.
Pielāgots uzturs pacientiem ar disfāgiju
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:16.04.2024 09:02:40
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | REK_258 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Sporta medicīna un rehabilitoloģija | Mērķauditorija: | Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Līga Savicka | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Anniņmuižas bulvāris 26a, rkrsu[pnkts]lv, +371 20271291 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 9 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 18 | ||||
Nodarbības (skaits) | 7 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 14 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 9 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 18 | ||||
Nodarbības (skaits) | 7 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 14 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Disfāgija pieaugušajiem un bērniem (REK_044) vai Somatiskās saslimšanas (REK_013), vai Uztura terapija (SUUK_205). | ||||||||
Mērķis: | Sniegt veselības aprūpes studējošajiem zināšanas par uzturu kā kontekstuālo faktoru, kurš ietekmē funkcionēšanu pacientiem ar orofaringeālu disfāgiju un ēšanas aktivitātes veikšanu. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Disfāgija un ar uzturu saistītās komplikācijas. Pacienta uztures novērtēšana. Klīniskā barošana | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||||
2 | Diētas biezuma īpašības. Viskozitātes novērtēšana. | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | MITC | |||||||
3 | Uztura mārketings. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
4 | Juridiskie un ētiskie aspekti disfāgijas pacientu rehabilitācijas procesā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
5 | Pacientu ar disfāgiju aprūpes pamatprincipi. Diētas plāns. Izglītošanas plāns. | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | MITC | |||||||
6 | Interdisciplināra rehabilitācijas komanda. Pacienta, piederīgo un veselības aprūpes speciālistu lomas. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | MITC | |||||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Disfāgija un ar uzturu saistītās komplikācijas. Pacienta uztures novērtēšana. Klīniskā barošana | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||||
2 | Diētas biezuma īpašības. Viskozitātes novērtēšana. | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | MITC | |||||||
3 | Uztura mārketings. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
4 | Juridiskie un ētiskie aspekti disfāgijas pacientu rehabilitācijas procesā. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
5 | Pacientu ar disfāgiju aprūpes pamatprincipi. Diētas plāns. Izglītošanas plāns. | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | MITC | |||||||
6 | Interdisciplināra rehabilitācijas komanda. Pacienta, piederīgo un veselības aprūpes speciālistu lomas. | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | MITC | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Iepazīšanās ar lekciju materiālu, kā arī pārbaudes testu aizpildīšana par lekciju tēmām. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursā tiks pielietota kumulatīvā vērtēšana; gala pārbaudījums – kumulatīvs eksāmens. Iepriekšminētie novērtējumi veidos šādas procentuālās daļas no kopējās atzīmes: Projekts – 40%, zināšanu testi – 30%, diskusija un piedalīšanās nodarbībās – 30%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studējošie spēs reproducēt IDDSI ietvaru ar 8 uztura viskozitātes līmeņiem un zinās katra līmeņa uzturam piemērotu IDDSI Testēšanas metodi. Studējošie spēs teorētiski izskaidrot IDDSI-FDS skalas pielietošanu, izmantojot vienu klīniskā gadījuma aprakstu. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie spēs praktiski novērtēt uztura viskozitāti, pielietojot IDDSI Testēšanas metodes. Atbilstoši IDDSI un IDDSI-FDS rezultātiem, studējošie spēs sagatavot disfāgijas uztura plānu un izglītošanas plānu (pēc HCEA vadlīnijām) vienam klīniskā gadījuma pacientam. Studējošie spēs diferencēt interdisciplināras rehabilitācijas komandas dalībnieku kompetences disfāgijas, malnutrīcijas un dehidratācijas novēršanā. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie pielietos novērtēšanas un terapijas metodes, modificējot uzturu orofaringeālas disfāgijas pacientiem, atbilstoši savam profesionālajam standartam. Studējošie spēs iekļauties interdisciplinārā rehabilitācijas komandā, izprotot komandas dinamikas nosacījumus un arī pacientu un piederīgo lomu tajā. Studējošie būs kompetenti veikt uztura pielāgošanas aktivitātes un pamatot tās ar zinātnisko literatūru, pacientiem ar dažādu etioloģiju izraisītu disfāgiju. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | NICE Clinical guidelines. Nutrition support for adults: oral nutrition support, enteral tube feeding and parenteral nutrition. | ||||||||
2 | Cederholm, T et al. “Diagnostic criteria for malnutrition - An ESPEN Consensus Statement.” Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) vol. 34,3 (2015): 335-40. | ||||||||
3 | Cederholm, T et al. “GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community.” Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) vol. 38,1 (2019): 1-9. | ||||||||
4 | The International Dysphagia Diet Standardisation Initiative, IDDSI ietvars, 2019. | ||||||||
5 | The International Dysphagia Diet Standardisation Initiative, IDDSI Testēšanas metodes, 2019. | ||||||||
6 | Steele et al. Creation and Initial Validation of the International Dysphagia Diet Standardisation Initiative Functional Diet Scale, Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 2018. | ||||||||
7 | Cederholm, T et al. “ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition.” Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) vol. 36,1 (2017): 49-64. | ||||||||
8 | Health Care Education Association. Patient Education Practice Guidelines for Health Care Professionals, 2021 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Adeleye B et al. Comparison of the rheological properties of ready-to-serve and powdered instant food-thickened beverages at different temperatures for dysphagic patients. J Am Diet Assoc. 2007. | ||||||||
2 | Zargaraan A et al. Rheological aspects of dysphagia-oriented food products: A mini review. Food Science and Human Wellness. 2013. | ||||||||
3 | Hutchins, SD. Finding Her Sweet Spot Selling a Dysphagia Product. The ASHA Leader, 2019. | ||||||||
4 | Sadiku, MNO et al. Food Marketing: A Primer. IJTSRD, 2019. | ||||||||
5 | Weber, K et al. Internet Food Marketing Strategies Aimed at Children and Adolescents: A Content Analysis of Food and Beverage Brand Web Sites. Journal of the American Dietetic Association, 2006. | ||||||||
6 | Lorenz, T et al. 3D Food Printing Applications Related to Dysphagia: A Narrative Review. Foods, 2022. | ||||||||
7 | Guzman, E. How Dysphagia chefs and dietitians around the world are teaming up to tackle IDDSI, 2020. | ||||||||
8 | Melin, J. Patient participation in physical medicine and rehabilitation: a concept analysis. International Physical Medicine & Rehabilitation Journal, 2018. | ||||||||
9 | Macqueen, C et al. Which commercial thickening agent do patients prefer? Dysphagia. 2003. | ||||||||
10 | Heiss, CJ et al. Registered Dietitians and Speech-Language Pathologists: An Important Partnership in Dysphagia Management. Practice Applications Business of Dietetics, 2010. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Ministru kabineta 2018. gada 28. augusta noteikumi Nr. 555 "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība". Latvijas Vēstnesis, 176, 05.09.2018. | ||||||||
2 | Pacientu tiesību likums. Latvijas Vēstnesis, 205, 30.12.2009. | ||||||||
3 | Krekeler, Brittany N et al. “Adherence to Dysphagia Treatment Recommendations: A Conceptual Model.” Journal of speech, language, and hearing research : JSLHR vol. 63,6 (2020): 1641-1657. |