.
Pētnieciskais darbs pārtikas ķīmijā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:8.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:43:37
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_063 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Ķīmija; Organiskā ķīmija | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Viesturs Kreicbergs | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 0 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Neorganiskajā, organiskajā un pārtikas ķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | Iepazīstināt studentus ar konkrētu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads pētnieciskajā darbā. | Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||
2 | Minerālvielas. Makroelementi un mikroelementi (būtiskie un nebūtiskie). | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
3 | Kalcijs. Kalcija bioloģiskā uzturvērtība. Kalcijs pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
4 | Kālijs. Kālija bioloģiskā uzturvērtība. Kālijs pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
5 | Magnijs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Magnijs pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
6 | Dzelzs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Dzelzs pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
7 | Cinks. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Cinks pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
8 | Varš. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Varš pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
9 | Jods. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Jods pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
10 | Fluors. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Fluors pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
11 | Selēns. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Selēns pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
12 | Enerģētiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt enerģētiskā uzturvērtība. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
13 | Bioloģiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt bioloģiska uzturvērtība. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
14 | Sensori aktīvi savienojumi pārtikā. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
15 | Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Vistas ola un vistas gaļa. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
16 | Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Piens un piena produkti (sviests un siers). | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
17 | Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Siers un gaļa. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
18 | Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Gaļa un zivis. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
19 | Dažādu gaļas veidu salīdzinājums – liellopu gaļa / cūkgaļa vai liellopu gaļa / putnu gaļa vai putnu gaļa / cūkgaļa, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
20 | Dažāda treknuma zivju salīdzinājums – lasis / menca, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
21 | Dažādu jūras dzīvnieku salīdzinājums – krabji / kalmāri, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
22 | Augu un dzīvnieku valsts produktu salīdzinājums – Soja un gaļa (vai soja un piens). | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
23 | Dažādu eļļas augu salīdzinājums – rapša sēklas / olīvas vai saulespuķu / rapšu sēklas vai kokosrieksti / zemesrieksti, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
24 | Dažādu labības graudu salīdzinājums – kvieši / rudzi vai rīsi / kukurūza, mieži / auzas vai griķi / auzas, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
25 | Kartupeļu un kāda labības graudauga salīdzinājums. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
26 | Dažādu dārzeņu salīdzinājums – kartupeļi / kāposti vai kāposti / burkāni vai bietes / tomāti, redīsi vai kolrābji vai sīpoli / mārrutki, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
27 | Dažādu augļu vai ogu salīdzinājums – āboli / apelsīni vai bumbieri / ananāsi vai melones / citroni vai zemenes / upenes vai avenes / ērkšķogas vai vīnogas / ķirši, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
28 | Dažādu pākšaugu salīdzinājums – pupas / zirņi vai sojas / zirņi, soja / pupas u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
29 | Dažādu garšaugu salīdzinājums – dilles / pētersīļi vai selerijas / oregano vai baziliks / timiāns, ķiploki vai rozmarīns, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
30 | Dažādu riekstu salīdzinājums – lazdu rieksti / zemesrieksti vai valrieksti / mandeles, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
31 | Kofeīnu saturošu produktu salīdzinājums – kafija / kakao vai tēja / kafija, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads pētnieciskajā darbā. | Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||
2 | Minerālvielas. Makroelementi un mikroelementi (būtiskie un nebūtiskie). | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
3 | Kalcijs. Kalcija bioloģiskā uzturvērtība. Kalcijs pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
4 | Kālijs. Kālija bioloģiskā uzturvērtība. Kālijs pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
5 | Magnijs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Magnijs pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
6 | Dzelzs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Dzelzs pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
7 | Cinks. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Cinks pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
8 | Varš. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Varš pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
9 | Jods. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Jods pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
10 | Fluors. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Fluors pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
11 | Selēns. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Selēns pārtikas produktos. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
12 | Enerģētiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt enerģētiskā uzturvērtība. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
13 | Bioloģiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt bioloģiska uzturvērtība. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
14 | Sensori aktīvi savienojumi pārtikā. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
15 | Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Vistas ola un vistas gaļa. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
16 | Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Piens un piena produkti (sviests un siers). | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
17 | Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Siers un gaļa. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
18 | Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Gaļa un zivis. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
19 | Dažādu gaļas veidu salīdzinājums – liellopu gaļa / cūkgaļa vai liellopu gaļa / putnu gaļa vai putnu gaļa / cūkgaļa, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
20 | Dažāda treknuma zivju salīdzinājums – lasis / menca, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
21 | Dažādu jūras dzīvnieku salīdzinājums – krabji / kalmāri, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
22 | Augu un dzīvnieku valsts produktu salīdzinājums – Soja un gaļa (vai soja un piens). | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
23 | Dažādu eļļas augu salīdzinājums – rapša sēklas / olīvas vai saulespuķu / rapšu sēklas vai kokosrieksti / zemesrieksti, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
24 | Dažādu labības graudu salīdzinājums – kvieši / rudzi vai rīsi / kukurūza, mieži / auzas vai griķi / auzas, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
25 | Kartupeļu un kāda labības graudauga salīdzinājums. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
26 | Dažādu dārzeņu salīdzinājums – kartupeļi / kāposti vai kāposti / burkāni vai bietes / tomāti, redīsi vai kolrābji vai sīpoli / mārrutki, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
27 | Dažādu augļu vai ogu salīdzinājums – āboli / apelsīni vai bumbieri / ananāsi vai melones / citroni vai zemenes / upenes vai avenes / ērkšķogas vai vīnogas / ķirši, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
28 | Dažādu pākšaugu salīdzinājums – pupas / zirņi vai sojas / zirņi, soja / pupas u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
29 | Dažādu garšaugu salīdzinājums – dilles / pētersīļi vai selerijas / oregano vai baziliks / timiāns, ķiploki vai rozmarīns, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
30 | Dažādu riekstu salīdzinājums – lazdu rieksti / zemesrieksti vai valrieksti / mandeles, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
31 | Kofeīnu saturošu produktu salīdzinājums – kafija / kakao vai tēja / kafija, u.c. | Nodarbības | 0.25 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Gatavot pētījumu par divu dažādu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu un īpašībām. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | 1. Nodarbību apmeklējums – obligāts – 20% (pasniedzējs novērtē studenta aktivitāti apspriežot pētniecisko darbu prezentācijas). 2. Pētnieciskā darba (referāta) prezentācija – obligāta – 30% (pasniedzējs vērtē studenta prasmes veidot prezentāciju un interpretēt savāktos datus). 3. Pētnieciskais darbs (referāts) iesniegts elektroniski – obligāts – 50% (pasniedzējs vērtē darba noformējumu, studenta spējas patstāvīgi iegūt, analizēt un interpretēt literatūrā pieejamo informāciju). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs zināšanas un kritisku izpratni par konkrētu pārtikas produktu ķīmisko uzbūvi, kas viņiem ļaus: • analītiski izvērtēt konkrētu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu; • diskutēt par atsevišķu pārtikas produktu uzturvērtību; • analizēt ķīmiskās izmaiņas pārtikas produktu sastāvā tos uzglabājot un pārstrādājot; • raksturot pārtikas produkta nozīmi uzturā. | ||||||||
Prasmes: | Sekmīgi apgūstot studiju kursu, studenti iegūst spējas: • patstāvīgi iegūt informāciju par konkrētu pārtikas produktu uzturvērtību un sensorajām īpašībām; • prast strukturēt atlasīto literatūru par konkrēta pārtikas produktu ķīmisko sastāvu; • prast salīdzināt un analizēt dažādu pārtikas produktu īpašības. | ||||||||
Kompetences: | Izmantojot savas zināšanas un prasmes, students spēs pēc produktu enerģētiskās un bioloģiskās uzturvērtības kritiski izvērtēt dažādu pārtikas produktu nozīmi uzturā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | J. M. de Man. Principles of Food Chemistry. New York, Springer, 2017, p. 498 | ||||||||
2 | T. Coultate. Food: The Chemistry of its Components. 6th ed., by the Royal Society of Chemistry’s, 2016, p. 620. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Žurnāls: Food Chemistry (IF-3.9). 308-8146, Izdevējs “Elsevier” | ||||||||
2 | Žurnāls: Annual Review of Food Science and Technology (IF – 5.98). Izdevējs “Annual Review Inc.” | ||||||||
3 | Žurnāls: Critical reviews in Food Science and Nutrition (IF – 5.1). Izdevējs “Taylor & Francis” | ||||||||
4 | Žurnāls: Trends in Food Science and Technology (IF – 4.6). Izdevējs “Elsevier” | ||||||||
5 | Žurnāls: Journal of Functional Foods (IF – 4.5). Izdevējs “Elsevier” |