.
Pārtikas ķīmijas teorētiskie pamati
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:41:07
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LU_021 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Mērķauditorija: | Sabiedrības veselība | |||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības un sporta zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte, Anniņmuižas bulvāris 26a, mzfrsu[pnkts]lv, LV-1067, +371 67061568 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | |||||||||
Mērķis: | |||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ķīmisko elementu periodiskā sistēma: Pārtikas produktu sastāvā ietilpstošie ķīmiskie elementi | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
2 | Neorganiskie savienojumi, to ķīmiskās pārvērtības. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Organiskie savienojumi. Monofunkcionālie organiskie savienojumi. | Lekcijas | 3.00 | cits | |||||
Nodarbības | 3.00 | cits | |||||||
4 | Polifunkcionālie organiskie savienojumi. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | cits | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/ vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un starppārbaudījumiem (S-1 un S-2) un gala pārbaudījumam (pārtikas produktu sastāvu veidojošo mazmolitulāro ķīmisko savienojumu uzbūve un ķīmiskās pārvērtības); studēt par kursa tēmām saistītu literatūru. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursa apguve tā noslēgumā tiek vērtēta 10 ballu skalā saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un LU Senāta 29.06.2015. lēmumu Nr. 211, vadoties pēc šādiem kritērijiem: iegūto zināšanu apjoms un kvalitāte; iegūtās prasmes; iegūtākompetence atbilstīgi plānotajiem studiju rezultātiem. Semināru apmeklējums un starppārbaudījumi S-1 un S-2 – obligāts. Studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1) dalība semināros un starppārbaudījumu S-1 un S-2 izpilde: 30% + 30%; 2) Noslēguma pārbaudījums – eksāmens, rakstisks tests: 40%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Izprot ķīmisko elementu uzbūvi un ķīmisko elementu periodisko sistēmu, pārtikas produktu sastāvu veidojošo ķīmisko savienojumu uzbūvi un to iespējamās ķīmiskās pārvērtības. | ||||||||
Prasmes: | Individuāli un/ vai sadarbojoties grupā prot izskaidrot, analizēt, izvērtēt ķīmisko savienojumu uzbūvi, savienojumos ietilpstošo elementu uzbūvi un prognozēt iespējamās ķīmiskās pārvērtības. Veicināt sevis tālāku mācīšanos un zināšanu apguvi, izmantojot informācijas avotus. | ||||||||
Kompetences: | Spēj izprast un prognozēt pārtikas produktu uzglabāšanas un pārstrādes procesos notiekošās pārtikas sastāvdaļu ķīmiskā sastāva izmaiņas un bioķīmiskās pārvērtības dzīvajos organismos. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Cēdere D., Logins J. Organiskā ķīmija ar ievirzi bioķīmijā. Zvaigzne ABC, 1996. 2. Rauhvarders A. Vispārīgā ķīmija. Rīga, Zvaigzne, 1996 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Bindars J. Neorganiskā ķīmija : lekciju konspekts. Rēzekne : Rēzeknes Augstskolas izd., 2001. 87 lpp. | ||||||||
2 | Gudriniece E., Kārkliņa A., Strakova L. Organisko savienojumu sintēzes metodes. Rīga, Zvaigzne, 1976. | ||||||||
3 | Kazuša I., Kaksis Ā. Vispārīgā ķīmija: mācību līdzeklis. Rīga : RSU, 2011. 170. lpp. | ||||||||
4 | Kokars V. Vispārīgā ķīmija : (mācību grāmata). Rīga: RTU Izdevniecība, 2009. 286. lpp. | ||||||||
5 | Nokalna I., Nokalns M. Organiskā ķīmija ar ievirzi bioķīmijā: metodiskais materiāls studentiem. Rīga : RSU, 2015. 40 lpp. |