Pārlekt uz galveno saturu

Pētnieciskais darbs pārtikas ķīmijā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:8.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:43:37
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_063LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Ķīmija; Organiskā ķīmijaMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Viesturs Kreicbergs
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Rehabilitācijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)0Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā lekciju kontaktstundas0
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas16
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)Kopā lekciju kontaktstundas0
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas16
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Neorganiskajā, organiskajā un pārtikas ķīmijā.
Mērķis:
Iepazīstināt studentus ar konkrētu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads pētnieciskajā darbā.Nodarbības0.50auditorija
2Minerālvielas. Makroelementi un mikroelementi (būtiskie un nebūtiskie).Nodarbības0.25auditorija
3Kalcijs. Kalcija bioloģiskā uzturvērtība. Kalcijs pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
4Kālijs. Kālija bioloģiskā uzturvērtība. Kālijs pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
5Magnijs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Magnijs pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
6Dzelzs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Dzelzs pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
7Cinks. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Cinks pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
8Varš. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Varš pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
9Jods. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Jods pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
10Fluors. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Fluors pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
11Selēns. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Selēns pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
12Enerģētiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt enerģētiskā uzturvērtība.Nodarbības0.25auditorija
13Bioloģiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt bioloģiska uzturvērtība.Nodarbības0.25auditorija
14Sensori aktīvi savienojumi pārtikā.Nodarbības0.25auditorija
15Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Vistas ola un vistas gaļa.Nodarbības0.25auditorija
16Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Piens un piena produkti (sviests un siers).Nodarbības0.25auditorija
17Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Siers un gaļa.Nodarbības0.25auditorija
18Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Gaļa un zivis.Nodarbības0.25auditorija
19Dažādu gaļas veidu salīdzinājums – liellopu gaļa / cūkgaļa vai liellopu gaļa / putnu gaļa vai putnu gaļa / cūkgaļa, u.c.Nodarbības0.25auditorija
20Dažāda treknuma zivju salīdzinājums – lasis / menca, u.c.Nodarbības0.25auditorija
21Dažādu jūras dzīvnieku salīdzinājums – krabji / kalmāri, u.c.Nodarbības0.25auditorija
22Augu un dzīvnieku valsts produktu salīdzinājums – Soja un gaļa (vai soja un piens).Nodarbības0.25auditorija
23Dažādu eļļas augu salīdzinājums – rapša sēklas / olīvas vai saulespuķu / rapšu sēklas vai kokosrieksti / zemesrieksti, u.c.Nodarbības0.25auditorija
24Dažādu labības graudu salīdzinājums – kvieši / rudzi vai rīsi / kukurūza, mieži / auzas vai griķi / auzas, u.c.Nodarbības0.25auditorija
25Kartupeļu un kāda labības graudauga salīdzinājums.Nodarbības0.25auditorija
26Dažādu dārzeņu salīdzinājums – kartupeļi / kāposti vai kāposti / burkāni vai bietes / tomāti, redīsi vai kolrābji vai sīpoli / mārrutki, u.c.Nodarbības0.25auditorija
27Dažādu augļu vai ogu salīdzinājums – āboli / apelsīni vai bumbieri / ananāsi vai melones / citroni vai zemenes / upenes vai avenes / ērkšķogas vai vīnogas / ķirši, u.c.Nodarbības0.25auditorija
28Dažādu pākšaugu salīdzinājums – pupas / zirņi vai sojas / zirņi, soja / pupas u.c.Nodarbības0.25auditorija
29Dažādu garšaugu salīdzinājums – dilles / pētersīļi vai selerijas / oregano vai baziliks / timiāns, ķiploki vai rozmarīns, u.c.Nodarbības0.25auditorija
30Dažādu riekstu salīdzinājums – lazdu rieksti / zemesrieksti vai valrieksti / mandeles, u.c.Nodarbības0.25auditorija
31Kofeīnu saturošu produktu salīdzinājums – kafija / kakao vai tēja / kafija, u.c.Nodarbības0.25auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads pētnieciskajā darbā.Nodarbības0.50auditorija
2Minerālvielas. Makroelementi un mikroelementi (būtiskie un nebūtiskie).Nodarbības0.25auditorija
3Kalcijs. Kalcija bioloģiskā uzturvērtība. Kalcijs pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
4Kālijs. Kālija bioloģiskā uzturvērtība. Kālijs pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
5Magnijs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Magnijs pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
6Dzelzs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Dzelzs pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
7Cinks. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Cinks pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
8Varš. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Varš pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
9Jods. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Jods pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
10Fluors. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Fluors pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
11Selēns. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Selēns pārtikas produktos.Nodarbības0.25auditorija
12Enerģētiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt enerģētiskā uzturvērtība.Nodarbības0.25auditorija
13Bioloģiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt bioloģiska uzturvērtība.Nodarbības0.25auditorija
14Sensori aktīvi savienojumi pārtikā.Nodarbības0.25auditorija
15Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Vistas ola un vistas gaļa.Nodarbības0.25auditorija
16Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Piens un piena produkti (sviests un siers).Nodarbības0.25auditorija
17Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Siers un gaļa.Nodarbības0.25auditorija
18Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Gaļa un zivis.Nodarbības0.25auditorija
19Dažādu gaļas veidu salīdzinājums – liellopu gaļa / cūkgaļa vai liellopu gaļa / putnu gaļa vai putnu gaļa / cūkgaļa, u.c.Nodarbības0.25auditorija
20Dažāda treknuma zivju salīdzinājums – lasis / menca, u.c.Nodarbības0.25auditorija
21Dažādu jūras dzīvnieku salīdzinājums – krabji / kalmāri, u.c.Nodarbības0.25auditorija
22Augu un dzīvnieku valsts produktu salīdzinājums – Soja un gaļa (vai soja un piens).Nodarbības0.25auditorija
23Dažādu eļļas augu salīdzinājums – rapša sēklas / olīvas vai saulespuķu / rapšu sēklas vai kokosrieksti / zemesrieksti, u.c.Nodarbības0.25auditorija
24Dažādu labības graudu salīdzinājums – kvieši / rudzi vai rīsi / kukurūza, mieži / auzas vai griķi / auzas, u.c.Nodarbības0.25auditorija
25Kartupeļu un kāda labības graudauga salīdzinājums.Nodarbības0.25auditorija
26Dažādu dārzeņu salīdzinājums – kartupeļi / kāposti vai kāposti / burkāni vai bietes / tomāti, redīsi vai kolrābji vai sīpoli / mārrutki, u.c.Nodarbības0.25auditorija
27Dažādu augļu vai ogu salīdzinājums – āboli / apelsīni vai bumbieri / ananāsi vai melones / citroni vai zemenes / upenes vai avenes / ērkšķogas vai vīnogas / ķirši, u.c.Nodarbības0.25auditorija
28Dažādu pākšaugu salīdzinājums – pupas / zirņi vai sojas / zirņi, soja / pupas u.c.Nodarbības0.25auditorija
29Dažādu garšaugu salīdzinājums – dilles / pētersīļi vai selerijas / oregano vai baziliks / timiāns, ķiploki vai rozmarīns, u.c.Nodarbības0.25auditorija
30Dažādu riekstu salīdzinājums – lazdu rieksti / zemesrieksti vai valrieksti / mandeles, u.c.Nodarbības0.25auditorija
31Kofeīnu saturošu produktu salīdzinājums – kafija / kakao vai tēja / kafija, u.c.Nodarbības0.25auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Gatavot pētījumu par divu dažādu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu un īpašībām.
Vērtēšanas kritēriji:
1. Nodarbību apmeklējums – obligāts – 20% (pasniedzējs novērtē studenta aktivitāti apspriežot pētniecisko darbu prezentācijas). 2. Pētnieciskā darba (referāta) prezentācija – obligāta – 30% (pasniedzējs vērtē studenta prasmes veidot prezentāciju un interpretēt savāktos datus). 3. Pētnieciskais darbs (referāts) iesniegts elektroniski – obligāts – 50% (pasniedzējs vērtē darba noformējumu, studenta spējas patstāvīgi iegūt, analizēt un interpretēt literatūrā pieejamo informāciju).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs zināšanas un kritisku izpratni par konkrētu pārtikas produktu ķīmisko uzbūvi, kas viņiem ļaus: • analītiski izvērtēt konkrētu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu; • diskutēt par atsevišķu pārtikas produktu uzturvērtību; • analizēt ķīmiskās izmaiņas pārtikas produktu sastāvā tos uzglabājot un pārstrādājot; • raksturot pārtikas produkta nozīmi uzturā.
Prasmes:Sekmīgi apgūstot studiju kursu, studenti iegūst spējas: • patstāvīgi iegūt informāciju par konkrētu pārtikas produktu uzturvērtību un sensorajām īpašībām; • prast strukturēt atlasīto literatūru par konkrēta pārtikas produktu ķīmisko sastāvu; • prast salīdzināt un analizēt dažādu pārtikas produktu īpašības.
Kompetences:Izmantojot savas zināšanas un prasmes, students spēs pēc produktu enerģētiskās un bioloģiskās uzturvērtības kritiski izvērtēt dažādu pārtikas produktu nozīmi uzturā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1J. M. de Man. Principles of Food Chemistry. New York, Springer, 2017, p. 498
2T. Coultate. Food: The Chemistry of its Components. 6th ed., by the Royal Society of Chemistry’s, 2016, p. 620.
Papildu literatūra
1Žurnāls: Food Chemistry (IF-3.9). 308-8146, Izdevējs “Elsevier”
2Žurnāls: Annual Review of Food Science and Technology (IF – 5.98). Izdevējs “Annual Review Inc.”
3Žurnāls: Critical reviews in Food Science and Nutrition (IF – 5.1). Izdevējs “Taylor & Francis”
4Žurnāls: Trends in Food Science and Technology (IF – 4.6). Izdevējs “Elsevier”
5Žurnāls: Journal of Functional Foods (IF – 4.5). Izdevējs “Elsevier”