Pārlekt uz galveno saturu

Uzturs gados veciem cilvēkiem

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:47:07
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_108LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Ārstniecība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Daina Zepa
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Rehabilitācijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas8
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Vispārēji uztura principi. Pamatzināšanas cilvēka anatomijā. Veselīga dzīvesveida principi.
Mērķis:
Iepazīstināt klausītājus ar izmaiņām cilvēka organismā novecojot, uztura ietekme uz vecāku cilvēku (geriatriskais vecums - 65 gadi) veselības stāvokli, hronisku slimību norisi. Biežākās ar uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismāLekcijas1.00cits
2Uztura īpatnības veciem cilvēkiem, to noteicošie faktoriLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
3Ar vecumu saistītu hronisku slimību un uztura mijiedarbībaLekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
4Ar nepietiekošu uzturu saistītās problēmas veciem cilvēkiem, to iemesli. Enerģijas – olbaltumvielu nepietiekamība. Novērtēšanas instrumenti.Lekcijas1.00cits
Nodarbības1.00cits
5Ar vitamīnu un minerālvielu nepietiekamību saistītie stāvokļi.Lekcijas1.00cits
6Osteoporoze. Kalcija un D vitamīna loma slimības patoģenēzē un terapijā.Lekcijas1.00cits
7Hronisks aizcietējumsLekcijas1.00cits
8Dislipidēmija. AterosklerozeNodarbības1.00cits
9Farmakoterapija un uztursLekcijas1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, uzdodot šādus uzduvumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām; sagatavots referāts par kursa saturā ietvertajām tēmām; sastādīta dienas ēdienkarte gados veciem cilvēkiem atbilstoši veselības stāvokli.
Vērtēšanas kritēriji:
1.Referāts - 25% 2.Ēdienkartes sastādīšana – 25% 2.Rakstisks eksāmens –atbilžu izvēles tests 50%
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1) Izprot ar novecošanos saistītās izmaiņas cilvēka organismā; 2) Novērtē ar uzturu saistītos dažādos aspektus vecu cilvēku aprūpē (pievēršot uzmanību ekonomiskiem, sociāliem, medicīniskiem jautājumiem).
Prasmes:Novērtē un nosaka ar nepietiekošu uzturu saistītas problēmas gados veciem cilvēkiem, izmantojot tam paredzētos vērtēšanas instrumentus.
Kompetences:1) Iegūtās zināšanas izmanto savu aprūpē esošo pacientu vai klientu uztura ieteikumu veidošanā un konsultēšanā uztura jautājumos; 2) Iegūtās zināšanas dod iespēju iesaistīties multidisciplināros zinātniskos pētījumos, lai pētītu gados vecu cilvēku uztura jautājumus.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Hazzard's Geriatric Medicine and Gerontology. 8th edition, 2022.
2The Merck Manual of Geriatrics. 3rd edition. 2000, 1507 p. (akceptējams izdevums)
3Mc.Gel, M., Jensen, G. L. Nutrition in the elderly. J. Clin Gastroenterol. 30: 372, 2000. (akceptējams izdevums)
4Roberts, S. B., Fuss, P., et al. Control of food intake in older men. JAMA 272; 1601, 1994. (akceptējams izdevums)
5Mocchegiani Eugenio. Edited by Marco Malavolta. Molecular Basis of Nutrition and Aging. 2016, 758 p.
6Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. „Uztura mācība”. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021.
Papildu literatūra
1Aronne, L. J. Handbook of Obesity treatment. New York, 2019.
2Present knowledge in nutrition. 10th ed. / edited by John W. Erdman Jr., Ian A. MacDonald, Steve H. Zeisel. Ames, Iowa : International Life Sciences Institute, 2012
3Lutz, C., Przytulski, K. R. Lutz's Nutrition and Diet Therapy. 7th ed. Philadelphia, 2018.
4Shils, M. E., Olson, J. A. Modern nutrition in health and disease. New York, 1998.
5Molosolta, M., Mocchegiani, E. Molecular basis of Nutrition and Aging. 2016., 758. p.
6Handbook of Nutrition and Food. / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. 2013.
7Skutelis, Antons. Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes. Rīga: Medicīnas apgāds, 54. p.
Citi informācijas avoti
1The British Journal of nutrition.
2Food and nutrition bulletin. International Nutrition Foundation, Toronto.
3Eoropean Journal of nutrition