Pārlekt uz galveno saturu

Uzturs un mutes veselība

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:01.08.2024 12:12:24
Par studiju kursu
Kursa kods:MMK_010LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Ārstniecība; Sabiedrības veselība; Medicīnas pakalpojumi
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Guntars Selga
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas un mutes medicīnas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Dzirciema iela 20, tskatrsu[pnkts]lv, +371 67409136
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas8
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Uzsākot studiju kursu (vai studiju kursa semestri) jābūt sekmīgi nokārtotiem visiem iepriekšējos studiju semestros atbilstošajā studiju plānā (D1 forma) paredzētajiem pārbaudījumiem. Pamatzināšanas bioloģijā, ķīmijā.
Mērķis:
Padziļināt izpratni par fizioloģiskajiem procesiem mutes dobumā un to saistību ar gremošanas traktu, mutes kā vienas no nozīmīgākajiem kuņģa zarnu trakta sastāvdaļām nozīmi barības uzņemšanā, gremošanas un uzsūkšanās procesā. Pilnveidot studentu zināšanas un prasmes par uztura lomu mutes veselības nodrošināšanā un par uzturvielu, mikronutrientu deficīta agrīnās atklāšanas iespējām mutes dobumā, lai savlaicīgi atklātu un novērstu malnutrīcijas risku.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Funkcionālā mutes bioloģija un fizioloģija. Mutes audu veselību ietekmējošie faktori. Zobu un mutes dobuma kaulaudu mineralizācijas procesi un mehānismi. Pārtikas cukuru un polisaharīdu ietekme zobu kariesa attīstībā.Lekcijas1.00auditorija
2Uzturs un periodonta saslimšanas, mutes gļotādas slimības. Uzturs un orālā medicīna. Slimību un blakus faktoru izsauktie uzturvielu deficīti un izpausmes mutes dobumā.Lekcijas1.00auditorija
3Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos.Lekcijas1.00auditorija
4Seminārs – vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos.Nodarbības1.00auditorija
5Uzturs un galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošie faktori un profilakse.Lekcijas1.00auditorija
6Seminārs – uzturs un galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošie faktori un profilakse.Nodarbības1.00auditorija
7Dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.).Lekcijas2.00auditorija
8Seminārs – dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.)Nodarbības1.00auditorija
9Uztura produktu komponentu izmantošana mutes dobuma audu veselības nodrošināšanā.Lekcijas2.00auditorija
10Seminārs – uz pierādījumiem balstītu pētījumu par uzturu un mutes veselību analīze.Nodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Rekomendētās literatūras studēšana; zinātniskā raksta analīze.
Vērtēšanas kritēriji:
Obligāts lekciju un semināru apmeklējums. Lai kursu nokārtotu, aktīvi un sekmīgi jāpiedalās semināros (plānoti 4 semināri). Gala atzīmi veido darbu izpilde semināros (50%), eksāmena (rakstiska testa veidā) rezultāts (50%). Studenti tiek aicināti aizpildīt studiju kursa novērtējuma anketu.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs uztura un mutes veselības savstarpējo saistību, sapratīs, ka uzturs un tā atsevišķās sastāvdaļas var kā pozitīvi, tā negatīvi ietekmēt mutes veselību, kā arī zinās, kā samazināt atsevišķo uztura komponentu negatīvo ietekmi uz mutes dobumu klīniskajā praksē.
Prasmes:Studenti būs apguvuši pamatzināšanas un prasmes uzturvielu, mikrouzturvielu deficīta agrīnās atklāšanas iespējas mutes dobumā, dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošanā pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.).
Kompetences:Tiks padziļinātā izpratne par profesionālām ar uzturu un mutes veselību saistītām likumsakarībām un to izmantošanu zinātniskos pētījumos.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Touger-Decker, Riva, Mobley, Connie, Epstein, Joel B. (Eds.). Nutrition and Oral Medicine, 2nd edition, Humana press, 2014.
2M. Wilson. Food constituents and oral health, 1st edition, Woodhead publishing, 2009. (2024. gadā akceptējams izdevums)
3Selga G. Enterālā ēdināšana. 2009. GSE. 320 lp. (2024. gadā akceptējams izdevums)
4Z. Zariņš, L. Neimane. Uztura mācība. Rīga. 2021.
5Diet and Nutrition in Oral Health. Carole A. Palmer. 2017.
6Geriatric Nutrition: The Health Professionals, Handbook, 4th edition, 2013. by Ronni Chernoff (2024. gadā akceptējams izdevums)
7Diet and the periodontal patient. J.W Clark et.al. 1980. (2024. gadā akceptējams izdevums)
Papildu literatūra
1The Public Health Bush Book. 2002 (2024. gadā akceptējams izdevums)
2H. Kasper. Ernährungsmedizin und Diatetik. MŅnchen, Jene. 2014.
3L.K. Mahan. Krause`s Food, Nutrition & Diet Therapy. Philadelphia. 2012. (2024. gadā akceptējams izdevums)
Citi informācijas avoti
1Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition.
2Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional sciences.
3Nutrition Journal.