Pārlekt uz galveno saturu

Veselas sievietes aprūpe un uzturs

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:30.11.2022 09:35:57
Par studiju kursu
Kursa kods:MDAK_028LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Māszinības
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Signe Irša
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Māszinību un dzemdību aprūpes katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Anniņmuižas bulvāris 26a, mdakatrsu[pnkts]lv, +371 67061568
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)5Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas10
Nodarbības (skaits)11Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas22
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijā, fizioloģijā.
Mērķis:
Teorētisko pamatzināšanu un praktisko iemaņu apguve veselas sievietes aprūpē dažādos dzīves periodos un organismam nepieciešamo racionālo uzturvielu lietošanā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Vesela sieviete un uzturs. Veselība. Medicīna. Veselības izglītība. Uzturs.Lekcijas1.00cits
2Sieviete jaundzimušā, zīdaiņa prepubertātes un pubertātes periodā un uzturs.Lekcijas1.00cits
3Sieviete reproduktīvajā periodā un uzturs.Lekcijas1.00cits
4Sieviete menopauzālajā periodā un uzturs.Lekcijas1.00cits
5Konsultācijas pamatprincipi sarunā ar veselu sievieti par tās reproduktīvās orgānu sistēmas veselību un uzturu.Lekcijas1.00cits
6Ēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi.Nodarbības1.00auditorija
7Veselīga uztura gatavošana – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki ikdienas ēdienkartē.Nodarbības1.00auditorija
8Racionālas ēdienkartes izveide pusaudzei un tās analīze.Nodarbības1.00auditorija
9Racionālas ēdienkartes izveide grūtniecei un laktācijas periodā, tās analīze.Nodarbības1.00auditorija
10Racionālas ēdienkartes izveide reproduktīvā vecuma sievietei un tās analīze.Nodarbības1.00auditorija
11Racionālas ēdienkartes izveide menopauzālā vecuma sievietei un tās analīze.Nodarbības1.00auditorija
12Racionālas ēdienkartes izveide un tās analīze sievietei vecumā.Nodarbības1.00auditorija
13Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi sievietei veģetārietei.Nodarbības1.00auditorija
14Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi grūtniecei ar virssvaru.Nodarbības1.00auditorija
15Ēdiena gatavošanas pamatprincipi osteoporozes profilaksei.Nodarbības1.00auditorija
16Pārtikas produktu, produktu aizvietošanas iespējas, gatavošanas tehnoloģija.Nodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Kursa teorētiskās daļas dziļākai izpratnei studenti patstāvīgi veido krustvārdu mīklas, atbilstoši katras lekcijas tēmai.
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa ietvaros tiks vērtēts: Patstāvīgais darbs – krustvārdu mīklu izveide, to satura atbilstība tēmai, studenta ieguldītais patstāvīgais darbs, darba noformējums. Teorētisko zināšanu pārbaude – testa jautājumi, atbilstoši lekciju tēmām. Praktisko iemaņu pārbaude – studentu izstrādāto racionālo ēdienkartes prezentācijas. Gala pārbaudījums – eksāmens – rakstisks, atvērtu jautājumu izveidots tests.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studiju kursa apguves rezultātā studenti iegūst pamatzināšanas, kas ļauj: • raksturot sievietes reproduktīvās orgānu sistēmas anatomiju un fizioloģiju dažādos dzīves periodos; • raksturot galveno uzturvielu – olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku nozīmi sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • raksturot vitamīnu un minerālvielu lomu uzturā sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • aprakstīt uztura nozīmi grūtniecības un zīdīšanas periodos; • paskaidrot uztura lomu slimību profilaksē un ārstēšanā.
Prasmes:As a result of completing the study course, students obtain basic knowledge, which allows: • to describe the anatomy and physiology of the female reproductive organ system at different stages of life; • to describe the importance of key nutrients such as proteins, carbohydrates and fats for the female body at different stages of life; • to describe the role of vitamins and minerals in the diet of women at different stages of life; • to describe the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to explain the role of nutrition in the prevention and treatment of diseases.
Kompetences:As a result of completing the study course, students will be able: • to give recommendations on the importance of nutrition for women at different stages of life; • to give recommendations on the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to educate women, their family members and the public about the promotion and preservation of reproductive health.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Z. Zariņš, L. Neimane. „Uztura mācība”. Apgāds „Rasa ABC”, 2021
2I.Vībergas redakcijā. „Ginekoloģija”. Nacionālais apgāds, 2013.
3Lekciju materiāls.
Papildu literatūra
1RSU bibliotēkā pieejamie resursi par veselīgu uzturu.
Citi informācijas avoti
1www.pubmed.com