Pārlekt uz galveno saturu

Uztura nepanesamības un alerģijas

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:50:13
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_012LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Alerģijas jēdziens. Pārtikas alergēni.Lekcijas2.00cits
2Pārtikas alerģijas klīniskās izpausmes un diagnostikaLekcijas1.00cits
3Pārtikas alerģijas ārstēšana un profilakseLekcijas2.00cits
4Pārtikas alerģijas diagnostikas seminārsNodarbības2.00cits
5Pārtikas alerģijas ārstēšanas un profilakses seminārsNodarbības2.00cits
6Pseidoalerģiskās reakcijas, to izraisītāji. Probiotikas, prebiotikas, nepiesātīnātās taukskābes un to ietekme uz alerģijas profilaksi.Lekcijas1.00cits
7Prezentācija un apspriešana katram studentam par vienu izvēlētu kursa tēmu, rakstisks tests ar jautājumiem un atbilžu variantiem.Nodarbības2.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studentu pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: pastāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un klīnisko gadījumu analīzei (E1), sagatavot prezentāciju par izvēlēto tēmu, kas saistīta ar pārtikas alerģiju (E2), nepanesamību vai pseidoalerģiskām reakcijām, gatavošanās gala pārbaudījumam - rakstiskam testam ar jautājumiem un atbilžu variantiem (E3).
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtākompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Lekciju un semināru apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido Starppārbaudījumi: 1) sekmīgi demonstrēta klīnisko gadījumu analīze (E1) – 20%, 2) 1 prezentācija par izvēlēto tēmu kas saistīta ar pārtikas alerģiju, nepanesamību vai pseidoalerģiskām reakcijām (E2) – 40%, Noslēguma pārbaudījums: 3) rakstisks eksāmens (E3) – 40%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot pārtikas alerģijas, pseidoalerģisko reakciju un pārtikas nepanesamības patoģenēzi, klīniskās izpausmes, diagnostikas metodes, kā arī profilaksi un ārstēšanu. Pārzin prebiotiku, probiotiku, nepiesātināto taukskābju un pārtikas piedevu ietekmi uz alerģiskām un pseidoalerģiskām reakcijām.
Prasmes:Patstāvīgi izvērtē klīnisko informāciju, testu un analīžu rezultātus un sastāda diētu pacientiem ar pārtikas alerģiju vai pseidoalerģiskām reakcijām. Patstāvīgi sastāda primārās un sekundārās profilakses plānu personai ar augstu pārtikas alerģijas risku.
Kompetences:Spēj būt par dalībnieku multidisciplinārā konsīlijā, lai konsultētu par uztura ieteikumiem pārtikas nepanesamības vai alerģijas gadījumā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1EAACI. Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines 2014
2EAACI. Molecular Allergology. User’s Guide 2016
3Holgate ST, Church MK, Broide D, Martine F. Allergy. 4th Edition. Saunders Ltd, 2011
4Lozovskis V. Praktiskā alergoloģija. Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds. 2009
Papildu literatūra
1Baenkler H-W. Salicylate intolerance. Dtsch Arztebl Int 2008; 105(8): 137-42
2Du Toit G et al. Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy. N Engl J Med 2015; 372: 803-13
3Food Allergy and Anaphylaxis Network www.foodallergy.org
4ImmunoCAP Mollecular Allergology http://www.phadia.com/en/Products/Allergy-testing-products/…- Allergology/
5Maintz L et al. Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr 2007; 85: 1185-96
6Sicherer SH, Sampson HA. Food allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, prevention, and management. J Allergy Clin Immunol. 2018 Jan;141(1):41-58
7Skypapa I et al. Sensitivity to food additives, vaso-active amines and salicylates: a review of the evidence. Clin Transl Allergy 2015; 5: 34
8Simpson EL et al. Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention. J Allergy Clin Immunol 2014; 134: 818-23
9Zopf Y et al. The differential diagnosis of food intolerance. Dtsch Arztebl Int 2009; 106(21): 359-70
10Wang HT, Anvari S, Anagnostou K. The Role of Probiotics in Preventing Allergic Disease. Children (Basel). 2019 Feb 5;6(2).
11Wang H et al. Agents that induce pseudo-allergic reactions. Drug Disc Ther 2011; 5(5): 211-19
Citi informācijas avoti
1Baenkler H-W. Salicylate intolerance. Dtsch Arztebl Int 2008; 105(8): 137-42
2Bukovskis M. Pārtikas alerģija. Jums, kolēģi 2003; 3: 34-41
3Du Toit G et al. Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy. N Engl J Med 2015; 372: 803-13
4Du Toit G et al. Prevention of food allergy - early dietery interventions. Allergol Int 2016; 65: 370-77
5Food Allergy and Anaphylaxis Network www.foodallergy.org
6Lange L et al. Benefits and limitations of molecular diagnostics in peanut allergy. Allergo J Int 2014, 23: 158–63
7Maintz L et al. Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr 2007; 85: 1185-96
8Simpson EL et al. Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention. J Allergy Clin Immunol 2014; 134: 818-23
9Skypapa I et al. Sensitivity to food additives, vaso-active amines and salicylates: a review of the evidence. Clin Transl Allergy 2015; 5: 34
10Zopf Y et al. The differential diagnosis of food intolerance. Dtsch Arztebl Int 2009; 106(21): 359-70
11Wang H et al. Agents that induce pseudo-allergic reactions. Drug Disc Ther 2011; 5(5): 211-19