.
Uztura un vielmaiņas novērtēšana
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:01.08.2024 12:11:23
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | MMK_008 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Guntars Selga | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas un mutes medicīnas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Dzirciema iela 20, oralpatokatrsu[pnkts]lv, +371 67409136 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 3 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 3 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Uzsākot studiju kursu (vai studiju kursa semestri) jābūt sekmīgi nokārtotiem visiem iepriekšējos studiju semestros atbilstošajā studiju plānā (D1 forma) paredzētajiem pārbaudījumiem. Vispārējas zināšanas bioloģijā. | ||||||||
Mērķis: | Kursa mērķis ir apgūt uztura un vielmaiņas novērtēšanas metodes, ietverot antropometrijas un ķermeņa kompozīcijas novērtēšanu, un izprast to lomu cilvēka augšanas procesā un dzīvības procesu nodrošināšanā visos vecuma posmos. Kursa uzdevums: 1) sniegt zināšanas par uztura un vielmaiņas novērtēšanas metodēm; to nozīmi uzturvielu, mikronutrientu deficīta agrīnā diagnosticēšanā, kas ļauj savlaicīgi atklāt un novērst malnutrīcijas vai uzturvielu toksicitātes (pārāk liela daudzuma uzņemšanas) risku. 2) apgūt enerģijas līdzsvara nodrošināšanas pamatprincipus un izprast tā izmaiņu nozīmi slimību attīstībā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura un vielu maiņas novērtēšanas nozīme. Malnutrīcijas novērtēšanas metodes un to nozīme klīniskajā praksē. Uztura monitorings, klīniskie pētījumi uztura jomā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Seminārs – nutricionālais skrīnings, tā nozīme klīniskajā praksē. Laboratoriskās uztura un vielu maiņas novērtēšanas metodes, to novērtēšanas nepieciešamība un pielietojums praksē. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Nutricionālais skrīnings, tā nozīme klīniskajā praksē. Laboratoriskās uztura un vielu maiņas novērtēšanas metodes, to novērtēšanas nepieciešamība un pielietojums paksē. Biežāk pielietotās uztura uzņemšanas novērtēšanas metodes. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Seminārs – biežāk pielietotās uztura uzņemšanas novērtēšanas metodes. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Medicīniska uztura nodrošinājuma izvērtēšana, uztura deficīta diagnostika. Antropometrijas metodes, ķermeņa kompozīcijas novērtēšana (ĶMI bērniem un pieaugušiem, bioelektriskās pretestības novērtēšanas, u.c. metodes). Enerģijas metabolisms. Enerģētiskais līdzsvars. Uz pierādījumiem balstītu uztura pētījumu analīze. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Seminārs – antropometrijas metodes, ķermeņa kompozīcijas novērtēšana (ĶMI bērniem un pieaugušiem, bioelektriskās pretestības novērtēšanas, u.c. metodes). Enerģijas metabolisms. Enerģētiskais līdzsvars. Uz pierādījumiem balstītu uztura pētījumu analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Sagatavošanās kontroldarbiem, aktīva un sekmīga piedalīšanās semināros. Trīs dienu uztura dienasgrāmata un analīze, zinātniskās publikācijas analīze un prezentācija. Patstāvīga bibliogrāfijas analīze. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Lekciju, semināru apmeklējums ir obligāts. Kredītpunktu iegūšanai ir jāizpilda 2 kontroldarbi, aktīvi un sekmīgi jāpiedalās semināros. Studiju kursa gala atzīmi veido kontroldarbu rezultāti semestra laikā 20%, 3 dienu uztura dienasgrāmata un analīze (20%), zinātniskās publikācijas analīze un prezentācija (20%), eksāmena (testa veidā) rezultāts (40%). Studenti tiek aicināti aizpildīt studiju kursa novērtējuma anketu. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studenti būs guvuši padziļinātu izpratni par uztura novērtēšanas pamata principiem veseliem cilvēkiem un pacientiem. | ||||||||
Prasmes: | Studenti spēs praksē izmantot un izvērtēt uztura novērtēšanas metodes dažādās populāciju grupās. | ||||||||
Kompetences: | Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti iegūst akadēmiskās kompetences: 1) izpratni par mūsdienīgām uztura un vielmaiņas novērtēšanas metodēm. 2) izpratni par uztura izvērtēšanas īpatnībām dažādu vecuma grupu cilvēkiem, ietverot ambulatoros un stacionāros pacientus. Profesionālās kompetences: 1) studentiem ir izpratne un iemaņas par profesionālām ar uzturu saistītām izmeklēšanas metodēm. 2) studentiem ir iemaņas uztura un vielmaiņas novērtēšanas metožu pielietošanā un iegūto rezultātu izmantošanā zinātniskos pētījumos. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Vishwanath Sardesai. Introduction to Clinical Nutrition. CRC press, 2017. (chapter Nutritional assesment: pages 341. - 350.) | ||||||||
2 | Selga G. Enterālā ēdināšana. 2009. GSE. 320 lp. (RSU 1 gab.; LUB 1 gab.) (2024. gadā akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Z. Zariņš, L. Neimane. Uztura mācība. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds. 2021. 464 lpp. (LUB 11 gab.) | ||||||||
4 | Handbook of nutrition and food. Berdanier C.D (Eds.). Part 5. Human Nutritional Status Assessment pp. 339-800. CRC Press, 2014. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition. | ||||||||
2 | Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional sciences. | ||||||||
3 | Nutrition & Metabolism. | ||||||||
4 | Nutrition Journal. | ||||||||
5 | International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. | ||||||||
6 | Journal of the International Society of Sports Nutrition. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition. | ||||||||
2 | Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional sciences. |