.
Medicīniskais uzturs akūto slimību ārstēšanā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 15:05:35
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LU_017 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | |||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | |||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura terapija akūtu gremošanas trakta slimību ārstēšanā | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
2 | Uztura terapija akūtu aknu un žultsceļu slimību ārstēšanā | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Uztura terapija akūtu plaušu un kardiovaskulāro slimību ārstēšanā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | Uztura terapija neatliekamu onkoloģisku stāvokļu ārstēšanā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
5 | Uztura terapija akūtu nieru un urīnceļu slimību ārstēšanā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Uztura terapija akūtu septisku stāvokļu, traumu, apdegumu gadījumā un postoperatīvās situācijās. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/ vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: jaunākās zinātniskās literatūras izpēte atbilstoši studiju kursu saturam; referātu gatavošana un prezentācija; gatavošanās semināriem un gala pārbaudījumam. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtākompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Lekciju, semināru apmeklējums obligāts. Kursu nobeidzot ir paredzēts eksāmens. Eksāmens ir rakstisks, atzīmi veido Starppārbaudījumi: 1. praktiskā darba vērtējums (zinātniskās literatūras izpēte; referātu gatavošana un prezentācija) - 40%; 2. iesaiste semināru nodarbībās saskaņā ar kursa kalendāro plānu - 20%; Noslēguma pārbaudījums: 3. eksāmens (rakstisks) - 40%. Gala vērtējums tiek izlikts tikai tad, ja visi starp pārbaudījumi un eksāmens ir nokārtoti sekmīgi. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Priekšstata līmenī izprot pacienta izmeklēšanas metodes, to diagnostisko informativitāti, uztura terapijas pielietošanas iespējas un kontrindikācijas akūtās medicīniskās situācijās. Izprot iegūtās zināšanas par akūtu patoloģiju diagnostikas iespējām, biežāk pielietotajiem ārstēšanas un uztura terapijas paņēmieniem. Izprot teorētiskās zināšanas par akūtu slimību izplatību, smagumu, terapijas taktiku pacienta barojuma lomu dažādos atveseļošanas perioda etapos. | ||||||||
Prasmes: | Prot atpazīt biežāk sastopamās akūtās slimības un spēj izvērtēt indikācijas uztura terapijas uzsākšanai. Prot novērtēt cilvēka barojumu, izvērtēt uztura terapijas rezultātu. | ||||||||
Kompetences: | Integrē zināšanas par akūtām ar uztura ārstēšanu; spēj izvēlēties, kā arī diskutēt un kritiski izvērtēt dažādus uztura veidus, kā izvēlēties akutu slimību gadījumus. Spēj veicināt uztura zinātnes nozares aktuālu, kompleksu problēmu pētniecības kritisku analīzi un izvērtēšanu. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Harrison's Principles of Internal Medicine. 19th ed, McGraw-Hill Education, 2016. | ||||||||
2 | Feldman M, Friedman S. L., Sleisenger M H. Gastrointestinal and Liver Disease. Saunders, USA, 2016, 2645pp. | ||||||||
3 | Kumar & Clark’s Clinical Medicine. 9th ed., 2016. | ||||||||
4 | Springs DC, Chaiben JP. Acute Medicine: A Practical Guide to the Management of Medical Emergencies. John Wiley & Sons, 2008, 674. (LUB, Ebrary) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Emmanuel A, Inns S. Lecture Notes: Gastroenterology and Hepatology. Wiley& Sons, 2017. | ||||||||
2 | Lomer M. Advanced Nutrition and Dietetics in Gastroenterology. John Wiley & Sons, Aug 25, 2014; 352 page | ||||||||
3 | Laura E. Matarese, Gerard E. Mullin, The Health Professional's Guide to Gastrointestinal Nutrition, American Dietetic Association, 2015, 355p. | ||||||||
4 | Mobbs CW, Yen K, Hof PR. Mechanisms of Dietary Restriction in Aging and Disease. Karger, 2007. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Elsevier e grāmatu datu bāze www.studentconsult.com | ||||||||
2 | Globāls profesionālas informācijas, programmatūras risinājumu un pakalpojumu sniedzējs www.uptodate.com | ||||||||
3 | Jaunākie uztura pētījumi https://nutritionfacts.org |