faktorus, kas ietekmē uztura izvēli un ēdienkartes sastādīšanu. 4. Izprot ēdienkartes sastādīšanas pamatprincipus grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, kā arī zīdīšanas veicināšanas iespējas, zīdaiņa ēdināšanas principus, krūts piena aizstājēju lietošanu. 5. Izprot mazbērna, bērnu un pusaudžu ēdināšanas principus, kā arī uztura normatīvus ēdienkaršu sastādīšanai. 6. Izprot prasības ēdienkartes sastādīšanai bērniem ar dažādām kursā aplūkotajām slimībām. 7. Zina un izprot dažādu slimību izpausmes bērnu vecumā un uztura nozīmi to ārstēšanā un prevencijā
Prasmes:1. Patstāvīgi un/vai komandā sastāda vesela bērna ēdienkarti un novērtē tās uztura vērtību. 2. Patstāvīgi un/vai komandā sastāda bērna ēdienkarti dažādu patoloģiju gadījumā un novērtē tās uztura vērtību. 3. Novērtē mikronutrientu un makronutrientu trūksmes radītos simptomus bērniem un pusaudžiem.
Kompetences:1. Patstāvīgi un atbildīgi integrē zināšanas par pediatriskām slimībām ar uztura terapiju; spēj izvēlēties, kā arī diskutē un kritiski izvērtē dažādu uztura veidu izvēli bērnu slimību gadījumos. 2. Spēj veicināt uztura zinātnes nozares aktuālu, kompleksu pētniecības problēmu kritisku analīzi un izvērtēšanu.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Kleinman. Pediatric Nutrition. Eurospan Ltd, 7th Ed., 2014
2Kliegman, Geme „ Nelson Textbook of Pediatrics”, 21st Ed. Elsevier, 2019
3Lissauer T., Carroll W., „Illustrated Textbook of Paediatrics” 5th ed., 2017, Elsevier Limited. 4.Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E., „Uztura mācība”, 7. Izdevums, Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2018.
Papildu literatūra
1Academy for Eating Disorders. For professionals working in the Area of Eating Disorders. www.aedweb.org
2Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders. www.ANAD.org
3Children’s PKU Network. www.pkunetwork.org/PKU.html
4EK tiesību akti un politikas plānošanas dokumenti
5Fatty Acid oxidation Disorder Communication Network. www.fodsupport.org
6Handbook of clinical nutrition. Mosby/ Elsevier, 2006.
7Handbook of clinical nutrition. Mosby/ Elsevier, 2006.
8Latvijas medicīniskie žurnāli: Latvijas ārsts, Doctus
9Ministru Kabineta likumi un noteikumi.
10National Center for Education in Maternal and Child Health Bright Futures! Nutrition in practice. www.brightfutures.org/nutrition/about.html
11National Eating Disorders Association. www.edap.org
12National Organization for Rare Disorders (NORD). www.rarediseases.org/cgi-bin/nord
13National Urea Cycle Disorders Foundation. www.NUCDF.org
14Parents of Galactosemic children, Inc. www.galactosemia.org
15Rumbas-Rozenfelde Ingrīdas Bērnu slimību riska faktori. redakcijā; [Ingrīda Rumba-Rozenfelde ... [u.c.]]. [Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2009.
16Rumbas-Rozenfelde Ingrīdas Bērnu slimību riska faktori. redakcijā; [Ingrīda Rumba-Rozenfelde ... [u.c.]]. [Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2009.