Pārlekt uz galveno saturu

Medicīniskais uzturs hronisko slimību ārstēšanā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 16:49:47
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_016LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:4.00ECTS:6.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)12Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas24
Nodarbības (skaits)12Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas48
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Aterosklerozes patoģenēze. Aterosklerotiskās slimības un to manifestācijaLekcijas1.00cits
2Uztura ietekme uz kardiovaskulāro slimību attīstīšanosLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3Hroniskas augšējās gremošanas sistēmas slimības, to uztura terapijaLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
4Hroniskas apakšējās gremošanas sistēmas slimības, to uztura terapijaLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
5Hroniskas aknu, žultspūšļa, aizkuņģa dziedzera slimības, to uztura terapijaLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
6Nieru slimības. Glomerulopātijas un tubulointersticiāli nefrīti. Nieru mazspēja. Medicīniskais uztursLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
7Onkoloģiskās slimības – etiloģija, diagnostika, ārstēšanas iespējas. Kaheksija. Anoreksija. Medicīniskais uztursLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
8Anēmijas. Medicīniskais uztursLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
9Reimatiskās slimības. Medicīniskais uzturs.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
10Cukura diabēts. Tipi. Ārstēšanas pamatprincipi. Medicīniskais uzturs. Pacientu apmācības skola.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
11Hipoglikēmijas (dažādas ģenēzes). Medicīniskais uzturs.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
12Liekais svars un aptaukošanās.Lekcijas1.00cits
Nodarbības2.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, vai darba grupās, lai patstāvīgi gatavotos semināra nodarbībām un prezentācijai.
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtākompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Lekciju apmeklējums obligāts. Starppārbaudījumi: 1. Dalība semināros (25%) 2. Praktiskie darbi. (25%) Noslēguma pārbaudījums: 3. Rakstisks eksāmens - 50%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1) Izprot biežāk novērojamās hroniskās slimībasun šo slimību patofizioloģisko algoritmu; 2) Izprot galvenos klīniskos simptomus; 3) Izprot hronisko slimību vispārējos ārstēšanas principus un uztura nozīmi to ārstēšanā un prevencijā.
Prasmes:Patstāvīgi izvērtē hronisko slimību simptomus un argumentēti sastāda ēdienkarti un novērtē tās uzturvērtību.
Kompetences:Patstāvīgi un atbildīgi integrē zināšanas par hroniskām slimībām ar uztura terapiju; spēj izvēlēties, kā arī diskutēt un kritiski izvērtēt dažādu uztura veidu izvēli, hronisku slimību gadījumos. Spēj veicināt uztura zinātnes nozares aktuālu, kompleksu pētniecības problēmu kritisku analīzi un izvērtēšanu
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Mahan, L. K., Escott-Stump, S. Krause's food, nutrition, & diet therapy. 11th ed. Philadelphia, PA : Saunders, 2004. 1321 lpp.
2Morgan, M., L. Fundamentals of clinical nutrition. St.Louis, Mosby, 1998. 271 lpp. (LUB 1 gab.) 3.Shils, M., E. Modern nutrition in health and disease. 8th ed. Baltimore etc. Williams & Wilkins, 1994.
Papildu literatūra
1Grodner M., De Young S, Longs S., Foundations and Clinical Application of Nutrition: A Nursing Appoach. Elsever Health Sciences, 2003.
2Steven R. Peikin. Gastrointestinal Health. Harper Collins books, New York, 1999. 3. Rolfes Sr., Whitney En, Whitney E Pinna K., Understanding Normal and Clinical Nutrition. Books/Cole, 2005.
Citi informācijas avoti
1www.gastrosource.com
2European Journal of Clinical Nutrition
3Am. J. of Clinical Nutrition
4J. Clinical Nutrition
5Medscape (datu bāze)
6CMEonDiabetes.com