.
Aptaukošanās un tās ārstēšana
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:8.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:40:36
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_004 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna | Mērķauditorija: | Sabiedrības veselība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 5 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 20 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 5 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 20 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, normālajā fizioloģijā. | ||||||||
Mērķis: | Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par aptaukošanos un tās ārstēšanu. Kursa nozīmību nosaka straujais aptaukošanās pieaugums Latvijā pēdējos gados. Viens no kursa galvenajiem mērķiem ir dot zināšanas par aptaukošanās etioloģiju, aptaukošanās klasifikāciju, metabolo sindromu, aptaukošanās ietekmi uz veselību un dzīvildzi. Īpaši uzsvērta kā ļoti nozīmīga šobrīd Latvijā bērnu un pusaudžu aptaukošanās. Tiek izklāstītas aptaukošanās ārstēšanas metodes (uztura terapija, alternatīvās diētas, medikamentozā un ķirurģiskā ārstēšana), kā arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas izstrādātie ieteikumi aptaukošanās ārstēšanā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Aptaukošanās klasifikācija. Tauku noteikšanas metodes. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
4 | Bērnu un pusaudžu aptaukošanās. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
7 | Ieskaites nodarbība. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Aptaukošanās klasifikācija. Tauku noteikšanas metodes. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
4 | Bērnu un pusaudžu aptaukošanās. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
7 | Ieskaites nodarbība. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīgā darba organizācija: Individuālais darbs: izanalizēt metaanalīzi vai pārskatu par studiju kursa tēmu; savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze; prezentēt darba rezultātus, kas iegūti studiju kursa laikā, strādājot ar klientu, kam ir likā svara problēmas. 1) Sniegt zināšanas par aptaukošanās slimību ārstēšanu no praktizējoša dietologa viedokļa, 2) Sniegt ieskatu svara zaudēšanas diētās gan vēsturiski, gan mūsdienās, 3) Sniedziet vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, uzsverot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un interaktīvas diskusijas. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas. Studiju kursa gala atzīmi veido piedalīšanās semināros (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Apgūstot kursu studenti spēj formulēt un izskaidrot aptaukošanās riska faktorus, sniegt piemērus, kuru slimību attīstībā noteicošais faktors ir aptaukošanās un liekais svars. Sniegt skaidras prezentācijas par svaru samazinošām diētām. • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī dota izpratne par nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijām un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī izprasti un izskaidroti metabolā sindroma veidošanās mehānismi. | ||||||||
Prasmes: | Kursa apguves gaitā studenti prot analizēt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot verā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Studenti arī iegūs pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu. | ||||||||
Kompetences: | Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Katz, David L. Nutrition in clinical practice: a comprehensive, evidence-based manual for the practitioner / with Rachel S.C. Friedman, Santa Rosa, and Sean C. Lucan. New York. 3rd edition. Philadelphia : Wolters Kluwer, [2015] xxi, 730 lpp. | ||||||||
2 | Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. Boca Raton : CRC Press, Taylor & Francis Group, [2013], c2014. xxi, 1113 pages | ||||||||
3 | Medical nutrition and disease : a case-based approach / editor-in-chief, Lisa Hark, Darwin Deen ; senior editor, Gail Morrison. 5th edition. [2014]. 1411 xiv, 584 lpp. | ||||||||
4 | Clinical nutrition / edited on behalf of the Nutrition Society by Marinos Elia ... [et al.] ; foreword by Dame Sally C. Davies. 2nd edition. Chichester, West Sussex : Wiley-Blackwell, 2013. xiv, 526 lpp. Nutrition Society textbook series | ||||||||
5 | Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, c2012. xix, 1227 lpp. | ||||||||
6 | Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. Sestais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021 422 lpp. | ||||||||
7 | Oxford handbook of nutrition and dietetics / [edited by] Joan Gandy, Angela Madden, Michelle Holdsworth. 2nd edition. Oxford ;New York : Oxford University Press, USA, 2012 xxi, 818 lpp. Oxford handbooks. Oxford medical publications | ||||||||
8 | Using price policies to promote healthier diets / World Health Organization. Regional Office for Europe. Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2015. vi, 42 lpp. | ||||||||
9 | E – grāmata Physical Activity, Fitness, Nutrition and Obesity During Growth Bentham Science Publishers, 2015. ISBN: ISBN number:9781608059478 | ||||||||
10 | Early Years Nutrition and Healthy Weight Stewart, Laura; Thompson, Joyce. John Wiley & Sons, Incorporated, 2015. ISBN: ISBN number:9781118792445 | ||||||||
11 | Food, Nutrition and Eating Behavior. By: Israeli, Sigal; Merrick, Joav. New York: Nova Science Publishers, Inc. 2014. eBook. | ||||||||
12 | http://www.pennutrition.com.db.rsu.lv/Home.aspx | ||||||||
13 | http://www.ldusa.lv/ | ||||||||
14 | http://www.obesity.org/obesity/resources/facts-about-obesit… | ||||||||
15 | http://www.espen.org/ | ||||||||
16 | http://www.rsu.lv/biblioteka/resursi/brivpieejas-e-resursi/… | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Lejnieks, Aivars, Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. : il., tab. ; 21 cm. | ||||||||
2 | The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген, 2009. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.vm.gov.lv | ||||||||
2 | www.ldusa.lv | ||||||||
3 | http://www.who.int/en/ |