Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas ķīmija

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:1.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:13.03.2024 14:01:13
Par studiju kursu
Kursa kods:LU_027LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Mērķauditorija:
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)3Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Mērķis:
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Pārtikas ķīmija teorētiskie pamati un pārtikas produktu sastāvdaļasLekcijas1.00auditorija
2LipīdiLekcijas1.00auditorija
3ProteīniLekcijas1.00auditorija
4OgļhidrātiLekcijas1.00auditorija
5Pārtikas piedevas un uztura bagātinātājiLekcijas1.00auditorija
6Pārtikas piesārņojumsLekcijas1.00auditorija
7NodarbībasNodarbības3.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, laboratorijas darbiem un starp-pārbaudījumiem (E1; E2), gala pārbaudījumam (E3); sagatavot prezentāciju par pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem; studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru.
Vērtēšanas kritēriji:
Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts. Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido: 1) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums - rakstisks tests (par olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem): E1 30% un tā rezultātu apspriešana. 2) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums - rakstisks tests (par pārtikas piedevām un pārtikas piesārņojumu): E2 10% un tā rezultātu apspriešana. 3) 2 prezentācijas: pārtikas piedevas; uztura bagātinātāji (20%). 4) 2 laboratorijas darbi (instrumentālās un hromotogrāfiskās analīzes metodes) (20%). 5) rakstisks eksāmens – tests E3 20% (pārtikas produktu sastāvdaļu pārvērtības).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1) izprot pārtikas produktu sastāvu un pārtikas produktu sastāvdaļu ķīmiskās pārvērtības pārtikas produktu pārstrādē, uzglabāšanā un lietošanā. 2) izprot pārtikas produktu sastāvdaļu noteikšanas metodes: instrumentālās un hromatogrāfiskās analīzes metodes pārtikas jomā.
Prasmes:3) patstāvīgi izvērtē un klasificē pārtikas sastāvā ietilpstošos ķīmiskos savienojumus un prognozē pārtikas produktu pārstrādes, uzglabāšanas un lietošanas procesos notiekošās ķīmiskā sastāva izmaiņas. 4) patstāvīgi izvērtē un argumentēti izvēlas neorganisko savienojumu analīzes iespējas ar instrumentālajām analīzes metodēm un organisko savienojumu identifikācijas metodes ar augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju; ievēro metožu darbības principus un veic identifikācijas uzdevumus, atbilstoši metodes aprakstam.
Kompetences:5) individuāli vai komandā paredz un izskaidro pārtikas pārstrādes, uzglabāšanas un lietošanas procesos notiekošās pārtikas produktu sastāvdaļu ķīmiskās pārvērtības un izvēlas radušos savienojumu identificēšanas metodes.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
11.Baltess, W. Pārtikas ķīmija. Rīga, Latvijas Universitāte, 1998.g. 478.
22.Belitz H.D., Grosch W., Schieberle P. Food chemistry: 4th ed. New York: Springer, 2008.
33.Matiseks, R., Šnēpels, F.M., Šteinerte, G. Pārtikas analītiskā ķīmija: pamati, metodes, lietošana. Rīga, Latvijas Universitāte, 1998.g. 456.
44.Morozovs, A., Jākobsone, I., Mekšs, P. Pārtikas ķīmija. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2008.g. 207.
55.Mekšs, P. Hromatogrāfija. Lekciju kurss. ĶF datorklase. 2005
66.Skoog, D.A., Holler, F.J., N
Papildu literatūra
11.Coultate T.P. Food: the chemistry of its components. 4th ed. Cambridge, (UK) : Royal Society of Chemistry, c2002. 432 lpp.
22.Socaciu C. Food colorants : chemical and functional properties. CRC Press/Taylor & Francis Group, c2008. 633 lpp.
33.Sikorski Z. E. (edit.) Chemical and functional properties of food components. 3rd ed. Boca Raton ;London ;New York : CRC Press, c2007. 532 lpp.
44.Nielsen S. S. (edit.) Food analysis. 4th ed. New York ;Dordrecht : Springer, c2010. 602 lpp.
55.Ötleş S. (edit.) Methods of analysis of food components and additives. Boca Raton [etc.]: Taylor & Francis, 2005. 437 lpp.
66.Szefer P., Nriagu J. O. Mineral components in foods. Boca Raton ; London; New York: CRC Press, c2007. 466 lpp.
77.Isaak Rashal (Editor-in-Chief) Proceednigs of the Latvian Academy of sciences.Section B: Natural, Exact and Applied sciences. V66,2012, Nr.3; V67, 2013, Nr. 4/5; V69,2015, Nr.4; V 71, 2017, Nr.6; V 72, 2018, Nr.2
88. Ida Jakobsone (Editor-in-Chief) 1st and 2nd International Conferences “Nutrition and Health” conference program and book of Abstracts, 2012, 2016,.