.
Veselas sievietes aprūpe un uzturs
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:30.11.2022 09:35:57
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | MDAK_028 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Māszinības | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Signe Irša | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Māszinību un dzemdību aprūpes katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Anniņmuižas bulvāris 26a, mdakrsu[pnkts]lv, +371 67061568 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 5 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 10 | ||||
Nodarbības (skaits) | 11 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 22 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, fizioloģijā. | ||||||||
Mērķis: | Teorētisko pamatzināšanu un praktisko iemaņu apguve veselas sievietes aprūpē dažādos dzīves periodos un organismam nepieciešamo racionālo uzturvielu lietošanā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Vesela sieviete un uzturs. Veselība. Medicīna. Veselības izglītība. Uzturs. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
2 | Sieviete jaundzimušā, zīdaiņa prepubertātes un pubertātes periodā un uzturs. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
3 | Sieviete reproduktīvajā periodā un uzturs. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
4 | Sieviete menopauzālajā periodā un uzturs. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
5 | Konsultācijas pamatprincipi sarunā ar veselu sievieti par tās reproduktīvās orgānu sistēmas veselību un uzturu. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
6 | Ēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Veselīga uztura gatavošana – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki ikdienas ēdienkartē. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Racionālas ēdienkartes izveide pusaudzei un tās analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
9 | Racionālas ēdienkartes izveide grūtniecei un laktācijas periodā, tās analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
10 | Racionālas ēdienkartes izveide reproduktīvā vecuma sievietei un tās analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
11 | Racionālas ēdienkartes izveide menopauzālā vecuma sievietei un tās analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
12 | Racionālas ēdienkartes izveide un tās analīze sievietei vecumā. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
13 | Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi sievietei veģetārietei. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
14 | Ēdienkartes un ēdiena gatavošanas pamatprincipi grūtniecei ar virssvaru. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Ēdiena gatavošanas pamatprincipi osteoporozes profilaksei. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
16 | Pārtikas produktu, produktu aizvietošanas iespējas, gatavošanas tehnoloģija. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Kursa teorētiskās daļas dziļākai izpratnei studenti patstāvīgi veido krustvārdu mīklas, atbilstoši katras lekcijas tēmai. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursa ietvaros tiks vērtēts: Patstāvīgais darbs – krustvārdu mīklu izveide, to satura atbilstība tēmai, studenta ieguldītais patstāvīgais darbs, darba noformējums. Teorētisko zināšanu pārbaude – testa jautājumi, atbilstoši lekciju tēmām. Praktisko iemaņu pārbaude – studentu izstrādāto racionālo ēdienkartes prezentācijas. Gala pārbaudījums – eksāmens – rakstisks, atvērtu jautājumu izveidots tests. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā studenti iegūst pamatzināšanas, kas ļauj: • raksturot sievietes reproduktīvās orgānu sistēmas anatomiju un fizioloģiju dažādos dzīves periodos; • raksturot galveno uzturvielu – olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku nozīmi sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • raksturot vitamīnu un minerālvielu lomu uzturā sievietes organismam dažādos dzīves periodos; • aprakstīt uztura nozīmi grūtniecības un zīdīšanas periodos; • paskaidrot uztura lomu slimību profilaksē un ārstēšanā. | ||||||||
Prasmes: | As a result of completing the study course, students obtain basic knowledge, which allows: • to describe the anatomy and physiology of the female reproductive organ system at different stages of life; • to describe the importance of key nutrients such as proteins, carbohydrates and fats for the female body at different stages of life; • to describe the role of vitamins and minerals in the diet of women at different stages of life; • to describe the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to explain the role of nutrition in the prevention and treatment of diseases. | ||||||||
Kompetences: | As a result of completing the study course, students will be able: • to give recommendations on the importance of nutrition for women at different stages of life; • to give recommendations on the importance of nutrition during pregnancy and lactation; • to educate women, their family members and the public about the promotion and preservation of reproductive health. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Z. Zariņš, L. Neimane. „Uztura mācība”. Apgāds „Rasa ABC”, 2021 | ||||||||
2 | I.Vībergas redakcijā. „Ginekoloģija”. Nacionālais apgāds, 2013. | ||||||||
3 | Lekciju materiāls. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | RSU bibliotēkā pieejamie resursi par veselīgu uzturu. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.pubmed.com |