.
Medicīniskais uzturs hronisko slimību ārstēšanā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 16:49:47
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LU_016 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 4.00 | ECTS: | 6.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | |||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 12 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 24 | ||||
Nodarbības (skaits) | 12 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 48 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Aterosklerozes patoģenēze. Aterosklerotiskās slimības un to manifestācija | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
2 | Uztura ietekme uz kardiovaskulāro slimību attīstīšanos | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Hroniskas augšējās gremošanas sistēmas slimības, to uztura terapija | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | Hroniskas apakšējās gremošanas sistēmas slimības, to uztura terapija | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
5 | Hroniskas aknu, žultspūšļa, aizkuņģa dziedzera slimības, to uztura terapija | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Nieru slimības. Glomerulopātijas un tubulointersticiāli nefrīti. Nieru mazspēja. Medicīniskais uzturs | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
7 | Onkoloģiskās slimības – etiloģija, diagnostika, ārstēšanas iespējas. Kaheksija. Anoreksija. Medicīniskais uzturs | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
8 | Anēmijas. Medicīniskais uzturs | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
9 | Reimatiskās slimības. Medicīniskais uzturs. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
10 | Cukura diabēts. Tipi. Ārstēšanas pamatprincipi. Medicīniskais uzturs. Pacientu apmācības skola. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
11 | Hipoglikēmijas (dažādas ģenēzes). Medicīniskais uzturs. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
12 | Liekais svars un aptaukošanās. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, vai darba grupās, lai patstāvīgi gatavotos semināra nodarbībām un prezentācijai. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtākompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Lekciju apmeklējums obligāts. Starppārbaudījumi: 1. Dalība semināros (25%) 2. Praktiskie darbi. (25%) Noslēguma pārbaudījums: 3. Rakstisks eksāmens - 50%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | 1) Izprot biežāk novērojamās hroniskās slimībasun šo slimību patofizioloģisko algoritmu; 2) Izprot galvenos klīniskos simptomus; 3) Izprot hronisko slimību vispārējos ārstēšanas principus un uztura nozīmi to ārstēšanā un prevencijā. | ||||||||
Prasmes: | Patstāvīgi izvērtē hronisko slimību simptomus un argumentēti sastāda ēdienkarti un novērtē tās uzturvērtību. | ||||||||
Kompetences: | Patstāvīgi un atbildīgi integrē zināšanas par hroniskām slimībām ar uztura terapiju; spēj izvēlēties, kā arī diskutēt un kritiski izvērtēt dažādu uztura veidu izvēli, hronisku slimību gadījumos. Spēj veicināt uztura zinātnes nozares aktuālu, kompleksu pētniecības problēmu kritisku analīzi un izvērtēšanu | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Mahan, L. K., Escott-Stump, S. Krause's food, nutrition, & diet therapy. 11th ed. Philadelphia, PA : Saunders, 2004. 1321 lpp. | ||||||||
2 | Morgan, M., L. Fundamentals of clinical nutrition. St.Louis, Mosby, 1998. 271 lpp. (LUB 1 gab.) 3.Shils, M., E. Modern nutrition in health and disease. 8th ed. Baltimore etc. Williams & Wilkins, 1994. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Grodner M., De Young S, Longs S., Foundations and Clinical Application of Nutrition: A Nursing Appoach. Elsever Health Sciences, 2003. | ||||||||
2 | Steven R. Peikin. Gastrointestinal Health. Harper Collins books, New York, 1999. 3. Rolfes Sr., Whitney En, Whitney E Pinna K., Understanding Normal and Clinical Nutrition. Books/Cole, 2005. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.gastrosource.com | ||||||||
2 | European Journal of Clinical Nutrition | ||||||||
3 | Am. J. of Clinical Nutrition | ||||||||
4 | J. Clinical Nutrition | ||||||||
5 | Medscape (datu bāze) | ||||||||
6 | CMEonDiabetes.com |