.
Uzturs un mutes veselība
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:01.08.2024 12:12:24
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | MMK_010 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Ārstniecība; Sabiedrības veselība; Medicīnas pakalpojumi | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Guntars Selga | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas un mutes medicīnas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Dzirciema iela 20, tskrsu[pnkts]lv, +371 67409136 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Uzsākot studiju kursu (vai studiju kursa semestri) jābūt sekmīgi nokārtotiem visiem iepriekšējos studiju semestros atbilstošajā studiju plānā (D1 forma) paredzētajiem pārbaudījumiem. Pamatzināšanas bioloģijā, ķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | Padziļināt izpratni par fizioloģiskajiem procesiem mutes dobumā un to saistību ar gremošanas traktu, mutes kā vienas no nozīmīgākajiem kuņģa zarnu trakta sastāvdaļām nozīmi barības uzņemšanā, gremošanas un uzsūkšanās procesā. Pilnveidot studentu zināšanas un prasmes par uztura lomu mutes veselības nodrošināšanā un par uzturvielu, mikronutrientu deficīta agrīnās atklāšanas iespējām mutes dobumā, lai savlaicīgi atklātu un novērstu malnutrīcijas risku. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Funkcionālā mutes bioloģija un fizioloģija. Mutes audu veselību ietekmējošie faktori. Zobu un mutes dobuma kaulaudu mineralizācijas procesi un mehānismi. Pārtikas cukuru un polisaharīdu ietekme zobu kariesa attīstībā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Uzturs un periodonta saslimšanas, mutes gļotādas slimības. Uzturs un orālā medicīna. Slimību un blakus faktoru izsauktie uzturvielu deficīti un izpausmes mutes dobumā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Seminārs – vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Uzturs un galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošie faktori un profilakse. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Seminārs – uzturs un galvas un kakla rajona ļaundabīgo audzēju rašanos sekmējošie faktori un profilakse. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.). | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
8 | Seminārs – dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošana pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.) | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
9 | Uztura produktu komponentu izmantošana mutes dobuma audu veselības nodrošināšanā. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
10 | Seminārs – uz pierādījumiem balstītu pētījumu par uzturu un mutes veselību analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Rekomendētās literatūras studēšana; zinātniskā raksta analīze. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Obligāts lekciju un semināru apmeklējums. Lai kursu nokārtotu, aktīvi un sekmīgi jāpiedalās semināros (plānoti 4 semināri). Gala atzīmi veido darbu izpilde semināros (50%), eksāmena (rakstiska testa veidā) rezultāts (50%). Studenti tiek aicināti aizpildīt studiju kursa novērtējuma anketu. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs uztura un mutes veselības savstarpējo saistību, sapratīs, ka uzturs un tā atsevišķās sastāvdaļas var kā pozitīvi, tā negatīvi ietekmēt mutes veselību, kā arī zinās, kā samazināt atsevišķo uztura komponentu negatīvo ietekmi uz mutes dobumu klīniskajā praksē. | ||||||||
Prasmes: | Studenti būs apguvuši pamatzināšanas un prasmes uzturvielu, mikrouzturvielu deficīta agrīnās atklāšanas iespējas mutes dobumā, dzeramo enterālo ēdināšanas maisījumu un zondes enterālās ēdināšanas izmantošanā pacientiem, kuriem ir traucēta normāla uztura uzņemšana caur muti (žokļu lūzums, mutes vēža pacienti, u.c.). | ||||||||
Kompetences: | Tiks padziļinātā izpratne par profesionālām ar uzturu un mutes veselību saistītām likumsakarībām un to izmantošanu zinātniskos pētījumos. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Touger-Decker, Riva, Mobley, Connie, Epstein, Joel B. (Eds.). Nutrition and Oral Medicine, 2nd edition, Humana press, 2014. | ||||||||
2 | M. Wilson. Food constituents and oral health, 1st edition, Woodhead publishing, 2009. (2024. gadā akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Selga G. Enterālā ēdināšana. 2009. GSE. 320 lp. (2024. gadā akceptējams izdevums) | ||||||||
4 | Z. Zariņš, L. Neimane. Uztura mācība. Rīga. 2021. | ||||||||
5 | Diet and Nutrition in Oral Health. Carole A. Palmer. 2017. | ||||||||
6 | Geriatric Nutrition: The Health Professionals, Handbook, 4th edition, 2013. by Ronni Chernoff (2024. gadā akceptējams izdevums) | ||||||||
7 | Diet and the periodontal patient. J.W Clark et.al. 1980. (2024. gadā akceptējams izdevums) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | The Public Health Bush Book. 2002 (2024. gadā akceptējams izdevums) | ||||||||
2 | H. Kasper. Ernährungsmedizin und Diatetik. MŅnchen, Jene. 2014. | ||||||||
3 | L.K. Mahan. Krause`s Food, Nutrition & Diet Therapy. Philadelphia. 2012. (2024. gadā akceptējams izdevums) | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition. | ||||||||
2 | Nutrition. The international journal of applied and basic nutritional sciences. | ||||||||
3 | Nutrition Journal. |