.
Sportistu uzturs
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:44:44
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_090 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Sporta medicīna un rehabilitoloģija | Mērķauditorija: | Ārstniecība; Sporta treneris; Sabiedrības veselība; Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Jānis Leitis | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Pilns laiks - 2. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, normālajā un patoloģiskajā fizioloģijā un bioķīmijā. Pamatzināšanas uzturmācībā. | ||||||||
Mērķis: | Apgūt uztura pamatzināšanas, kas var sekmēt sportisko rezultātu izaugsmi pie dažāda veida fiziskās slodzes. Kursa saturs: • profesionālu sportistu uztura ēdienkartes plānošanas atšķirības pie aerobajām un anaerobajām slodzēm; • specializēto uztura piedevu jeb uztura bagātinātāju nepieciešamība un to pielietojums; • uztura plānošana pie sportiskām traumām; • ieskats antidopinga jautājumos; • dažādu populāru diētu ietekme uz sportistu sniegumu; • kritiska zinātnisko datubāžu izmantošana un analīze mācību procesā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads sporta uztura zinātnē | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
2 | Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme sportista uzturā | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
3 | Šķidruma, dažādu diētu un antidopinga nozīme sportistu uzturā | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
4 | Uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturā | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
5 | Zinātnisko rakstu pielietojums sporta uztura zinātnē | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
6 | Patstāvīgais darbs – prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūru | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
7 | Prezentāciju prezentēšana | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
8 | Eksāmens | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads sporta uztura zinātnē | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
2 | Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme sportista uzturā | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
3 | Šķidruma, dažādu diētu un antidopinga nozīme sportistu uzturā | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
4 | Uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturā | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
5 | Zinātnisko rakstu pielietojums sporta uztura zinātnē | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
6 | Patstāvīgais darbs – prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūru | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
7 | Prezentāciju prezentēšana | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
8 | Eksāmens | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Prezentācija nodarbības laikā par izvēlēto tēmu 5 – 7 min. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursa beigās ir paredzēts eksāmens, kas pārbaudīs studentu sapratni par apgūto kursu un ļaus nostiprināt iegūtās zināšanas. Eksāmens būs rakstiskā formā pēdējās praktiskās nodarbības laikā. Gala vērtējumu veidos: • Lekciju apmeklējums veido 30% no gala vērtējuma; • Prezentācija veido 30% no gala vērtējuma; • Eksāmens veido 40% no gala vērtējuma. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | • par dažādu sporta veidu specifiku attiecībā uz uzturu; • dažādu uztura bagātinātāju ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem; • populāru diētu ietekmi uz sportistu rezultātiem; • sportistu uzturu, dažādu traumu gadījumos. | ||||||||
Prasmes: | • izvēlēties sporta veidam atbilstošu uzturvielu plānojumu; • mācēt ātri iegūt informāciju par preparātiem, kuru sastāvā ir aizliegtās vielas; • kritiska zinātnisko rakstu izvērtēšana. | ||||||||
Kompetences: | • Spēja saprast dažādu sporta veidu slodzes un nepieciešamo enerģijas daudzumu, ko sniedz uzturs. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Z. Zariņš., L. Neimane. „Uztura mācība”, Rīga, 2021. | ||||||||
2 | The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition. (Volume XIX) by Ronald J. Maughan. Dec 16, 2013 | ||||||||
3 | Ārvalstu studentiem/For International students: | ||||||||
4 | The Encyclopaedia of Sports Medicine: An IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition. (Volume XIX) by Ronald J. Maughan. Dec 16, 2013 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Jeukendrup, Asker E., Sport nutrition / Asker Jeukendrup, Michael Gleeson. Third edition. Champaign, IL : Human Kinetics, [2019] xiii, 602 lpp. : diagrammas, ilustrācijas, tabulas ; 28 cm ISBN 9781492529033 | ||||||||
2 | Handbook of Sports Medicine and Science, Sports Nutrition, by Ronald J. Maughan and Louise M. Burke. Nov 22, 2002 |