.
Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:45:36
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LU_007 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Mērķauditorija: | ||||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 5 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 10 | ||||
Nodarbības (skaits) | 7 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 14 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Pārtikas piedevas un uztura bagātinātāji. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
2 | Pārtikas piedevu lietošanas reglamentējošie normatīvie dokumenti. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Pārtikas piedevu klasifikācija. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | Pārtikas piedevu nekaitīgums, izcelsme un tīrības kritēriji. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
5 | Uztura bagātinātāju apriti reglamentējošie tiesību akti. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Uztura bagātinātāju sastāvs. Uztura bagātinātāju datu bāze. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, un starp-pārbaudījumiem, studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru, sagatavot ziņojumus un prezentācijas par pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1. sagatavots un semināra nodarbībā aizstāvēts patstāvīgais darbs par uztura bagātinātājiem (UB) – 40% 2. sagatavots un semināra nodarbībā aizstāvēts patstāvīgais darbs par pārtikas piedevām(PP) - 40% 3. rakstisks eksāmens (tests): 20% | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | 1) izprot uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu ķīmisko sastāvu, un to ietekmi uz pārtikas produktu īpašībām un cilvēka veselību; 2) pārzin uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu apriti reglamentējošos | ||||||||
Prasmes: | 1) Analizē un izvērtē pārtikas piedevu un uztura bagātinātāju ķīmisko sastāvu, pielietošanas iespējas un to iespējamo iedarbību uz pārtikas produktiem un cilvēka veselību; 2) Orientējas normatīvajos aktos ietvertajās norādēs, kuras saistošas uztura bagātinātāju un pārtikas piedevu apritē iesaistītajiem tirgus dalībniekiem. | ||||||||
Kompetences: | Saskaņā ar normatīvajiem aktiem izprot, izvērtē, argumentēti izskaidro nepieciešamību pievienot vai nepievienot noteiktai pārtikas produktu grupai atļautās pārtikas piedevas; Argumentēti izskaidro gan speciālistiem, gan nespeciālistiem nepieciešamību papildināt vai nepapildināt tradicionālos pārtikas produktus ar uztura bagātinātājiem sabalansēta diennakts uztura nodrošināšanai. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Baltess, W. Pārtikas ķīmija. Latvijas Universitāte, Rīga, 1998., 478 lpp. | ||||||||
2 | Belitz H.D., Grosch W., Schieberle P. Food chemistry: 4th ed. New York: Springer, 2008. | ||||||||
3 | Baltes W., Matissek R. Lebensmittelchemie: 7., Berlin : Springer, 2011. 613 lpp. | ||||||||
4 | Eiropas Parlamenta un Padomes regula (EK) Nr.1333/2008 Par pārtikas piedevām (2008.g. 16 decembris) | ||||||||
5 | Jākobsone, I., Kreicbergs, V. Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds. 2007.,126 lpp. | ||||||||
6 | MK noteikumi Nr.685. Prasības uztura bagātinātājiem, Rīga, 11.12.2 | ||||||||
7 | Pārtikas aprites uzraudzības likums. (spēkā esošā redakcija 31.12.2017.) | ||||||||
8 | Socaciu C. Food colorants : chemical and functional properties. CRC Press/Taylor & Francis Group, c2008. 633 lpp. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Food Additives/en. by A. Branen, p. Davidson, S. Salminen. - New York: Marcel Dekker, Inc., 1990. - 735 p. | ||||||||
2 | Food Preservatives/en. by N. Russel, G. Gould. Glasgow, London: Balcakie Academic Professional, 1991. –343 p. | ||||||||
3 | Natural Food Colorants/en. by G. A. F. Hendry and J. D. Houghton. -2nd ed.- London: Balcakie Academic Professional, 1991. –343 p. | ||||||||
4 | Natural Food Colorants: science and technology/en. by g. Lauro, F. Francis. - New York: Marcel Dekker, Inc. 2000. – 336 p. | ||||||||
5 | Ozola, L. Pārtikas piedevas. – SIA “Neo”, Rīga, 2003., 112 lpp. | ||||||||
6 | Ripa A. Ārstniecības augi : raksturojums, audzēšana, izmantošana. Rīga : Avots, 2016. 183 lpp. | ||||||||
7 | Rubine H, Eniņa V. Ārstniecības augi : ieteikumi ārstniecības augu vākšanā un lietošanā. Rīga : Zvaigzne ABC, c2004. 343. lpp. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | LR likumdošana www.likumi.lv | ||||||||
2 | ES likumdošana http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=lv | ||||||||
3 | ES pārtikas drošība https://ec.europa.eu/food/safety_en | ||||||||
4 | Zemkopības Ministrija, Pārtika (likumdošana, pētījumu, ĢMO) https://www.zm.gov.lv/partika/#jump 5. Normatīvie akti, PVD nolikums, LR likumi, Ministru kabineta noteikumi https://www.zm.gov.lv/partikas-un-veterinarais-dienests/sta… |